İçeriğe geç

Akne Vulgaris Nedir? Neden Oluşur?

05 Jul 2019 0 yorum
Akne Vulgaris Nedir? Neden Oluşur?

Akne Vulgaris, kıl folikülünün (kılın içinde olduğu kese) ve buna bağlı yağ bezlerinin iltihaplı olarak seyrettiği bir cilt hastalığıdır. Halk arasında sivilce ya da ergenlik sivilcesi olarak adlandırılmaktadır.

Akne Vulgaris Hangi Yaş Aralığında Görülür?

Akne vulgaris oluşumu genellikle ergenlik döneminde başlar; fakat bitiş zamanı kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Akne, ergenlik çağının başlıca cilt rahatsızlığı kabul edilmiş olsa da, her yaşta  görülebiliyor.

  • Ciltteki akne lezyonları genellikle 12-14 yaş arasında başlar ve en yoğun olarak görüldüğü yaş aralığı ise; 16-19 yaş aralığıdır. Bazen 10 yaş civarında da başlayabilir.
  • İnsanların hemen hepsinde, yaşamı boyunca az veya çok sayıda akne vulgaris lezyonları çıkar. Hastalık bazen, kadınlarda hormonal etkilere bağlı olarak 20-30 yaşları arasında ve sonrasında da devam edebiliyor.
  • Aknede genetik faktörü çok önemlidir. Ailede akne vulgaris görülmüş ise, kişide görülme oranı yüksektir.

Akne Vulgaris Nedir? Neden Oluşur?

Akne Vulgaris Neden Oluşur?

Akne vulgaris oluşumunun nedenleri çok tartışmalıdır. Kesin olan yanı, tıbbi olarak yapılan açıklamalara göre; yağ bezlerindeki büyüme ve yağ bezlerinin normalin üstünde çalışmasıdır. Gelişimindeki ana faktör ise, yağ salgısında (sebum) artış, deri hücrelerinin anormal gelişmesi ve dökülerek kanalı tıkaması olarak tespit edilmiştir.  

Dünyada hastalık olarak tanımlanması 19. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Sağlık için ciddi bir tehdit oluşturmamasına rağmen; vücudun görünen bölgelerinde meydana gelmesi sebebiyle depresyon, sosyal fobi gibi önemli psikiyatrik rahatsızlıklara yol açtığı da görülmektedir. Bu nedenle hastalığa dikkatli  yaklaşılması gerekir.

Akne vulgaris (ergenlik sivilcesi), çoğu kişi tarafından fizyolojik bir süreç olarak algılansa da, tedavi edilmez ve kontrolü yapılmazsa ciltte kalıcı izler bırakabilir.  Özellikle yüz bölgesinde oluşan kalıcı izler, gençlerde iletişimi engelleyen ağır psikolojik rahatsızlıkları tetiklemektedir.

Akne, anlattığımız bütün bu doğal durumlar dışında da meydana gelebilir. Bazı ilaçlar akneye yol açabilir. Kortizonlu ilaçlarla yapılan tedaviler, tüberküloz tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, epilepsi hastalığında kullanılan kimi ilaçlar, hormonal ilaçlar akneye yol açabilir.

Günümüzde sık görülmeye başlayan diğer akne de kozmetik aknedir. Yağ salınımı artıran, kıl foliküllerini tıkayan ve bilinçsizce kullanılan kozmetik ajanlar akneye yol açabilmektedir.

Akne Vulgaris Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

Akne Vulgaris, yağ bezlerinin fazla bulunduğu, başta yüz olmak üzere sırt, göğüs ve omuzlarda yerleşir. Deri belirtilerinin en büyük oranı yüz bölgesinde ortaya çıkmaktadır. Sonra oran azalarak, sırt ve göğüs bölgelerinde görülmeye başlar.

Aknenin, erkeklerde kadınlara oranla daha şiddetli seyrettiği gözlemlenmektedir. Hatta genç erkeklerde yüzde, daha ileri yaşlardaki erkeklerde ise sırtın daha fazla etkilendiği araştırma veri sonuçları bize göstermektedir. 

Akne Vulgaris, göz etrafı hariç yüzün her yerinde ortaya çıkabilmektedir, saçlı deride akne lezyonlarına pek sık rastlanmaz. Sırtta ortaya çıkan akne, çoğunlukla sırtın üst bölgelerinde, göğüs bölgesinde ortaya çıkan akne ise genellikle göğsün orta hattı ve omzun ön kısmında oluşmaktadır.

Akne Vulgaris Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

  • Halk arasındaki yaygın düşünceye göre; akne oluşumunu tamamen tüketilen besinlerle alakalıdır. Oysa ki akne vulgaris oluşumu nedeni sadece beslenme düzeni ile ilintili değildir. Yaşam tarzınız, genetik faktörler, zararlı madde kullanımı ve hatalı cilt bakımı da akne vulgaris nedeni olabilir.
  • Makyaj yapılmadığı takdirde cilt temizliğinin gerekli olmadığı, bu sebeple akne oluşumu gözlemlenmeyeceği kanısı tamamen yanlıştır. Koşullar ne olursa olsun temizlenmeyen bir cilt üzerinde, makyajsız dahi olsa çeşitli problemler görülecektir. Cildimiz ekstra sebum salgılar ve çevresel faktörlere de bağlı olarak cilt tabakasında kir birikir. Bu durum akne vulgaris dahil, pek çok cilt problemine sebep olabilir. Bu nedenle cildin her gün, sabah akşam maksimum 2 kere temizlenmesi gerekir. 

Akne Vulgaris Nedir? Neden Oluşur?

Akne Vulgaris Nasıl Azalır, Nasıl Önlenebilir?

  • Kişinin yüzünde oluşan aknelerle oynaması, sıkması, kaşıması, tahriş etmesi iz kalma riskini artırır. Bu durum hem aknenin artmasına, hem de izlerin kalıcı olmasına yol açar. Yani aknelerinizi sıkmamanız gerekir.
  •  Akne tedavi edilmez ise iz kalma riski yüksektir.
  • İlaç tedavisi kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Bu nedenle, bu hastalığa maruz kalanlardan, arkadaştan, komşudan ilaç tavsiyesi almak yanlıştır.. İlaç tedavisinde hekim; hastanın yaşına, cinsiyetine, sivilcelerin şiddetine, yaygınlığına göre tedavi yöntemi seçebilir. Her ilaç her hastada uygun olmayabilir.
  • Özellikle hassas ciltlerde daha dikkatli davranıp, cildi tahriş edici ve kimyasal içeren temizlik ürünleri ve kozmetiklerden uzak durulmalıdır. Temiz kozmetik ürünleri kullanılmalıdır. Kimyasallar cildinize çok daha fazla zarar verir.
  • Akne vulgaris, uzun süreli bir deri problemi olduğundan dolayı tedavi süreci de uzun süreli olacaktır. Bu süreçte sabırlı olmalı ve beslenme düzeninden yaşam tarzınıza kadar; pek çok alışkanlığınızı gözden geçirmeniz gerekir. Cilt bakımını daha hassas bir rutine bağlayıp; uygun içerikli, temiz içerikli ürünleri seçmeniz gerekmektedir. 
  • Bu doğrultuda kullanılabilecek, kimyasal içermeyen temiz içerikli iki Ozonlabs ürünü, Muhteşem 2'li paket içerisinde bir araya getirilmiştir. Paket içerisindeki Volkanik Maske ve Probiyotik Köpük kullanımı, sağlıklı bir yaşam tarzı ile beraber uygulandığında cillte görülen akneleri azatlmaya yardımcı olacaktır. 

Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6