Cilt Çatlakları Nasıl Önlenir?
Kısıtlı sürede hızlıca kilo vermek amacıyla girilen sağlıksız diyet programları, dengesiz beslenme düzeni nedeniyle bedenimizi fazlaca yorar ve vücudumuzda istenmeyen hadiselere yol açarız. Bu diyetler yeteriz olduğu için; verilen kiloları çok kısa bir süre içerisinde geri alıp, vücudumuzu daha da fazla yorarız. Bütün vücudumuz deri ile kaplıdır ve deri esnekliğinin belirli sınırları vardır. Kısa süre içerisinde değişen kilo miktarı yani bir anda çok kilo almak, ya da çok kilo vermek dolayısıyla cilt çatlakları sebebi olabilir. Cilt çatlakları; omuz, üst bacak, kalça, göğüs gibi yerlerde görülebilir.
Cilt çatlakları, dermis adı verilen derinin üst tabakasında oluşan ince ve küçük yırtıklardan meydana gelir. Ekseriyetle kırmızı yahut mor renk ile başlar, zaman içerisinde beyaz veya gri renge dönüşür. Genelde çok ciddi bir medikal sorun olarak görülmez.
Cilt çatlakları genellikle derinin ani ve fazla değişikliğe maruz kalması sonucunda oluşur. Oluşan çatlaklar deri altında bulunan damarların belirgin hale gelmesine sebep olur. Bundan dolayı cilt çatlakları başta kırmızı renkte iken daha sonra gri ya da beyaz renge dönerler.
Doğuştan genetik olarak oluşan farklılıklar yüzünden çatlakların miktarı ya da oluşma olasılıkları kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Esnek deriye sahip insanlarda cilt çatlakları çok daha az görülür. Bunların dışında kortizon tedavisi gören insanlarda, hormonal değişikliklerde, hamilelik dönemlerinde lif kolajen eksikliği görülen kişilerde, bazı ilaçları kullanan kişilerde, vücut geliştirme çalışan kişilerde rastlanabilir.
Cilt Çatlakları Nasıl Önlenir?
Cilt çatlaklarından korunmak, oluştuktan sonra tedavi yapılmasından çok daha önemlidir. Cilt çatlakları oluşumunu önlemek için şu faktörlere dikkat edebilirsiniz:
- Bol bol E vitamini içeren besinler tüketilmelidir.
- Su, cildin esneme payını büyük oranda artırır. Bu sebeple her gün yeterli miktarda su içmek önemlidir.
- Yine cilt esnekliğini artıran, hücre zarının sağlığını destekleyen Omega 3 içeren besinler bol bol tüketilmelidir.
- Kilo alma süresi kısa olmamalıdır.
- Sürekli kilo alınıp verilmemelidir.
- İçerisinde bolca A vitamini olan gıda maddeleri tüketilmelidir. (Mango, domates, kırmızı biber vb.)
- Cilt çatlakları oluştuktan sonra maalesef direkt tedavi edecek bir yöntem bulunmamaktadır. Yine de yardımcı olabilecek yöntemler bulunmaktadır. Cilt çatlakları medikal anlamda çok fazla bir önem arz etmese de vitaminler ile desteklenen bakımlar sayesinde azaltılabilmektedir. Örneğin; E vitamini kapsülleri, birçok tedavide kullanılan hint yağı, nemlendirme özelliği bulunan kakao yağı da cilt çatlakları oluşumunun azalmasına yardımcı olabilir.
- Bunlara ek olarak soğuk su ile duş almak kan dolaşımını hızlandıracağı için iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.
Cilt Çatlakları Tedavi Yöntemleri
Cilt çatlakları çoğu zaman, özellikle yaz aylarında sizi rahatsız edecek bir görüntüye sebep olabilir. Bu nedenle, tedavi adına mevcut birkaç yöntem bulunmaktadır. Ancak bu yöntemler zahmetli ve acı verici olabilir.
Dermaterapi
CE belgeli silindir şeklinde üzerinde 192 adet ince çelik iğnenin bulunduğu dermaroller adı verilen aletle yapılır. Dermaroller çatlakların bulunduğu bölüme ortalama 6-10 defa yıldız şeklinde uygulanır. Aynı alandan birçok kez geçildiğinde 1 cm karelik alanda 250-300 tane mikro kanal açılır. Bahsettiğimiz bu kanallar cilt altına açılan minik kapılar olarak düşünülebilir.
Platelet Rich Plasma (PRP) Yöntemi
Bu yöntemde hastadan alınan kan örneği standart şartlarda alyuvar ile akyuvarlarından alınır. Geride kalan plateletten zengin serum hastanın cilt çatlakları üzerine mezoterapi iğneleri kullanılarak enjekte edilir. Bu sayede hastanın kendi serumunda bulunan büyüme faktörleri ile kolajen üretimi ve doku yenilenmesi sağlanmaya çalışılır. Bilhassa lazer destekli yapıldığında başarı oranı artar. Ortalama 6 haftada bir, 3 seans şeklinde uygulanır.
Karboksiterapi
Hem eski hem de yeni cilt çatlakları tedavisinde uygulanır. Güvenli bir yöntemdir. Yeni kolajen oluşumunu sağlar ve deri kalınlığı artarak, striaların görünümünü düzeltir.
Pulse DYE Lazer (Boya Lazerleri)
Özellikle yeni oluşmuş kırmızı-mor stria rubra adı verilen çatlaklarda başarı yüzdeleri yüksektir. Pulse lazerler, damarlar üzerine etki ederek kızarıklığı ve inflamasyonu azaltırlar. Ancak hasta seçiminde çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü bu lazerlerle yapılan işlem sonrasında koyu ten rengine sahip kişilerde Postenflamatuar Pigmentasyon denilen "işlem sonrası lekelenme" oluşabilir.
Fraksiyonel Lazer
Cilt çatlaklarının tedavisinde en yeni yöntemlerden biri, fraksiyonel lazerle tedavidir. Bu sistemler cildin hem üst (epidermis), hem de alt tabakasına (dermis) etki eden sistemlerdir. Fraksiyonel lazerlerde, lazer ışını aynen bir elekten geçirilen un gibi deri üzerine düşer ve dermise kadar iner. Aralarda sağlam alanlar kalır. Çatlak alanlarında mikroskobik yaralar oluşur ve bu alanlarda yeni kolajen ve epidermis oluşumu meydana gelir. Tüm cilt çatlaklarında özellikle beyaz ve deforme olanlarda fraksiyonel lazerle %50 civarında iyileşme sağlanmaktadır. Seanslar 6 hafta arayla uygulanabilir.
Tüm bu zahmetli ve maliyeti yüksek yöntemlerin dışında uygulayabileceğiniz alternatif, herhangi bir yan etkisi dahi bulunmayan Ozonlabs O3RSS Serum, cilt çatlakları üzerinde, düzenli uygulandığı takdirde olumlu bir etki yaratacaktır.
Önerilen Kullanım Şekli:
Ozonlabs O3RSS Serum kullanımı, sorunlu bölgeye haftada bir kaç gün kese uygulaması yapıldıktan sonra sürerek ve masajla uygulama ile yapılır.