Cilt Güzelliği İçin Beslenme Düzeninin Önemi
Konu cildimizin güzelliği olduğunda, iyi bir görünüme sahip olmanın yolu cilt sağlığı ile ilgili anahtar adımları atmaktan, doğru beslenme alışkanlıkları edinmekten geçiyor. Sağlıklı, ışıl ışıl parlayan cilt aslında sağlıklı bir bedenin de göstergeleri arasında yer alıyor. Yani, birçok farklı kültürdeki “Ne yiyorsan o’sun” söylemi hepimizin hayatında vücut buluyor.
Cilt Güzelliğinin Temel Yapıtaşları
Genetik yapı, cildin güzelliği ve sağlık durumunu belirleyen ilk faktördür. Ancak genetik yapı; cilt güzelliği yahut sağlığı konusunda sabit özelliklere sahip olacağınız anlamına gelmez. Eğer sağlıklı beslenme düzeniniz mevcutsa ya da minimum stresli hayat sürüyorsanız, genetik olarak zorlayıcı etkiler olsa bile güzel bir ciltle yaşama gülümsemek mümkündür.
Cildiniz ortalama 15-90 gün arasında yenilenir. Yani eğer şu an cildinizden memnun değilseniz, birkaç ay sonraki yenilenme dönemine kadar kendinize iyi bakıp sağlıklı bir beslenme düzeni edindiğiniz takdirde daha güzel cilde kavuşmanız mümkündür. Cilt güzelliği elde etmeye çalışırken; aşırı sigara, alkol tüketmemeniz, sporu hayatınıza dahil etmeniz daha pozitif sonuçlar almanızı kolaylaştırır.
Cilt Sorunları Neden Oluşur?
Cildimiz, sağlık sorunlarından en hızlı şekilde etkilenen vücut bölümleri arasındadır. Mesela karaciğerinizdeki minik bir sorunun sinyali, derinizdeki sivilcelerle veriliyor olabilir. Bu açıdan düşünüldüğünde cildimizdeki sorunların, başka rahatsızlıkların erken tanısında yardımcı olduğunu, yani iyi bir şeye hizmet ettiğini söyleyebiliriz. Bu tip durumlarda sorunun kaynağındaki problem çözüldüğünde otomatik olarak cildimiz de düzelmeye başlar.
Bazen cildimizdeki sorunlar başka organlarla ilgili olmaz. Sağlıksız beslenme, stres, hijyenik koşullar, kirli hava, alerjik etkiler ve genetik rahatsızlıklar da cilt sağlığını bozabilir. Eğer cildiniz ile ilgili bir problem yaşıyorsanız, cilt güzelliği elde etmek için öncelikle problemin kaynağı bulunmalı ve tedaviye ona göre başlanmalıdır.
Cilt Güzelliği için Doğru Beslenme Nasıl Olmalıdır?
- Vücuttaki su miktarı azaldıkça ciltteki kuruluk artar, terleme azalır. Hem cilt sağlığınızı hem genel vücut dengenizi korumanız için beslenme listenizde temiz içme suyunuzu asla eksik etmeyin. Günlük ortalama 1,5 litre su içmeye özen gösterin.
- Yağ ve yağ asidi dengesi cildin doğal renginde kalabilmesi için önemlidir. Bu dengenin bozulması halinde cildinizde kurumayla birlikte erken yaşlanma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Fazla katı yağ tüketen kişilerde de damar tıkanmaları olabileceği için dolaşım bozuklukları meydana gelebilir. Bu da cildin ışıltılı görüntüsünü kaybetmesine neden olur. Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin dengeli tüketilmesi, bu doğrultuda beslenme düzeni edinilmesi; parlak, dinç görünümlü cilt için çok önemlidir. Omega 3’ün en çok bulunduğu besinler arasında; fındık, keten tohumu, uskumru, somon, sardunya, semizotu sayılabilir. Omega 6 ise en çok; yulaf, mısırözü yağı, susam yağı, kakao yağı, tavuk ve kajuda bulunur. Bu iki yağ asidinin birlikte bulunduğu badem ile ceviz de cildinizin güzelliğini korumak için beslenme düzenine ekleyebileceğiniz, rahatlıkla tüketilebilecek gıdalar arasındadır.
- Hücrelere zarar veren, serbest radikaller olarak adlandırılan bazı moleküller cildimizin güzelliği ve sağlığını olumsuz yönde etkiler. Serbest radikallerin vücutta çoğalmasıyla ciltteki kırışıklıklar artabilir ya da cildin rengi solmaya başlayabilir. Eğer serbest radikallerle savaşılmazsa ciltte erken yaşlanma belirtileri görülebileceği gibi, daha ciddi durumlarda cilt kanseri tehlikesiyle bile karşı karşıya kalınabilir. Neyse ki bu zararlı moleküllerin olumsuz etkilerinden doğru beslenme sayesinde kurtulmak mümkündür. Özellikle meyvelerdeki antioksidanlar kalkan görevi görmede birebirdir. A, C, E vitaminleri antioksidan bakımından zengin vitaminlerdir. Portakal, mandalina, çilek, yaban mersini ya da kivide bolca bulunan bu vitaminler aracılığıyla; serbest radikallerin cilt sağlığını tehdit eden etkilerinden korunabilirsiniz.
Vitaminlerin Cilt Güzelliği Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Beslenme düzeninde mutlaka faydalanmamız gereken vitaminler, cilt güzelliği ve sağlığında oldukça büyük bir rol oynuyor. Öyle ki, C vitamini eksikliği söz konusu olduğunda cildimizde istenmeyen lekeler yahut akneler ile karşılaşabiliyoruz. Bu nedenle belirttiğimiz vitaminlerin tüketimini es geçmememiz gerekiyor:
A Vitamini
A vitamini; yaşlanma karşıtıdır ve anti-aging etkisi oluşturur. (Sarı, turuncu, yeşil sebzelerde, yumurta beyazında, ciğerde, balıkta, doğal tereyağında bolca A vitamini bulunur.)
B Vitamini
Özellikle aknelerden kurtulmak isteyenler için destekleyicidir (Tavuk, balık, hindi ya da tam tahıllı gıdalar B vitaminince zengin besinlerdir) .
C Vitamini
C vitamini; yaraların çabuk iyileşmesini, cilt yüzeyinin pürüzsüz olmasını sağlar. (Portakal, limon, greyfurt, kivi, çilek, yaban mersini, lahana, karnabahar, domates, kırmızı ve yeşilbiber C vitamini deposudur).
E Vitamini
Cildin yumuşak olmasında, doğal nem dengesinde kalmasında önemli rol oynar. (Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı vb. bitkisel yağlarda, fındık ya da ceviz gibi kuruyemişlerde, tam tahıllarda, avokadoda, yeşil yapraklı sebzelerde, yumurta sarısında, domateste, patateste, hemen hemen tüm et çeşitlerinde E vitamini vardır.)
Kişinin kendi bedenini tanıyor olması, sağlıklı cilde sahip olmayı kolaylaştırır. Kimi insanda çekirdek yemek hemen sivilcelenmeye yol açarken, kimisinde buna benzer etki görülmez ya da besinlere karşı alerjik cilt reaksiyonlarında da kişiden kişiye hatta zaman/ortam koşullarına göre değişiklik görülebilir. Özetle; bedene kulak vererek beslenme içeriğini düzenlemek; daha sağlıklı, güzel cilde sahip olmayı kolaylaştıran önemli etkendir.