İçeriğe geç

Akne Vulgaris Nedir?

27 May 2019 0 yorum
Akne Vulgaris Nedir?

Daha çok sivilce olarak bildiğimiz akne problemi, birçok kişinin muzdarip olduğu özellikle ergenlik dönemindeki gençlerde görülen yaygın problemlerden biridir. İlk defa, 19. yüzyılın başlarında İngiliz doktorlar tarafından hastalık olarak tanımlanmıştır. Akne Vulgaris; Akne Rozasea'dan farklı olarak; deride bulunan kıl ve yağ bezinin birlikte oluşturduğu pilosebase ismi verilen, sık görülen cilt problemi çeşitidir. Oluşum sebebi tam olarak saptanamasa da, birçok faktörün etkisiyle oluştuğu bilinmektedir. Deride oluşan çeşitli doku bozukluklarıyla kendini gösteren kronik iltihaplı hastalıktır.  

AKNE VULGARİS BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Akne Vulgaris günlük hayatta sık karşılaşılan bir cilt hastalığı olup, insanların tamamına yakınının hayatını dönemsel olarak etkilemiştir. Rahatsızlığın başlangıç belirtileri arasında; iltihaplanma olmayan ve kıl köklerine yerleşmiş kabarıklıklar, siyah noktalar, bazen şiddetli durumlarda yangısal olan kabarıklıklar, içi iltihap dolu nodüller, kistler bulunmaktadır.
  • Deride yağ bezlerinin yoğun olarak bulunduğu yüz, gövdenin üst kısmı ya da sırt bölgesinde ortaya çıkar.

Akne Vulgaris Nedir?

AKNE VULGARİS KİMLERDE GÖRÜLÜR?

  • Akne Vulgaris genellikle ergenlik dönemi hastalığı olarak kabul edilse dahi yağ bezlerinin aktif olduğu bebeklik, çocukluk, hatta erişkinlik dönemlerinde de ortaya çıkabilir.
  • Erken erişkinlik veya ergenlik döneminde bulunan bireylerin en az yüzde seksen beşini etkiler.
  • Görülme oranı yaş gruplarına göre cinsiyet farklılığı gösterebilir. Örneğin ergenlik dönemini baz aldığımızda, kızlarda daha erken yaşlarda ortaya çıkma eğilimindedir. Kızlarda çoğunlukla 14-17 yaş arası görülürken, erkeklerde oran 16-19 yaş arasına tekabül eder.
  • Vulgaris, düşük ihtimalle 40’lı yaşlara kadar sürebilir. Daha şiddetli formları büyük ihtimalle hormonal faktörler sebebiyle erkeklerde görülmektedir. 

AKNE VULGARİS NEDEN OLUŞUR?

Akne Vulgaris, başlangıcı ne kadar erken olursa o kadar ciddi olma eğilimindedir. Doku bozukluklarının genelde vücudun görünen yerlerine yerleşmesi sebebiyle, psikolojik travmalara neden olmaktadır. Bu da, hastalığa daha dikkatli, daha titiz yaklaşım olması gerektiğini göstermektedir. Oluşan komplikasyonlar; depresyon, sosyal fobi, anksiyete bozukluğu, özgüvenin azalması, hayat kalitesinin düşmesi gibi sonuçlar doğurmaktadır.

Akne Vulgaris oluşumu birçok unsur ile ilintilidir. Bunların en önemlileri akneye ait dört unsurdan oluşmaktadır. Bahsettiğimiz bu unsurlar:

  • Kıl köklerinde kalınlaşma,
  • Aşırı sebum salgılanması,
  • Propionibacterium Acnes adlı mikroorganizma,
  • Yangısal reaksiyon.
  • Kıl folülünün kalınlaşması mühim bir basamaktır. Foliküler epidermis'te hücre çoğalması vardır ve özellikle anormal keratinler olarak bilinen, keratin 6 ile 16 rol oynamaktadır. Böbrek üstü bezleri kaynaklı androjen hormonu olan dehidroepiandrosteron sülfatın (DHEAS) artışı, akne lezyonlarının en önemlisi olan mikrokomedonların oluşumu ile yakından ilişkilidir. Düzeyin artışı, foliküler epidermal hiperproliferasyonu tetikler. Hiperproliferasyon aynı zamanda sebum ve yağ düzeyindeki değişiklerden de etkilenebilir.

AKNE VULGARİS NASIL ÖNLENİR?

Sebebi tam olarak bilinmemekle beraber Akne Vulgaris oluşumu şekline yönelik fazla miktarda tedavi seçeneği bulunmaktadır. Klinik durumun şiddetine, hastanın ruhsal anlamda Akne Vulgaris probleminden etkilenme durumuna göre ayrı veya sistematik yöntemler uygulanabilir. Akne Vulgaris probleminin iyileşmesi uzun süreli olabileceği gibi, kısa zamanda çabuk sonuçlar beklenmemesi gerektiği hususu kişilere ayrıntılı biçimde anlatılmalı, uygulanan yöntemlerin her ne olursa olsun metanetle, düzenli uygulanması istenmelidir. Akne Vulgaris sorununun olumlu sonuç vermesi için en erken yaklaşık 1 ay beklenmelidir; fakat yüzde seksen oranının üzerinde etki etmesi için minimum 6 ay gerekli yöntem devam ettirilmelidir.

Bu yöntemler sırasında kişilere herhangi bir diyet önerilmez. Sadece fazla terleme ve güneş ışınlarının akne vulgaris sorununu arttırabileceği konusunda uyarı yapılır.

Cilt bakımında son derece hassas titiz davranılmalı ve aşırı sürtmeden kaçınılmalıdır. Deriyi tahriş etmeyen hafif, temiz içerikli temizleyiciler kullanılmalı yahut non-komedojenik kozmetikler tercih edilmelidir. Önerilen ürünlerin kullanım şekilleri, yan etkileri hususunda kişilere ayrıntılı bilgi verilmelidir.  


Önerilen Ürün:

Ozonlabs Ozonlava Volkanik Maske

Önerilen Kullanım Şekli:

Cildinizi 7 dakika buharda bekletin. Bu işlem gözeneklerinizin açılmasını sağlayacaktır. Ardından Ozonlava Volkanik Maske’yi cildinize sürün. Maske cildinizde 7 dakika kadar bekledikten sonra cildinizi ılık su ile yıkayabilirsiniz.

Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6