İçeriğe geç

AKNE NEDİR VE AKNEYE YOL AÇAN FAKTÖRLER NELERDİR?

17 Apr 2019 0 yorum
AKNE NEDİR VE AKNEYE YOL AÇAN FAKTÖRLER NELERDİR?

Sivilce olarak bilinen ve ergenlikle görülmeye başlanan ‘Akne’, ciltte en sık görülen problemlerdendir. Yapılan araştırmalar 12-24 yaş aralığında her 100 kişiden 85'inde akne lezyonlarının görüldüğünü ve bireylerin yaşam boyunca en az bir kez hafif veya yoğun akne sorunu ile karşılaştığı gözlemlenmiştir. Cilt aknelendiğinde çoğu zaman ‘Kendiliğinden geçebilir’ düşüncesiyle doktora görünmeyebiliriz. Yapılan başka hatalar da var. Akne hakkında ‘doğru’ bilinen yanlışlar gıdalar, stres, sigara ve alkol tüketimi, yanlış kozmetik uygulamalar, koruyucu içeren kozmetik ürünleri ile kimyasal kirliliğin artması gibi faktörler olabilir. 

Doğru Bilinen Yanlışlar;

Aknede Gıdaların Önemi

Yapılan araştırmalara göre, gıdaların akne üzerindeki etkisi göz ardı edilemez. Kahve, süt ve yağlı besinler, akne oluşumunu tetikleyebilir. Burada sütte bulunan bir proteinin akne oluşumuna neden olduğu düşünülmektedir. Yine yapılan araştırmalara göre akne oluşumunu önlemek için şekerli besinlerden kaçınılması iyi bir fikirdir.

Aknede Stres Faktörü

Vücutta strese bağlı olarak salınan bazı hormonların akneye yatkın kişilerde bu cilt endikasyonunu tetiklediği bilinmektedir. Bu yüzden stres aknede belirgin faktörlerden biridir.

Aknede Alkol ve Sigaranın Etkileri

Sigara cildin yapısı ve kan dolaşımı üzerinden beslenmesini bozarak akne oluşumunu etkilemektedir. Sigaranın yalnızca cilt üzerinde değil genel anlamda vücutta bağışıklık sistemini baskılamak gibi etkileri de olduğundan cilt rahatsızlıklarında direk etkileri ve indirect etkileri tartışma konusudur. Ancak yapılan araştırmalar sigara içenler ile içmeyen bireyler arasında cilt problemleri ve akne gibi endikasyonlarda içenlerin endikasyonlara daha yatkın olduğunu göstermiştir. Alkol şekere parçalanan ve glisemik indeksi yüksek akneyi tetikleyici bir içeriktir. 

Aknelerle Oynamak ve Sıkmak

Akne lezyonlar ile oynamak ve onları sıkmak ciltteki folikül kanalının bütünlüğüne zarar verir ve tahrişe neden olabilir. Ayrıca lezyonların olduğu bölgede zararlı bakterilerin cilde ekilmesine ve yayılmasına yol açar.  Zararlı bakteri dengesi görece yararlı bakterilere oranla arttığında cildin biota dengesi bozulabilir.  Bu irritasyondan kaynaklı iz oluşabilir. Akneler ile oynamak ve sıkmak yerine günlük bir temizleyici kullanımı önemli olacaktır. 

Önerilen Ürün : Ozonlabs Probiyotik Yüz Temizleme Köpüğü

Akneli Ciltte Makyaj

Yağlı ve kapatıcı özelliği olan makyaj malzemeleri gözeneklerin tıkanmasına ve aknenin tetiklenmesine neden olur. Bb, cc, kapatıcı, pudra, talk içerikleri akne oluşumuna neden olabileceğinden akneli dönemde ve akneye yatkın ciltlerde bu tür ürünlerin kullanılması doğru olmayacaktır. 

Aknede Kimyasal Kirlilik Rolü

Aknenin belli başlı sebepleri arasında kimyasal kirliliğe yol açan ajanlar ileri gelmektedir. Kimyasal kirlilik alerjen kozmetik parfümler, saç kremleri içerisindeki silikon, paraben, deodorantlar ve boyar madde taşıyan losyonlar ile silikon içerikli duş jelleri olabilir. Cildi film gibi kaplayan ve kimyasal kirlilik oluşturan bu maddelerin cildin faydalı bakteri biotasına zarar verdiği de düşünülmektedir. Faydalı bakteri biotasının da akne ile direkt ilişkisi olduğu bilinmektedir. 

Akne Çeşitleri Nelerdir?

Komedon

Cildin yağ salınımında kontrolsüz artıştır.  Özellikle ergenlik çağında hormonal değişim ve yağ bezlerinin gelişimi sırasında komedon artışı normaldir.Bu fazla yağ gözeneklerden atılmalı ve düzgün bir içerikle temizlenmelidir. Fazla yağın cilt gözeneklerini tıkaması komedon oluşumunu tetikler. Bu yüzden komedon karşıtı ürünler kullanılması önerilir.

Önerilen Ürün: Ozonlava Volkanik Maske

Papül

Papüller genelde deri lezyonudur. Lezyonlar derinin rengini ve yapısını değiştiren ve bazen papüller bir araya toplanarak kızarıklıkları oluşturan yapılara dönüşebilir.

Püstül

Yiyeceklere, çevresel alerjenlere ya da zehirli böcek ısırıklarına karşı alerjik reaksiyon nedeniyle iltihaplanma. Ancak, püstüllerin en sık görülen nedeni aknedir. Ciltte çıkıntılar oluşturur ve sonrasında püstüle neden olabilir. Aknenin neden olduğu püstüller serttir ve ağrılı olabilir.

Kistik 

Büyük ve ağrılıdır. İyileşmesi uzun ve iz bırakıcı olabilirler. Kistik aknelerin tedavi gerektirir. Diğer akne elemanları gibi kistik akne de yağ kanallarının tıkanması ve bakteri üremesi sonucu gelişen cilt lezyonlarındandır. 

Akne Hastaları Ne Yapmalı?

Akne oluşumu bulunan kişilerin, beslenme, kozmetik uygulama ve bakım rutinlerinin düzgünce ayarlanması gerekebilir. Glisemik indeksi yüksek gıdalar, hazır besinler, GDO içerikleri, kızartmalar ve dışarıdan beslenme akneyi tetikleyebilir. Doğal beslenme şartları oluşturulması ve hazır besinlerden kaçınılması, şeker, kahve ve çikolata gibi gıdalardan kaçınılması aknenin tedavisinde önemlidir. 

Akneli Cildin Temizlik Rutini

Akneli ciltlerde düzgün yağ kontrolü sağlanması, günlük rutin cilt bakımının sağlanması, akneli cildin temizliğine özen gösterilmesi çok önemlidir. Beslenme ve kimyasal kirliliğe yol açan ajanlardan kaçınılması, gün içinde cilde bakteri taşınmaması ve aknenin yayılmaması için ellerin yüze sürülmemesi çok önemlidir.

Düzgün bir cilt bakım ve cilt temizliği için aknede volkanik maske içerikleri ve probiyotik yüz temizleme köpüğü gibi sülfür ve faydalı bakterilerce zengin içerikler kullanılabilir. Akneli cildin temizlik rutini için sabah ve akşam cilt temizliği yapılmalı ve gün içerisinde her hangi bir kapatıcı kimyasal ürün cilde uygulanmamalıdır. Parfümler ve saç kremleri özellikle yüz, boyun ve omuz bölgesinde akneler için lezyonları yayıcı olabilir. 

  

[ https://www.acibadem.com.tr/Hayat/Bilgi/akne-hakkinda-dogru-bilinen-yanlislar]

[ https://www.sivilce.com.tr/komedon-nedir.html]

[ https://multiyasam.com/papul-nedir-ne-zaman-doktora-gitmeliyim/]

[ https://multiyasam.com/pustul-nedir-ne-zaman-doktora-gitmeliyim/]

[ https://www.hemensaglik.com/makale/kistik-akne-nedir]

[ https://gskpro.com/tr-tr/tedavi-alanlari/tr/dermatoloji/akne-sivilce-nedir/]

 

Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6