Akneli ciltlerde nasıl nemlendirici kullanılmalıdır?
Akne Nedir?
Akne, cildimiz üzerindeki gözeneklere yerleşen, kırmızı renkte, cilt üzerinde küçük kabarcıklar şeklinde görülen, zaman zaman içerisinde iltihaplı olabilen sivilcelerdir. Genetik nedenler, ergenlik dönemindeki hormanal bozukluklar, akne baterilerindeki iltihap, aşırı saldırgan sebum ve ölü derilerden gözeneklerin tıkanması gibi çeşitli nedenlerden oluşmaktadır.
Akneler genel olarak, yüz bölgesinde, sırtta, omuz baslarında ve göğüs kısmının V bölgesinde görülmektedir. Bu benzerlikteki her sivilce akne değildir.
Ergenlik döneminde yaşanan hormanal değişiklikler akne oluşumunu tetikler. Bunun için, aknenin 12-25 yas arası kişilerde daha sık görülür. Günümüzde bu yas aralığı özellikle genç kadınlarda 9-10 yaslara kadar inmiştir. Ergenlik döneminde olunmasına rağmen genel olarak kan hormon düzeyleri normal seyirdedir. Fakat androjen hormonlar denilen baskım haldeki hormonlar cilt üzerinde sebum üretimini artırarak, cildi daha parlak ve yağlı, gözenekleri genişlemiş, içleri siyah nokta (komedon) ile dolmuş hale getirmektedir. Bu hormonların geçici olarak cilt üzerinde tüylenme yaptığı da görülmektedir.
Yağlı cildin gözeneklerinde tıkanma meydana gelmesi daha kolaydır. Tıkalı gözenekler bakteriler için güzel bir yaşam alanı oluşturur. Böylece bakteriler, bu küçük deliklerin içinde yuvalanırlar ve orayı şişirerek akneye neden olurlar.
Aknenin tedavisinde, cildi düzenli olarak sabah ve akşamları ılık veya soğuk suyla yıkamaktır. Cildin temizliğini herhangi bir sabunla veya temizleyici ile yapmamaya dikkat etmek gerekir. Akneli cilt, yağlı veya akneli ciltlere uygun ürünlerle yıkanmalıdır.
Kistik akne nedir?
Bazı akneler ufak boyutta olmayabilir. Büyük aknelerde birçok gözeneğin çıkışları aynı anda tutulmuştur. Oldukça sert, bazen ortası hafifçe yumuşamış, pembeden mora doğru değişen renklerde, çoğu kez ağrılı ve büyük nodüller ya da kistler şeklinde olabilir.
Bu akne türünün tedavisi ise dışarıdan müdahale ile olamamaktadır. Tedavi, ağızdan alınması önerilen A vitamini türevi ilaçlarla mümkün olabilmektedir. Ancak zamanında bu tedavilere başlanmazsa bu lezyonlar çok geç iyileştikleri için yerlerinde ciddi iz bırakabilirler. Bu izler ciltten çukur olacak şekilde, bazen fibröz (sert) bantlar, ya da büzülmeler şeklinde görülebilmektedir. Dolayısıyla kalıcı iz halini alırlar ve tedavisi yapılamamaktadır.
Akne ile ilgili bilinmesi gereken noktalar:
- Akne uzun sürelidir. Bunun için de uzun süreli bir tedavi gerektirmektedir.
- Akne tedavi edilmediği taktirde kalıcı bir iz kalma riski söz konusudur.
- Kişinin bulunduğu ortamlarda ve durumlarda yüzüyle oynaması, sıkması, kaşıması veya yüzündeki kabarcıkları patlatması iz kalma riskini daha da arttırmaktadır.
- Akne bir deri hastalığıdır. Bu yüzden aknenin tedavisi deri hastalıkları uzmanının alanına girer.
- İlaç tedavisi kişiye göre değişir. Bunun için kişinin çevresindeki tanıdıklarından ilaç tavsiyesi alması kesinlikle yanlıştır. İlaç seçimini hekim, hastanın yaşına, cinsiyetine, aknenin şiddetine ve yaygınlığına göre yapar.
- Erkek hastalarda akne, genel olarak genç erişkin yaslarına geldiğinde iyileşme gösterir.
- Kadın hastalarda ise, erişkin yasta sık olarak görülmektedir.
- Kişilerde psikolojik problemler oluşturabilir bu yüzden iyileşeceğinize kesinlikle inanmanız gerekmektedir.
- Sonbahar ve kıs aylarında daha da kötüleşebilen akne bazen de yaz aylarında terleme ve günesin etkisi ile yağ salgınında artışa neden olabilir.
- Akne, ergenlerde daha sık olmak üzere her yas grubundaki insanlarda görülebilen, deride bulunan yağ bezlerinin ve kıl köklerinin düzgün çalışmaması sonucu, belirli bölgelerde çıkan bir inflamasyondur.
Akne oluşmasının nedenleri nedir?
- Aknenin oluşmasında birçok neden söz konusudur. Bunların başında artmış androjenler (erkeklik hormonu) gelmektedir. Ergenlik çağındaki genç kadınlar da ve erkeklerde androjen seviyesi artar. Bu da, aşırı yağ üretimine neden olur.
- Kimi hormon ilaçları veya birtakım ilaçlar akne oluşumunda etkin bir role sahiptir.
- Özellikle yağ bazlı kozmetik ürünleri ve aknejenik mineral yağlar da akne oluşumundaki nedenler arasında yer almaktadır.
- Sinir ve özellikle de stres aknenin alevlenmesinde büyük bir etkendir.
- Saç bakımı için kullanılan veya saç şekillendirmek için kullanılan ürünler yüz bölgesiyle temas ettiğinde yağlanmaya, ardından akne oluşumuna neden olmaktadır.
- Çevresel etmenler, hava kirliliği, yüksek nem gibi sebepler akneyi harekete geçirir.
- Akneyi sıkmak, onunla oynamak veya fırça ile tahriş etmek hem cilde zararlıdır hem de akne artısına neden olmaktadır.
- Çikolata ve yağlı yiyeceklere çok fazla yer verilmemelidir. İçerisinde transyağ bulunan üründen özellikle uzak durulması gerekmektedir.
- Çoğu zaman akne oluşumunun nedenlerinden birinin de karaciğer hastalığı olduğu ileri sürülmektedir. Fakat aknenin karaciğer veya iç hastalıklarıyla bir ilişkisi bulunmamaktadır.
- Sıcak suyla yüz yıkamak veya duş almak cilt sağlığı için sorundur. Çünkü sıcak su, gözeneklerin açılmasına ve cildin yağ seviyesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu da, cildin nem kazanmak için daha fazla yağ üretmesine ve siyah nokta, akne gibi cilt sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur.
Akne oluşumunu önlemek için cilt temizliği nasıl yapılmalıdır?
- Cilt, günlük bakım rutini olarak günde en az iki kere, (sabah ve aksam olmak üzere) cilt bakımına uygun temizleyici madde ve ılık-soğuk su ile yıkanmalıdır. Yağ bazlı temizleyiciler kullanılmamalıdır.
- Cildi günde en fazla üç kere yıkamak gerekmektedir. Çünkü cildi çok sık yıkamak da akne eğilimini arttırır.
- Solaryum da akne oluşumunu arttırmaktadır. Bunun yerine, cildinize uygun, alkol, parfüm ve paraben içermeyen güneş koruyucuları ile uygun zamanlarda ve çok fazla güneşte kalmamak kaydı ile bronzlaşabilirsiniz.
- Günesin akne oluşumunu baskıladığı da görülmüştür.
Akneli ciltte nasıl nemlendirici kullanılmalı?
Akneli ciltlerde, cildin temizliğine çok daha dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu dönemde kişilerde cildini kurutacak ürün kullanıldığında akne oluşumunun önüne geçileceği düşünülmektedir. Ancak bu kesinlikle yanlış bir düşüncedir.
Cilt kuruduğunda hormonlar daha hızlı çalışmaya ve kuruyan cildi nemlendirmek için yağ üretmeye baslar. Bu da, cildin daha fazla yağlanmasına ve akne, siyah nokta oluşmasına neden olur. Bu yüzden yüzünüzü cildinize uygun ürünlerle temizlemelisiniz.
- Nemlendirici bu anlamda oldukça önemlidir. Çünkü cildinizdeki yağlanmaları dengeleyerek, cilt üzerinde nemlenmeye ve koruma tabakasının oluşmasına katkı sağlayacak olan ürün nemlendiricilerdir. Nemlendirici ürünler cildin nefes almasını sağlar.
- Akneli ciltlerde yağ bazlı olmayan, su bazlı veya ozonlandırılmış yağından oluşan ürünler kullanabilirsiniz.
- Kullanacağınız ürünün içerisinde kesinlikle alkol, parfüm, SLS ve paraben bulunmamalıdır.
- Nemlendirici kremler cildin içini nem ile besler ve yağ ile nem oranının dengelenmesini sağlar.
- Cildin yüzey tabakasında nem bariyeri oluşturarak cildin kurumasını önler.
Aknenin tedavisi nasıl olur?
- Akne tedavi edilebilir bir deri hastalığıdır. Ancak tedavi süreci uzun olmaktadır. Tedavi sürecinde yanıt 2. aydan itibaren başlar; 4-8 ay arasında devam eder. Sivilce tedavisinde etkin sonuca ulaşmak için sabırlı olmak gerekmektedir.
- Hafif aknelerde; deriye sürülecek antibiyotikli krem, solüsyon ve jeller ile tedavi sağlanabilmektedir. Bu ürünlerin kullanımı biraz kuruluk yapabileceğinden, yağsız bir nemlendirici kullanılabilir.
- Orta şiddetli aknelerde, ağız yolu ile alınan antibiyotikler kullanılır. Bunlar; kıl foliküllerinde bulunan bakterilere karşı etkindirler. Böylece, cilt üzerindeki kızarıklık ve iltihaplanmaları azaltırlar.
- Hormonal kaynaklı aknelerde doğum kontrol hapları akneyi önemli derecede iyileştirmektedir. Şiddetli aknelerde, ağız yoluyla alınan isotretinoin tedavisi yapılmaktadır.
Kaynakça:
https://www.medikalakademi.com.tr/akne-sivilce-nedenleri-tedavisi-besinler/