İçeriğe geç

Kistik Akne ve Komedonda Ne Yapmalı?

19 Sep 2022 0 yorum
kistik akne ve komedonda ne yapmalı
Kistik akne ve komedonda ne yapmalı diye düşünen binlerce kadın ve erkeğin cilt bakım rutinini ve yapılması gerekenleri yazdık.
Bu blog yazımız neredeyse dünyanın en az üçte birini ilgilendiriyor. Akne bir 21. yüzyıl problemi olarak metabolik ve çevresel toksinlerin cildimizdeki bir sonucu.
Toksinler ciltte bir çok şekilde kendisini gösterebilir. Kan yağlarındaki artış, şekerli gıdaların çokça tüketimi, hayvansal besinlerin fazlasıyla tüketimi ve/veya metabolik stresörler, yanlış kozmetik ürün seçimi yani cilt için stres üreticiler de akne için zemin hazırlayabilir.
Hassas ciltlerin en büyük ve bilinen sorunlarından biri de cildin sebum dengesini bozabilen petrol içerikli sentetik yağlar içeren ürünlerdir. Mineral yağlar, silikon ve cildin gözeneklerini tıkayan makyaj malzemeleri yanında bunların temizlenmesi sırasında kullanılan ürünler de problem olabilir. Kullanılan temizleme ürünlerinde çözücü ve derinlemesine etkili olması için kullanılan alkol ile cildin parlak görünmesi ya da ciltteki boyaya kolayca bağlanabilen mineral - petrol yağlar sebum dengesini bozar.
Cilde dost ürün ya da cilde dost kozmetik içerik demek, hücrelerin çalışma seyrini aniden bozmayan, enflamasyon ve akne üretmeyen ürünler demek olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki bazen cildinize göre olmayan doğal ürünler de cildinizde yangı, siyah nokta ya da akne yapabilir. Kullanılan cilt ürünlerinde aşırı kurutma yapabilen etken maddelere de uzun süre ve sıklıkla maruz kalmak cildi kuruturken cilt kendisini savunmaya alacağından sebum yani yağ salgıları artabilir. Artan yağ salgıları ile bozulan ve genişleyen gözenekler yağ ve kir ile tıkanabilir. Ardından şişebilir ve akne ya da komedon oluşabilir. 

 

 

 

Aknenin kökeninde kadınların erkeklere göre akneye daha yatkın olduğu düşünülürse ilk sırada maruz kalınan kimyasallar, ikinci sırada beslenme ve stres gelmektedir.

Akne ve Komedonu Arttıran Fiziksel Sebepler

  • Akneli, siyah noktalı, yağlı ciltlerde kullanılan şampuan ve petrolden zengin saç kremi ile petrolden elde edilen deodorantlar aknelenmeyi arttırabilir. Bu duruma kimyasal bulaş akneye neden oluyor diyebiliriz.
  • Komedonlar ve kistik akneler sırtınızda, kollarınızda da artıyorsa bu ürünlerden uzak durulmalı ve kozmetik detoksuna girilmelidir. 
  • Akneli , komedon bulunan ciltlerde ellerin sürekli yüze sürülmesi, saçların cilde değmesi bakterilerin yayılmasına neden olabilir. 
  • Akneli ve komedonlu cildin sıkılması patojen bakterilerin yayılmasına neden olabilir.
  • Akneli ciltte sürekli fondöten, kapatıcı gibi kimyasalların kullanılması cildin nefes almasını engelleyerek aknelerin yayılmasına neden olabilir. 
  • Akneli ciltlerin günlük banyo, kişisel temizliğinin atlanması, makyaj ile uyunması, yastık kılıfının uzun süre kullanımı aknelenmeyi yayabilir, arttırabilir.
  • Akneli cildin uzun süre sıcak banyoda kalması ve beslenme düzeninde hayvansal gıdalar ile paketli ürünlerin tercihi aknelenme üzerinde etkili olabilir. 

Akneli ve Komedonlu Ciltlerde Ne Yapmalı?

Akneli ve komedonlu cildin temizliği için hassas ciltlere özel bir temizleme ürünü hafif formlarda köpük kullanılabilir.

Dengelemede ise içeriğinde ylang ylang, kedi otu (valerian) ve anason bulunan bir karışım yağlanmanın azaltılıp cildin sakinleşmesine yardımcı olabilir

Haftada birkaç gün yapılacak ve kısa sürelerde bekletilecek Blueberry karışımı volkanik maske cildin gözeneklerinin temizlenmesine ve cildin canlandırılmasında etkili olabilir.

Akneli ciltlerde amaç cildin kurutulması değil, cildin dengeye kavuşturulmasıdır. Komedon ve kistik aknelerdeki şişme cildin verdiği bir tepkidir. Ancak hücrenin eski ve sağlıklı bütünlüğüne kavuşturulması için yağ ve su dengesinin eşit derecede sağlanması gerekir. 

Akneli ve komedona yatkın ciltlerin sabah akşam düzenli cilt temizliğini yapması her ciltteki bakımdan daha da önemlidir. Bu tür ciltlerin kendisine düzenli bir cilt bakım takvimi oluşturması gerekir. Akneli ve komedonlu ciltlerde vakumlu temizleyiciler, peeling ve temizleme cihazları önerilmez. Bu tür işlem ve uygulamalar cildin daha da hassasiyet geliştirmesine ve zaten aktif olarak sebum üreten ve şişen hücrelerin daha da şişmesine ve aknelerin yayılmasına neden olabilir. Aknelerin ve komedonlu bölgelerin sıkılması da ciltteki yangının artmasına sebep olur ve akneler yayılabilir. 

Akneli ve Komedonlu Cildin Bakımı Nasıl Yapılır?

Akneli ve komedonlu cildin bakımı için aşağıdaki yöntemi izleyebilir bu görseli telefonunuza kaydedebilirsiniz. 

 

Akne ve Komedonda Ne Yapmalı

 

Cilt bakımında özellikle akne ve komedona yatkın ciltler haftada iki gece ya da günü cilt maskesine ayırabilir. Özellikle bu tür ciltlerin kapatıcı, parfüm, deodorant, saç kremi ve duş jeli de kullanılmaları önerilmez.

https://ozonlabs.com/collections/urunler/products/muhtesem-paket

https://ozonlabs.com/collections/urunler/products/arcluna-x80-new-generation-anti-aging-serum

 

 

 

Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6