WhatsApp'tan Bize Ulaşın!

Bentonitin Cilde Faydaları

 

Bentonitin Cilde Faydaları

Bentonit, volkanik lavların ve tüflerin kimyasal bozulması neticesinde meydana gelmiş, küçük kil minerallerinden oluşan bir kayadır. Kayanın parçalanması ile bentonit kili elde edilir ve kullanım alanı oldukça yaygındır. Daha çok kolloidal silis bir yapısı olan bu kaya gözenekli, yumuşak ve şekil verilebilir bir formdadır. Bu büyük kayayı oluşturan kil mineralleri ağırlıklı olarak montmorillonittir. Bentonit alüminyum ve magnezyum bakımından zengin olan bir kildir. Son yıllarda kozmetikten ilaç sektörüne kadar geniş bir kullanım alanı bulunan bentonitin cilde faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, hangi alanlarda kullanılır, gibi konular hakkında ayrıntılı bilgiyi yazının devamında yer almaktadır.

Bentonitin Cilde Faydaları Nelerdir?

Doğada var olan bentonit kili tahmin edileceği üzere yeni bir keşif değil, bilinen ilk kullanımı milattan önce 5000 yıllarına dayanıyor. Eski çağlarda bentonit ile yünlerin yağının alındığı süregelen duyumlar arasındadır. Seramik, gıda, ilaç  sanayinde kullanılan bentonit, kozmetik sektöründe de uzun yıllardır kullanılmaktadır.

Bentonit kili içeriğinde elektromanyetik yükler olduğu bilinmekte olup bu özelliği ile toksinlerin atılmasına yardımcıdır. Kozmetik sektöründe doğal bir detoks yöntemi olarak kullanılabilen bu kil, temiz içerikli kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır.

Bentonit ciltteki ölü dokunun ve fazla yağın atılmasını sağlayarak akne, sivilce gibi problemlerin oluşumunu engellemektedir. Ciltte renk eşitsizliğinin düzenlenmesinde de faydalanılan bentonit, doğal bir temizleyicidir. Bentonit maske gözeneklerin derinlemesine temizlenmesine yardımcı olmakla birlikte cildin sıkılaşmasını da sağlamaktadır.

Cilt için oldukça faydalı olan bentonit, antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bu özelliği ile ciltte bulunan enfeksiyonların iyileştirilmesinde etkilidir. Bentonit, ciltte oluşan egzema ve sedef hastalıklarının tedavisine de yardımcı olmaktadır. Ciltteki sebumun azaltılmasında etkin rol oynayan bentonit kili, cildi fazla yağdan arındırır. Cilt yağlanmasını bu şekilde kontrol altına alan bentonit, aşırı yağlanmaya bağlı bakteri oluşumu ya da gözeneklerin genişlemesi gibi problemlerin önüne geçer.

Bentonitin bir diğer faydası ise alkalize özelliğinden kaynaklanmaktadır. Bu özelliği ile cildin Ph seviyesini dengeleyen bentonit, cildin korunmasında etkilidir. Cildin Ph seviyesinin dengede olması, tahriş, kırışıklık, egzema, çatlak ve benzeri gibi problemlerin oluşmasını engeller ve bunun yanı sıra cildin yaşlanmasını geciktirir. Bentonit ciltte bulunan koyu lekelerin açılmasına yardımcı olarak ciltte renk eşitliğini sağlar.

Bentonit yalnızca yüzde değil tüm vücutta kullanılabilen bir üründür. Pişik tarzı cilt problemlerini iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Ayrıca cildin yumuşatarak, ince kırışıklıkların oluşumunu geciktirir. Bentonitin bilinen bir diğer faydası da vücuttaki probiyotiklerin gelişimine yardımcı olmasıdır. Bilindiği üzere probiyotikler hem vücudumuz hem de cildimiz için oldukça önemli ve faydalı bakterilerdir.

https://ozonlabs.com/blogs/blog/yuz-temizleme-maskesi-nedir

Bentonit Nerede Bulunur?

Bentonit ABD Wyoming'de bulunmuştur ve burada "bentonit" adını alarak ABD'de bu ad ile tanınmıştır. Ardından Fransa'nın Montmorillon bölgesinde aynı kile rastlanmış ve burada da "montmorillonit" adı verilmiştir. Aynı kil farklı adlarla anılabilmektedir. Bentonit kilinin kimyasal formülü; (Na,Ca) (Al,Mg) 6(Si4O10) 3(OH) 6 .n H2O'dur.

Bentonit kili Türkiye'de çoğunlukla Biga Yarımadası, Gelibolu Yarımadası, Ankara, Tokat/ Reşadiye, Eskişehir, Çankırı, Bartın, Trabzon, Elazığ, Ordu gibi bölgelerde bulunmaktadır. Ülkemizde en çok bentonit üretimi, Tokat/ Reşadiye bölgesinde gerçekleşmektedir. Tüm dünyada ise bentonit piyasasının büyük kısmına Amerika hakimdir. ABD'den sonra en çok bentonit üretimi yapan ülkeler ise Çin ve Yunanistan'dır.

Bentonit Kullanım Alanları

Bentonit kilinin geniş bir kullanım alanı bulunduğundan yukarıda bahsetmiştik. İlaç sanayi, gıda sanayi, seramik sanayi ve kozmetik sektörü kullanım alanlarının başında gelmektedir. Fakat bentonit bunların dışında pek çok farklı alanda da kullanılmaktadır.

Bentonite sıvı teması olduğunda hızlı bir şekilde topaklanma gerçekleşir. Bu özelliğinden dolayı kedi kumu üretiminde bentonit kilinden faydalanılmaktadır. Gıda sanayisinde kullanıldığını bildiğimiz bentonit bu alanda; meyve suyu, şarap gibi içecekleri berraklaştırma işleminde ve yağ alanında ağartma işleminde kullanılmaktadır.

Bunların haricinde bentonit; kağıt sanayinde, gübre sanayinde, lastik sanayinde kullanılmaktadır. Ayrıca sondaj işlemlerinde, döküm kumu ve demir cevheri peletlemesinde de bu kilden faydalanılmaktadır.

Bentonit kil ağız sağlığı ve bakımında da kullanılabilmektedir. Diş macunu olarak da kullanımı bulunan bentonit, saç bakımında da önemli bir yer edinmiştir. Saç bakımı için genellikle saç maskesi şeklinde uygulanan bentonit saç derisini arındırmada, saçın beslenmesinde, güçlenmesinde ve kepek oluşumunun engellenmesinde etkin rol oynamaktadır.

Bentonit kil içme suyunun temizlenmesinde de kullanılabilmektedir. İçme suyunda bulunan florür maddesinin azaltılmasında etkilidir. Bunun için bentonit magnezyumla birlikte kullanılmaktadır.

Bentonit Kil Sağlığa Zararlı mıdır?

Betonit GRAS sınıfında olan bir üründür. GRAS açılımı Generally Recognised As Safe şeklindedir. FDA (Food and Drug Administration: Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi) tarafından belirlenen, ilaca ya da gıdaya eklenen bir maddenin sağlık için zararlı olmadığını belirten bir tanımlamadır.

Bentonit kil temiz kozmetik kapsamında üretilen ürünlerde kullanılmaktadır. Ozonlabs temiz içerikli ürünleri ile insan sağlığını olumsuz etkilemeyecek, cilt için biyo-uyumu bulunan kozmetik üretimi gerçekleştirmektedir.

https://ozonlabs.com/collections/urunler/products/ozonlava-bentonite-clay-plus

 

 

 

 


Yorum Yap

Lütfen, yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.