Akneli ciltlerin karşılaştığı en büyük problemlerin başında ciltteki istenmeyen şişlikler, kızarıklıklar ve sebum salınımının artmasına bağlı kistik sivilceler gelebilir.
Akne çeşitli sebeplerle vücudumuzda ve yüzümüzde belli alanları tutabilir ve ergenlik öncesi – sonrası dönemde karşılaşılabilir.
Aknenin nedenleri arasında genellikle hormonal değişim, beslenme, çevresel faktörler, sentetik kozmetikler, alerjen maddelere temas gösterilmektedir. Bireyin stresli bir hayata sahip olması, metabolik stres ve glütenden zengin beslenmenin, trans yağlar ve toksik maddeler içeren besinler alımının belli başlı hormonları etkileyip etkilemediği ve akneye sebep olup olmadığı konusunda araştırmalar halen devam etmektedir. Ancak göstergeler stresin kortizol hormonu üzerinde etkili olduğu ve cildin bağışıklığını düşürebildiği konusunda bazı sinyaller vermiştir.
Temiz kozmetik ürünlerinin akneli ciltlerde kullanımı önemli bir husustur. Alerjen maddelere temas cildin florasını etkileyebilir ve cildin yapısında istenmeyen değişimlere, folikül hücrenin şişerek fazla sebum salınımı oluşturmasına ve ilerleyen kızarıklıkla birlikte kolajen dengesinin bozularak, skarların (iz) oluşumuna da sebebiyet verebilir.
Her Akne Aynı mıdır?
Aknelerin çeşitleri olduğu gibi akneli ciltlerin de her zaman aynı türde olduğunu söyleyemeyiz. Acne Vulgaris (Akne Vulgaris) ve Akne Roza (Acne Rosacea) iki farklı cilt problemidir. Bir çok birey, sivilcelerinin hangi türde olduğunu bilmemekte ve yanlış kozmetik uygulamalara başvurabilmektedir.
Acne Rosacea / Akne Roza / Gül / Madalyon Hastalığı olarak bilinen cilt probleminde Akne Vulgaris’ten temel ayrım, özellikle gül hastalığında karşımıza çıkan yaygın kızarıklık ve batışma hissidir. Yanaklar, alın ve çene bölgesinde kaşınma ve batışma hissi olabilir. Bu hisse ek olarak ciltte şişlik ve kistik sivilceler de görülebilir. Akne Rosacea / Akne Roza enflamatuvar bir rahatsızlık olup bildiğimiz sivilce oluşumundan bağımsızdır. Kılcal damarlar yüzeye yakın, yanaklarda al al görüntü ve ısı – yüksek sıcaklıklara tahammülsüzlük bu tür hastaların şikayetleri arasındadır. Hassas bir cilt problemi olan rozada ısıdan cildi koruma, probiyotik köpük ile cildi düzenli temizleme yangının , kızarıklık ve batışma hissinin sakinleşmesinde yardımcıdır.
Akne Vulgaris’te ise düzenli cilt bakımının Ozonlava Volkanik Maske ve Ozonlabs O3RSS Probiyotik Yüz Temizleme Köpüğü ile yapılması ciltte yağ kontrolünün sağlanmasına yardımcı olabilir.
Volkanik özler içindeki silikat ve sülfürden zengin mineraller, akne vulgarisi oluşturan bakterilere karşı iyi bir defans alabilir. Yüzlerce yıldır cilt beyazlaması ve ciltteki pütürlerin temizlenmesi için kullanılan bentonit – peloid bileşiği belli volkan tüflerinin içinde özel olarak rastlanan doğal bir mineral kaynağıdır. Cilt hücrelerinin elektriksel yük ile çalıştığı prensibi düşünülürse, mineraller hücrenin elektrik yükünün korunmasında yardımcı olabilir. Doğada belli başlı tuz ve minerallerin cilt üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir
Akneli Cildin Bakımı Nasıl Olmalı?
Akneli ciltlerin bakımında dikkat edilmesi gereken başlıca temel kurallardan ilki cildin temiz tutulması ve alerjen kozmetik maddelerden koşulsuz uzak durulmasıdır.
Bir çok akneli cilt kapatıcı ve türevleri gibi kozmetik ürünler nedeniyle cilt hücrelerinin nefes alamamasına bağlı artan akne problemi ile karşılaşmaktadır. Cilt hekimlerinin aknede önerisi
1. Saçların geriye doğru toplanması
2. Sprey ve parfümden uzak durulması
3. Hassas ciltler için temizlik ve bakım ürünleri kullanımı
Akneli ciltler hücresel anlamda tepki vermeye hazır ve hassastır. Hassas ciltlerin bakımında cilt temizleme için kullanılabilecek Ozonlabs Probiyotik Köpük’ten cildinize 2 pompa sürün ve birkaç saniye bekledikten sonra ılık su ile durulayın. Pamuklu bir havlu ile yüzünüzü silin. Havlunuzu ve yastık kılıfınızı her gün değiştirin. Yüzünüze temas eden ürünlerde toksik maddeler içerebilen yumuşatıcı ve sert deterjanlar yerine bor türünde temizleyiciler kullanmaya çalışın.
Akneli ciltlerin Ozonlava Volkanik Maske kullanımı haftanın her günü sabah ya da akşam olabilir. Cildinizde kızarıklık yoksa ve sadece sivilcelerden şikayetçi iseniz Ozonlava Volkanik Maske’den bir fırça ya da eliniz yardımı ile cildinize sürün ve 7 dakika sonra cildinizi ılık su ile yıkayın.
Akneli ciltlerin temiz kozmetik ürünleri ile bakım yapmalarındaki bir başka önemli neden ise hücrelerin bir çok kimyasal ve sentetik aktife tepkili olmasıdır. Akneli bir cildin nemlendirme ihtiyacı akne problemi ortadan kalktıktan sonra da kolayca halledilebilir. Ancak aknelenirken üst deri soyuluyorsa bol su içmeyi de ihmal etmemeliyiz.
Hangi Kozmetik İçerikler Aknede Zararlı?
Tüm cilt tiplerinde olduğu gibi akne probleminde de alkol, silikon (dimeticone) , paraben türevleri, parfüm, petrol türevleri, plastik içeriği ftalat, lanolin, titanyum dioksit, çinko oksit, Octocrylene , Oxybenzone, Avobenzone zararlı olabilir. Aknelenmenin artışında son dönemde kullanılan kapatıcı ve fondötenlerin de cildin nefes almasına engel teşkil ettiğinden aknelenmeyi tetiklediğini söylemek mümkündür. Mineral ve petrol yağı içeren kozmetik içerikler, fragnance (parfüm) aknelerde artışa sebebiyet verebilir. Kimyasal kirlilik olarak adlandırılan parfüm ve spreyler cildinde akne ve yangı bulunan kişilerde gerek kıyafetlere gerek cilde kullanımı tavsiye edilmeyen kozmetik ürünlerdir.
Akneli ciltlerde tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı da tavsiye edilmemektedir. Akneli cildin beslenme konusunda daha hassas davranması gereklidir. Şekerli, yağlı gıdaların tüketimi, alkol aknelenme konusunda uzun süredir araştırılan konular arasındadır ve bazı hekimlerce tavsiye edilmemektedir.
Akneli Ciltlerin Dikkat Etmesi Gereken 6 Önemli Nokta
- Cildinizi ve vücudunuzu temiz tutun. Her gün düzenli ılık duş alın. Spor sonrası vücudunuzdaki teri bekletmeden duş alarak uzaklaştırın
- Sentetik silikon bulunmayan şampuan ve duş jeli kullanın
- Akneli cildin bakım rutinine özen gösterin
- Beslenmenizi doğal gıdalardan yana tercih edin ve bol su tüketin
- Uzun saatler boyunca güneş banyosu yapmayın
- Stres kontrolüne dikkat edin