WhatsApp'tan Bize Ulaşın!

Anason ve Ylang Ylang Bitkilerinin Yağı Ne İşe Yarar?


Anason ve Ylang Ylang Bitkilerinin Yağı Ne İşe Yarar?

Doğanın bize sunduğu bitkilerden elde edilen yağlar, pek çok alanda güvenle kullanılmaktadır. Her bitkinin içeriği farklı olduğundan dolayı, faydalı olduğu durumlar da değişkenlik gösterir. Sağlıktan kozmetiğe kadar pek çok alanda kullanılan bitkisel yağlar, eski çağlardan beri hayatımızda var olmakla birlikte gün geçtikçe de değerleri daha iyi anlaşılmaktadır. Bu yazımızda, kıymetli bitkisel yağlardan olan anason yağı ve ylang ylang yağı özelliklerinden bahsediyor olacağız. Anason ve ylang ylang yağı ne işe yarar, faydaları nelerdir, hangi tür cilt problemlerine iyi gelir, gibi soruların cevapları içeriğimizde yer almaktadır.

 

Anason ve Ylang Ylang Bitkilerinin Yağı Ne İşe Yarar?

Her iki bitki yağının da özelliklerini inceleyeceğiz; ne işe yararlar, faydaları nelerdir, ne gibi durumlarda kullanılırlar, nerede yetişirler, vb gibi. Öncelikle anason yağından başlayalım...


Anason Yağı Ne İşe Yarar?

Pimpinella anisum olarak da bilinen anason, maydanozgiller ailesinden tek yıllık bir bitkidir. Kendine has aroması ile oldukça farklı kullanım alanları bulunan anasonun anavatanı Doğu Akdeniz olarak bilinir. Anasonun kendine özgü tadı içeriğinde bulunan anethol maddesinden kaynaklanmaktadır. Anason genellikle içki, gıda, kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılmaktadır.
Anason yağı, bitkinin meyvelerinden distilasyon yöntemi ile elde edilmektedir. Anason yağının ana bileşeni olan anethol, antimikrobiyal bir yapıdadır. Bu özelliği ile mantar ve bakterilere karşı koruyucu niteliktedir. Bu değerli yağ eski çağlardan bu yana hem hastalıkların tedavisinde hem de aromaterapide kullanılmaktadır.
Detoksifiye özelliğine sahip olan anason yağı; antiseptik, antispazmodik etkilerinin yanı sıra uyarıcı ve yatıştırıcı niteliklere de sahiptir. Ayrıca bu yağ sindirim sistemi problemlerinde de kullanılmaktadır. Anason yağı mide ve bağırsaklarda oluşan gazın giderilmesinde faydalı olduğu gibi antispazmodik özelliği ile vücutta oluşan krampları ve spazmların giderilmesinde yardımcıdır.
Anason esansiyel yağı, kadınlık hormonu olarak bilinen östrojenin pek çok özelliğine sahiptir. Kadınlarda adet dönemi problemlerini hafifleten anason yağının, libidoyu artırdığı da bilinmektedir. Bunların yanı sıra anason yağı müthiş bir balgam söktürücüdür. Aynı zamanda astım hastalığında ve öksürük tedavisinde kullanılabilmektedir.
Esansiyel anason yağı cilt için de oldukça faydalı bir bitkisel yağdır. Cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olan bu yağ yatıştırıcı etkisi ile akne ve sivilceden muzdarip ciltlerde rahatlama sağlar. Anason yağı cilde uygulanacağı zaman bir başka faydalı yağ ile inceltilerek kullanılabilir. Örneğin Shea yağı ile oluşturulan kombinasyonu cildin parlamasını ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Antiseptik özelliği bulunan bu yağ cildin ışıldamasını sağlarken, lekelerin giderilmesine de yardımcı olur.
Anason yağının bilinen bir diğer faydası ise kadınların menopoz dönemlerinde beliren problemlerini azaltmasıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda anason yağının menopoz döneminde ortaya çıkan sıcak basması, kas ve eklem ağrıları, libido azalması, uykusuzluk ve bunlar gibi problemleri azalttığı gözlenmiştir. Doğanın mucizevi eserlerinden olan anason yağı kilo vermede de kullanılmaktadır.
Anason yağı anti- inflamatuar etkiye sahip bir bitkisel yağdır ve yağın bu etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Anason yağının IBS (irritabl bağırsak sendromu) hastalarının semptomlarını iyileştirdiği bilinmektedir.

 

Ylang Ylang Yağı Ne İşe Yarar?

Cananga odorata ya da yaygın kullanılan adı ile ylang ylang tropikal bölgelerde yetişebilen; Endonezya, Yeni Gine, Filipinler, Malezya gibi tropik bölgelerde bulunan bir ağaçtır. Ylang Ylang ağacı çiçeklerinin güçlü ve güzel bir kokusu vardır. Ylang ylang yağı da bu çiçeklerin distilasyon yöntemiyle damıtılması sonucunda elde edilmektedir. Bu esansiyel uçucu yağ, parfüm ve kozmetik sektöründe önemli bir yere sahiptir. Hatta ylang ylang "Parfüm kraliçesi" olarak adlandırılmaktadır.
Kozmetik sektörünün önemli aktörlerinden olan ylang ylang yağı sağlık alanında ve aromaterapide de kullanılmaktadır. Ylang ylang uçucu yağı antidepresan ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Bu özellikleri ile olumsuz duygu durumları ile başa çıkmada ve sinir sistemini sakinleştirmede etkilidir.
Antispazmodik, antibakteriyel, antiseptik, antienflamatuar ve antiseboreik özellikleri bulunan ylang ylang yağı; ciltteki yaraların hızlı iyileşmesine, sivilce ve akne oluşumunu önlemede yardımcıdır. İltihabi cilt durumlarının tedavisinde etkili olan bu esansiyel yağ, ciltte oluşabilecek sorunları engellemede de rol oynamaktadır.
Ylang ylang yağı depresyon tedavisinde, stresle başa çıkma problemlerinde, uykusuzluk ve sinirsel gerginlik gibi durumların yatıştırılıp iyileştirilmesinde destek alınabilen sakinleştirici, esansiyel bir yağdır. Afrodizyak etkisi bulunan bu uçucu yağ cilde uygulandığında kan dolaşımını artırarak parlaklık sağlar ve enerji verir.
Ylang ylang esansiyel yağı barındırdığı antispazmodik ve anti- enflamatuar özellikleri ile kadınların adet dönemlerindeki problemlerin hafifletilmesinde yardımcıdır. Adet döneminde görülen karın ağrısı, şişkinlik, ruhsal duygu bozuklukları, gerginlik, vb gibi sorunların giderilmesinde etkili olan ylang ylang yağı, sindirim sistemine de yararlıdır. Sindirim sistemindeki bakteri ve enfeksiyonun azaltılmasında rol oynayan ylang ylang yağından; kramp, gaz oluşumu gibi problemlerin giderilmesinde destek alınabilir.
Kardiyovasküler sistemin düzenlenmesinde yardımcı olan ylang ylang yağı, kan basıncını düşürmede, kalp atış hızının düzenlenmesinde etkilidir. Cilt sorunlarının önlenmesinde de faydaları bulunan cananga odorata yağı; melanom (cilt kanseri) hücreleriyle mücadelede rol oynamaktadır. Yaşlanma karşıtı olan bu yağ, cildin tahriş olduğu durumlarda, ilgili bölgelerin onarılmasına yardımcı olur.
Ylang ylang yağı atopik dermatit (egzema) probleminin iyileştirilmesinde de faydalanılabilen bir yağdır. Saç derisinde, kaçlarda, ciltte oluşan dermatit etkilerin hafifletilmesinde kullanılabilen bu yağ, saç sağlığı için de önem arz etmektedir. Saç dökülmesi problemine de iyi gelen cananga yağı, kepeklenmeyi önlemede de yardımcıdır. Bunların yanı sıra ylang ylang yağı zengin içeriği ile saçın sağlığına kavuşmasında ve hızlı uzamasında oldukça etkilidir.

Yorum Yap

Lütfen, yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.