İçeriğe geç

Cilde Faydalı Fitokimyasallar Nelerdir?

27 Dec 2021 0 yorum
Cilde Faydalı Fitokimyasallar Nelerdir?

 

Cilde Faydalı Fitokimyasallar Nelerdir?

Cilde faydalı fitokimyasalları sizin için bu yazımızda derledik. Faydalı fitokimyasalların cildimiz üzerindeki etkileri hakkında daha fazla içerik bu blog yazımızda.
Fitokimyasallar bitkilerden gelen kimyasal içeriklerdir. Bu maddeler bitkilere boya, tat, koku ve antioksidan özellikler kazandırırlar. Bitkilerden gelen fitokimyasalların birçok biyolojik etkisi olduğu bilinmekte ve kozmetik endüstrisinde ve ilaçta yaygın şekilde kullanılmaktadır. Biyoaktif bu bileşenler cildinizde çalışabilir cildin gençleşmesini ve aydınlanmasını sağlayabilir.
Ancak bu biyolojik aktiflerin nasıl ve ne şekilde kullanılacağı konusunda bilgi sahibi olmak gereklidir. Bazı fitokimyasallar cilde hızlıca nem verirken, bazıları da hızlıca kurutabilir. Bazıları hızlı nem yükleme özelliğine sahipken bazıları cilde renk verebilir.
Kozmetik endüstrisinde formülasyon bir mühendisliktir ve cildin yapısına göre ürünler üretilir. Faydalanılacak bileşenler ve oranları hangi ciltte nasıl çalışacağını da belirler. Fitokimyasallarca zengin maddeler derken bu içeriklerin cildinize uygun olup olmadığını da bilmek gereklidir. 

Fitokimyasal Nedir? En Bilinen Fitokimyasallar Nelerdir?


Dünyada son dönemde trend haline gelen fitokimyasallar market raflarında yerini alan kimyasal kozmetiklere alternatif olarak, bünyesinde barındırdığı faydalar sayesinde daha çok tercih edilme eğilimindedir. Fitokimyasalların doğal ve hücreye uyumlu yapısı nedeniyle de biyouyumlu maddeler arasında görülmektedir. 
Doğada bilinen 4000 çeşit fotokimyasal keşfedilmiştir. Kısaca bitkilerde ikincil metabolit olarak ortaya çıkan ve sağlık açısından faydalı olduğu bilinen bileşenlere fotokimyasal denilmektedir. Bitkilerdeki bu fitokimyasal maddeler antibakteriyel, antifungal, antioksidan, antikanser ve antienflamatuvar özelliklere sahip belli moleküllerdir. 
En bilinen fitokimyasal bileşikler polifenoller, tanenler, saponinler, karotenoidler, kumarinler,tokoferoller, terpenler, izotiyosiyanatlar, sülfitler, sülforafanlar, terpenoidler, alkaloidler, flavonoidler, fitosteroller, fitoestrojenler ve indollerdir. 
Fenolik bileşikler cildin ve metabolizmanın ihtiyacı olan antioksidan gereksiniminde  doğal kaynaklar olarak antioksidan ve serbest radikalleri bağlayıcı olabilmektedir. 

Fenollerin bir özelliği PH ayarlaması yapabilen ve tümör ve kanser oluşumunda etkili nitrozaminin ortamda gelişmesini engellemektedir. 
Flavonidler ise meyveler ve sebzelerde yoğun olarak bulunur. Bunların antioksidan antienflamatuvar, antikanser özellikleri bulunmaktadır. Flavinoidler belli başlı bakterilerle de savaşabilme yeteneğine sahiptir. 
Cilt dış çevreye karşı bariyer özelliğinde bir yapıdır. Bu yapının sağlıklı alışverişinde hücrelerin serbest radikallerle savaşabilme yeteceği önemlidir. Kimyasal maddelerin ve çevresel toksinlerin hem cilt hem de metabolizma tarafında detoksifikasyonu yani temizlenebilmesi vücut için bir yetenektir.
Vücudumuzun bu savaşma ve temizleme yeteneği başta ciltte kendi koruma kalkanı dışında bazı faydalı fitokimyasal maddeler ile de sağlanabilir. 
Biyouyumlu ve cildin yağ dengesini gözeten, cildi serbest radikallerden koruyan, flora dostu kozmetikler için bugün temiz kozmetik ve gelişmiş ülke kozmetik şirketleri çeşitli çalışmalar yapmaktadır.
Bitkilerin içerisindeki çeşitli kimyasal yapılar kendi şifreleri olarak değerlendirilebilir. Doğada meyvelere, sebze ve bitkilere renk, koku ve tat gibi özellikler katan bu fitokimyasallar sadece renk, koku ve tat içinde işlevsellik göstermez. Bu ürünlerden elde edilen çeşitli yağ ve ekstraktlar cilt bakımında, akne ve cilt lekelerinde, cilt yaşlanmasına karşı savaşmada etken maddeler olabilmektedir. 
Gece ve gündüz cildin ve hücrelerin beklentilerini karşılayabilme adında doğadaki bu fitokimyasal bileşenler ve kozmetik tarafta bunların kompozisyonları adına arge çalışmaları önemlidir.
Kozmetik endüstrisi ve kullanıcılar bazında bakıldığında her yeni fitokimyasal kompozisyonun keşfi ve cilt üzerinde uygulaması, sonuç alınması gelecekte kozmetik sektörüne yeni ve farklı bir bakış açısı kazandıracaktır.
Siz de cildinize kendinize uygun fitokimyasal içerikli kozmetik formülasyonlar ile bakım yapmayı öğrenebilir, konuda arge uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.


Sağlıkla 

https://ozonlabs.com/collections/urunler/products/arcluna-x80-new-generation-anti-aging-serum

https://ozonlabs.com/collections/urunler/products/ozonlabs-sepia-anti-aging-serum

https://ozonlabs.com/collections/urunler/products/exoche-cilt-bakim-serumu

https://ozonlabs.com/collections/urunler/products/glam-anti-aging-serum

Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6