İçeriğe geç

Artrit nedir? Artrit Çeşitleri nelerdir?

19 Oct 2018 0 yorum
artrit nedir ozonlabs

Artrit nedir?

Artrit eklemleri ve kemikleri etkileyen bazı ağrılı rahatsızlıkları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. 200’den fazla artrit türü vardır. En yaygın görülen iki türünden biri osteoartrit diğeri romatoid artrittir. Diğerleri damla hastalığı (gut), lupus ve Reiter sendromudur. Artrit genelde yaşlılarda görülmekle birlikte, gençleri de etkileyebilmektedir. Yaklaşık 1000 çocuktan 1’inde artrit görülmektedir.

 Artrit nedir Ozonlabs

Artrit çeşitleri nelerdir?

Osteoartrit - Artirtin en sık görülen tipi osteoartirittir. Eklemleriniz fazla kullanıldığında meydana gelen aşınma ve yıpranma olarak düşünülebilir. Genellikle yaşla birlikte gelişir, ancak eklemlerinizde ekstra stres oluşturan eklem yaralanmaları veya obeziteden de osteoartrit olabilirsiniz. Özellikle dizleriniz, kalçalarınız, ayaklarınız ve omurganız gibi eklem bölgeleri artritin etkilediği en yaygın yerlerdir. Genellikle aylar ya da yıllar boyunca yavaş yavaş gelişir. Eklemlerin yaralanmasına neden olur. Genellikle hasta olarak bu bölgeleri hissetmez ya da yorgunluk belirtileri hissetmeyebilirsiniz.


Romatoid artrit - genellikle enflamatuar artrit olarak bilinir. Bu daha şiddetli seyreden ancak daha nadir görülen bir rahatsızlıktır. Vücudun bağışıklık sistemi eklemlere saldırarak kemik ve kıkırdak dokuyu parçalar. Bu da ağrı ve şişliklere yol açar, hareket etmenizi zorlaştırabilir.


Psoriatik Artrit – bu hastalık eğer sizde varsa muhtemelen deri iltihabı (sedef hastalığı) ve artrit de vardır. Sedef hastalığı, pullu, kabarık, kırmızı ve beyaz bölgelerde iltihaplı bölgelere neden olur. Genellikle dirsek ve dizlerin, kafa derisinin, göbeğin ve cildin genital bölgeler veya anüs etrafındaki uçlarını etkiler. Sedef hastalığı olan kişilerin sadece yaklaşık %10 ila%30'unda psoriatik artrit de olacaktır.


Gut - Eklemlerinizde ürik asit kristallerinin birikmesi sonucu oluşur. Çoğu zaman, ayak parmağınıza ya da ayağınızın başka bir parçasında şişliğe yol açar. Çoğunlukla vücudunuza alkol aldıktan sonra ayak parmağınızdaki ani ve keskin bir ağrıyla uyanırsınız. Ancak stres veya başka bir hastalık da gut saldırısını tetikleyebilir. Eğer gut çok uzun süre tedavi edilmezse, eklemlerinizi ve böbreklerinizi etkileyebilir.


Lupus - (SLE veya sistemik lupus eritematosus olarak da bilinir) bir otoimmün hastalıktır. Eklemlerinizi ve vücudunuzdaki birçok organı etkileyebilir. Lupusun nedenleri üzerine   doktorlar halen çalışıyorlar, ama genel kanı bağışıklık sisteminizin bir şeyleri tersine çevirmesi olarak gözlemlenmiştir. Virüslere ve diğer istilacılar gibi hücreye saldırmak yerine, vücudunuzda, eklemlerden, organlarınızdan beyninize kadar iltihap ve ağrıya neden olur. Doğurganlık çağındaki kadınların erkeklerden daha fazla lupus alma olasılığı daha yüksektir. Afrikalı-Amerikalı kadınları beyaz kadınlardan daha sık etkiler. Genellikle 15 ve 44 yaşları arasında görülür.

 

Kaynakça:

https://www.nhs.uk/translationturkish/Documents/Arthritis_Turkish_FINAL.pdf

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/kronikhastaliklar-haberler/1044-12-ekim-2018-d%C3%BCnya-artrit-g%C3%BCn%C3%BC.html

https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/guide/most-common-arthritis-types#1

 

Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6