İçeriğe geç
Bize Ulaşın 0(533) 426 26 62

Ozonlabs İletişim Hattı 0(533) 426 26 62 Whatsapp

Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

27 Jun 2024 0 yorum
Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Cilt lekeleri birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. En yaygın nedenler şunlardır:

1. İklim Hasarı: Uzun süre sıcağa, güneş ışınlarına, rüzgara maruz kalmak cildinize zarar verebilir ve lekelerin oluşmasına neden olabilir. Kuruyan ciltlerdeki lekelenme ile yağlı ve akneli ciltlerin lekelenme durumu birbirinden farklıdır.

Kuru cildin lekelenmesi cildin çevresel şartlara verdiği bir tepkinin de sonucudur. Bakıldığında sağlıklı hücre yenilenmesi ile lekelenme ters orantılıdır. Cilt çabuk kuruyor ve nemini kaybediyorsa, güneşsiz ancak rüzgarlı havalarda da hızla kuruyup lekelendiğini de görmek mümkündür. Ancak kuru ciltler aynı zamanda sıcak havalarda güneşin de bıraktığı hasara karşı en korunmasız ciltlerden biri durumunda olabilir. Kuru cildin tek problemi leke değil, aynı zamanda güneş hasarı, kırışıklıklar ve erken yaşlanma da olabilir. Kuru ciltler bakımı atlanmamalı ve düzenli, uygun bakım ürünleri kullanmayı ihmal etmemelidir. 

Yağlı cildin lekelenmesi cildin yine ısıya verdiği tepkilerden olabilir. Aşırı sıcak ya da soğuk hava, yağlı ciltlerde hızlı sebum artışı ile birlikte melanosit üretimine neden olabilir. 

2. Akne ve Sivilce: Akne izleri, özellikle siyah nokta veya sivilce izleri ciltte lekeler bırakabilir. Ancak bu lekeler çoğunlukla bir cilt tonu eşitsizliği olarak da kendisini gösterir. Akne ve sivilce lekelerinde örtücü ancak nefes alan kozmetik ürünlerin kullanımı ve cildin temizliğine dikkat edilmesi önceliklidir. 

3. Hormonal Değişiklikler: Hamilelik, doğum kontrol hapları gibi hormonal değişiklikler cilt lekelerine neden olabilir. 

4. Yaşlanma:Yaşlanma sürecinde ciltte pigmentasyon bozuklukları ve lekeler oluşabilir. Cilt yenilemesinin azaldığı yaşlanma dönemi çevresel şartların cilde daha çok etki ettiği bir zaman dilimi de olduğundan bu dönemde daha örtücü, bariyer nitelikli ancak yenileyici ürünler kullanılması önemlidir. Cildin bakımı genç döneme göre yaşlılık döneminde daha da özen gerektirecektir.

5. Genetik Faktörler: Bazı insanlar genetik olarak daha fazla cilt lekesine yatkın olabilirler. Bu cildin yapısı ve melanosit üretimi ile ilgilidir. Melanosit hücreleri cilt dokusunda melanin adlı vücut pigmentlerinin sentez yapmasını sağlayan, bir diğer anlamı ile; pigment birikimini çalıştıran hücreler olarak bilinir. Isı ve UV etkinliğinde melanosit üretimi artar. 

Cilt lekelerinden kurtulmanın birkaç yolu vardır

1. Yüksek Isıdan Korunma: Her ne kadar güneş bir leke yapıcı olarak görülse de, güneşin etkinliğinin indeks olarak yüksek olarak bildirildiği günler dışında, normal hava koşullarında cilt daha az lekelenebilir. Yüksek ısı ve UV bir arada cildi hızla yaşlandırabilir, su kaybı oluşturabilir ve lekelendirebilir. Özellikle Haziran Ağustos aylarında kuzey yarım küre orta kuşak ve sub - tropik kuşakta yaşayan kişilerin ciltlerinde ısı ve UV - güneş hasarına bağlı lekelenme dönem dönem artabilmektedir. 

2. Cilt Bakımı: Cildinizi düzenli olarak temizleyin ve uygun cilt bakım ürünleri kullanın. Özellikle leke giderici etkisi olan ürünleri tercih edebilirsiniz. Leke gidericilerdeki içerik listelerini okuyun ve cildinize uygun leke bakımı için ürünler tercih edin. 

3. Bol su tüketin. Cildin su tüketiminin azaldığı dönemlerde daha çok leke ve bazı cilt sorunları yaşadığı bilinmektedir. 

4 . Beslenme: Antioksidan bakımından zengin gıdalar tüketmek ve dengeli, yeterli beslenme cildin de sağlıklı kalması için önemlidir. 

5. Volkanik, mineral maskeler ile cildinizdeki lekeler için düzenli bakım yapabilirsiniz.

6. Cildinizi temiz tutun ve nem dengesinin korunmasına özen gösterin.

7. Leke serumlarını kullanırken, talimatlarına dikkat edin. 

Ekleyelim, her cildin kendine özel bir durumu olduğunu ve kişiye özel bakım planı gerektirdiğini belirtelim. Kişisel bakımda esas, herkesin ortak bir problemle derdine çare ararken veya olanı korumaya çalışırken, kendine özel bir bakım rutini bulabilmesidir. 

Kendine iyi bir bakım rutini oluşturmak için cildini tanı ve ihtiyaçlarının farkında ol. 

Sağlıklı günler..

https://ozonlabs.com/products/muhtesem-paket

https://ozonlabs.com/products/ozonlabs-hydra-pack

 

Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6