Sigara İçmenin Cilt Üzerindeki Olumsuz Etkileri
Günlük hayatta yaşanılan sıkıntıların etkisinden kurtulmak için başvurulan en yanlış yollardan biri sigara içmektir. Sigara içeriğinde 4 binden fazla kimyasal madde vardır. Bunlardan kanserojen olduğu ispatlanan maddeler; arsenik, benzen, kadminyum, hidrojen siyanid, tolüen, amonyak ve propilen glikoldur.
Sigara içmenin; cildinize ve organlarınıza getirdiği zararların yanı sıra, dış görünüşünüzü etkileyecek birçok olumsuzluğa da neden olur. Sigara içerisinde bulunan nikotinin bağımlılık oluşturması, içmeyi bırakmanızı zorlayacaktır. Ancak ücretsiz devlet hizmetleri ve tıbbi yardımlar sayesinde sigaradan kurtulmak artık daha kolay.
Bu yazımızda sigaranın cilt üzerindeki olumsuz etkileri ile verdiği zararları kaleme alacağız.
SİGARA İÇMENİN ZARARLI ETKİLERİ NELERDİR?
Cilt Lekesi
Sigara içmenin cilt üzerindeki etkilerinden biri, içeriğindeki nikotin nedeni ile vazokonstriksiyon'a (damarlarda kasılmaya) neden olmasıdır. Damarlarda bulunan oksijen bakımından zengin kan akışı, yüzde bulunan küçük kılcal damarlarda veya vücudun diğer kısımlarında sınırlanabilen bir daralmaya neden olur. Bu, cilt üzerindeki yaraların daha iyileşmesini geciktireceği gibi, vücudun belirli kısımlarında büyük kırmızı lekelere neden olacaktır.
Göz Altı Çatlakları
Kaz ayakları, göz çevresinde gelişen yaygın bir kırışıklık türüdür. Sigara içenler için bu hasar genellikle, yaşlandıkça diğer insanlara göre çok daha çabuk ve keskin şeritler halinde ortaya çıkar. Sigara içmenin neden olacağı kuruluk, kolajen ve elastik hasara neden olur. Bu durum, cildin daha erken yaşlanmasında büyük bir faktör olan vasküler daralmaya neden olur. Kısıtlanmış kan damarları, kan akışı ve oksijenin cilt hücrelerine ulaşılmasına engelleyerek cilt üzerinde yaşlanmaya neden olmaktadır.
Sedef Hastalığı
Sedef hastalığı, sigara kullanmayanlarda da ortaya çıkan otoimmün ilişkili bir cilt hastalığıdır. Ancak; eğer sedef hastasıysanız ve sigara içiyorsanız, pullu cilt durumu riskiniz çok daha fazla artış gösterir. Araştırmalara göre, 10 yıldan az sigara kullanan kişilerde sedef hastalığı riski %20 artar; 11 yıldan fazla süredir sigara kullanan kişilerde %60 oranında sedef hastalığı riski artmaktadır.
Sarı Dişler
Sigaranın içerisinde bulunan zararlı maddeler, diş minesi üzerinde hasara neden olur. Dişin güçlü tabakasını aşarak zamanla ince beyaz tabakanın aşılmasına ve alt kısmında bulunan sarı katmanın ortaya çıkmasına neden olur. Bu, yalnızca diş fırçalama ile önüne geçebileceğiniz bir durum olmaktan çıkar. Sigaranın dişiniz üzerindeki etkisinden kurtulmak için ayrıca bir maliyet ve bakım gerekmektedir.
Erken Yaşlanma ve Kırışıklıklar
Sigara içmenin yaşlanmayı hızlandırdığı; böylece sigara içenlerin, içmeyenlere oranla ortalama olarak 1,4 yıl daha yaşlı görüneceği uzman kişilerce ortaya çıkarılmıştır. Sigara içmenin; cilt dokusunun yumuşak, esnek ve sağlıklı görünmesini sağlayan kan akışını engellediği gözlemlenmiştir. Bu da, esnekliğini kaybeden ciltte sarkmalara yol açar.
Sivilce ve Akne İnversa
Sigara içmenin olumsuz etkilerinden biri, akne invarsa olarak daha yaygın şekilde bilinen hidradenitis suppurativa’ya sebep olmasıdır. Genellikle koltuk altlarında, kasık bölgesinde, kadınlarda göğüs altı bölgelerinde yaygın bir enflamatuar cilt hastalığıdır. Yanlış tanı konulan akne inversa, irin drene olan kaynamaya benzer nodüllere neden olur. Acı verici olan bu durum aylarca, hatta yıllara sürebilir.
Vaskülit
Vaskülit, kan damarlarında iltihaplanmanın oluşmasıyla ortaya çıkar. Sigara içenler, bir vaskülit türü olan Buerger hastalığı riski altındadır. Tüm vaskülit tipleri vücudun bir bölümünde iltihaplı kan damarlarını içerir. Bu hastalık ellerde ve ayaklarda kan akışını etkiler. Bölgelerde kan damarları daralır veya bloke olur. Bu da ağrı ve doku hasarlarına neden olmaktadır.
Sarı Parmaklar
Sigara dumanındaki nikotin; yalnızca dişlerinizi sarartmakla kalmadığı gibi, parmak ve tırnaklarda sararmaya, lekelerin oluşmasına yol açmaktadır.
Saç Dökülmesi-Kırılması
Sigara dumanında bulunan toksik kimyasalların, saç köklerindeki DNA’ya zarar verebileceğini ve hücreye zarar veren serbest radikalleri oluşturabileceği uzmanlar tarafından ortaya atılmıştır. Sigara içmenin, yaşlanma ve genetik gibi kellik riskini arttıran faktörleri ortaya çıkardığı tespit edilmiştir. Sigara dumanı; saça kuru, cansız ve sert bir yapı verir.
Ten Rengi
Sigara; cildinizdeki oksijenin yerini alan karbonmonoksit ve kan akışını azaltan, cildin kurumasını ve renginin solmasına neden olan nikotini içerir. Sigara içmenin, cilt hasarını korumaya ve onarmaya yardımcı olan C vitamini de dahil olmak üzere pek çok besinin değerini azalttığı söylenmektedir.
Yara İyileşmesi
Araştırmalara göre; sigara içenlerin yüz gerdirme, diş çekimi ve periodontal işlemler gibi ameliyatların ardından iyileşmediği veya bu sürenin uzadığı tespit edilmiştir.
Siğiller
Sigara içmenin, genital siğiller dahil olmak üzere cilt üzerinde siğillere neden olabilecek geniş bir virüs ailesi olan insan papilloma virüsü enfeksiyonuna neden olduğu bilinmektedir.
Cilt Kanseri
Sigara içmenin olumsuz etkilerinden biri; akciğer, boğaz, ağız ve yemek borusu kanseri dahil olmak üzere önde gelen bir kanser çeşitlerine yol açmasıdır. Cilt kanserinin, sigara içen insanlarda ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.
Deri Çatlağı
Sigarada bulunan nikotin; cildinizdeki liflere ve bağ dokularına zarar vererek, cildin elastik yapısını ve mukavemetini kaybetmesine neden olur. Çatlak izlerine, yavaş yavaş kilo aldığınızda kırmızı deri çizgilere, gümüş rengi bir tonda solmaya neden olabilir.
Katarakt
Sigara içmenin, göz merceğine oksidatif stres koyarak katarakt riskini artırma gibi olumsuz bir etkisi bulunur. Sigara içmeye devam etmek katarakt enfeksiyonu riskini %22’ye kadar arttırabilir.
Kaynakça:
https://www.health.com/health/gallery/0,,20340112,00.html
https://www.verywellmind.com/9-ways-smoking-damages-your-skin-4061299