İçeriğe geç

Cilt Kararması Nedir? Cilt Kararması Nasıl Önlenir?

09 May 2019 0 yorum
Cilt Kararması Nedir? Cilt Kararması Nasıl Önlenir?

Cildinizde; yüzünüzde yahut vücudunuzun herhangi bir bölgesinde çeşitli sebeplerden dolayı istenmeyen kararmalar yahut renk eşitsizlikleri gözlemliyor olabilirsiniz. Hepimiz daha berrak, pürüzsüz, lekesiz bir cilde sahip olmak istediğimize göre; bunun gibi lekeler yahut cilt kararması bir hayli rahatsız edici olabilir.

Cilt kararması ile lekelerini, ciltteki renk değişikliğini önleyebilmek için ilk adım olarak; cilt kararması nedir, nasıl oluşur öğrenmemiz gerekiyor.

Cilt kararması; bir diğer adıyla “hiperpigmentasyon”, ciltteki melanin pigmentinin fazla üretilmesi sebebiyle oluşan bir problemdir. Melanin; çeşidi ya da dağılımına göre, cildin renginin açık veya koyu olup olmayacağını belirleyen özel bir pigmenttir. Her yaştan, ırktan insanda; her türlü cilt tipinde görülebilir. Cilt kararması acı verici ya da çoğu zaman zararlı bir durum olmasa da, birçok insanı psikolojik açıdan etkileyebilen bir sorundur.


Cilt Kararması (Hiperpigmentasyon) Çeşitleri Nelerdir?

Çeşitli nedenlerden, ayrı ayrı oluşabilen birkaç hiperpigmentasyon çeşidi mevcuttur:

Lentigo

Bu tip cilt kararması, cildin yüzeyindeki koyu kahverengi veya siyah lekeleri ifade eder.

Solar Lentigo

Güneş lekeleri ile yaşlılık lekelerini içerir. Solar Lentigo, güneş ışınlarına çok fazla maruz kaldığımızda oluşur.

Malezma

Bu tip hiperpigmentasyon, hamilelik esnasındaki hormonal değişimlerden kaynaklanır. Yüzümüzdeki bazı bölgeleri lekeli, pigmentli hale getirir.

Cilt Kararması Nedir? Cilt Kararması Nasıl Önlenir?

Cilt Kararması Neden Oluşur?

Ciltte kararma ile istenmeyen lekelerin oluşumunda çevresel etkenler, hormonal nedenlerin de dahil olduğu birçok sebep bulunur. Bu sebepleri iyice kavramak, hiperpigmentasyon tedavisinde ya da engellenmesinde etkili olacaktır.

Kalıtsal Faktörler

Ciltte görülen renk eşitsizlikleri, doğumumuzdan itibaren var olan bazı kalıtsal faktörler nedeniyle (doğum lekeleri gibi) oluşabilmektedir.

Cilt Hastalıkları

Cilt kanseri gibi bazı hastalıkların hiperpigmentasyon oluşumunda etkili olabiliyor.

Bu hastalıklar dışında karaciğer hastalıkları da hiperpigmentasyondan sorumlu olabiliyor ve işlevsiz bir karaciğer ciltte kararmalara sebep olabiliyor.

Vitamin Eksikliği

Cildimize faydası olan bazı vitaminlerin ( A, E, C, B vitamini gibi) tüketilmemesi ve eksikliği kararma oluşumuna neden olabiliyor. Ek olarak, vitamin eksikliği cildimizin daha donuk, cansız görünmesine yol açar.

Hormonal Değişimler

Vücudumuzda meydana gelen hormonal değişimler, özellikle hamilelik döneminde kararmalara sebep olabilir.

Güneş Işınları

“Solar Lentigo” olarak da adlandırabileceğimiz bu neden; ciltte kararma, güneş lekeleri yahut yaşlılık lekeleri olarak beliriyor. Güneş ışınlarına maruz kalmada dozu aşmak hiperpigmentasyona neden olur.

Cilt Kararmasına Karşı Nasıl Önlem Alabiliriz?

Görüldüğü üzere pek çok neden hiperpigmentasyon oluşumunda rol oynasa da, cildinizde meydana gelen kararmalar, önüne geçilemeyecek ve tedavisi mümkün olmayan bir problem değil. Alacağımız birçok önlem hiperpigmentasyonu önleyebilir ya da oluşumunu engelleyebilir.

  • Kendinize bir cilt bakım rutini belirleyin: Düzenli olarak cilt bakımı yapmak hem cildinizdeki kirlerden arınmayı sağlayıp akne oluşumunu engeller, hem de cildiniz üzerindeki kararmaların önüne geçer. Üstelik; uygulayabileceğiniz bazı bakım yöntemleri, cilt kararması oluşsa dahi etkisini azaltıp bu durumu ortadan kaldıracaktır.
  • Vücut sağlığınıza dikkat edin: Beslenme düzenimiz ve alışkanlıklarımız cildin sağlığı konusunda oldukça etkili olabiliyor. Hiperpigmentasyon oluşumunu engellemek için bol bol su içmeyi, gerekli vitaminleri almayı ve sağlıklı gıdalarla beslenmeyi unutmamamız gerekir.
  • Cilt Kararması Nasıl Azaltılır?

    Cilt kararması için oluşturulan tedavi yöntemleri, nedenlerine bağlı olarak değişebilmektedir. Eğer ki, nedenlerden biri karaciğer hastalıkları yahut ciltte oluşan hastalıklar ile bağlantılıysa; sağlığımız için ciddi problemler oldukları için muhakkak doktora danışmanız gerekmektedir.

    Cilt kararması olarak görülen doğum lekeleri ve kalıtsal faktörlerde ise herhangi bir tedavi yöntemi uygulanması önerilmez. Fakat; güneş lekeleri gibi çevresel faktörler sebebiyle oluşan hiperpigmentasyon durumunda, pek çok kişi kozmetik ürünlerini yahut lazer tedavisini tercih edebiliyor.

    Cilde dost bakım ürünleri ile rutin oluşturmanız ve düzenli cilt bakımı yapılması da öneriler arasında. 

     

    Kaynakça:

    https://www.healthgrades.com/right-care/skin-hair-and-nails/darkened-skin

    Sağlıkla

    https://www.lybrate.com/amp/topic/skin-darkening-types-causes-prevention/f75542bd267f079fd30b6966b4f9ffac

    Yeni Ürünler

    Son Görüntülenen

    Son Görüntülenen Ürünler
    Yukarı Geri Dön
    Kapat
    Seçeneği Düzenle
    Kapat
    Beni Haberdar Et
    Kapat
    Kapat
    Kapat
    Giriş
    Kapat
    Sepetim (0)
    Kapat
    Ozonlabs Yaşam Bilimleri
    Ozonlabs

    Ayrılmadan önce...

    3 AL 2 ÖDE
    1+1 Ürün

    Kampanyalarını Kaçırmayın!

    Alışverişe Devam Edin
    Yeni Ürünler 6