Cilt Lekelerini İyileştiren 3 Pratik Yöntem
Cilt bakımına ne kadar özen göstersek de cilt lekelerinin oluşumuna bazen engel olamayabiliyoruz. Çünkü ciltte oluşan lekeler farklı farklı sebeplerden dolayı meydana gelebiliyor. Örneğin cilt lekeleri; beslenme, güneş ışınları, hamilelik ve emzirme süreci, hormonal değişiklikler ve benzeri gibi nedenlerden ötürü meydana gelebiliyor. Kolay meydana gelen fakat giderilmesi zor olan bu lekeler pek çok kişi için can sıkıcı bir problem haline gelebiliyor. Peki, cilt lekeleri nasıl giderilebilir? İşte cilt lekelerini iyileştiren 3 pratik yöntem...
Cilt Lekeleri Neden Oluşur?
Cilt lekelerini iyileştirmek için uygulanacak yöntemlere geçmeden evvel, cilt lekesi neden oluşur, sorusunun cevabına bakalım...
Ciltteki her türlü renk değişikliği ve izler cilt lekesi olarak adlandırılabilir. Cilt lekeleri, ciltte var olan melanin pigmentinin belirli bölgelerde birikmesi neticesinde meydana gelir. Bu lekeler genellikle sağlık açısından zararsızdır fakat güzelliği gölgelediği düşünüldüğü için pek çok kişi lekelerden kurtulmanın yollarını aramaktadır.
*Kahverengi tonlarında olan cilt lekeleri genellikle zararsızdır ancak eğer leke pembe, mavi, sarı gibi renklerde ise bu, farklı bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu yazımızın konusu sağlık açısından zararı bulunmayan kahverengimsi lekeler ve sivilcelerden kaynaklanan koyu renkli lekeler. Eğer cildinizde farklı renkte lekelenmeler mevcut ise bir doktora danışmanızda fayda olabilir.
Ciltte oluşan bu lekelerin farklı sebepleri bulunmaktadır. Lekelenmeye neden olan bazı faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Gün içinde fazla güneş ışığına ve ısıya maruz kalmak, ciltte leke oluşumunu hızlandırmaktadır. Zararlı güneş ışınları (utraviyole) melanin pigmetini uyararak artmasına neden olur ve neticesinde ciltte kahverengi lekelenmeler meydana gelir.
- Genetik faktörler de ciltte lekelenmeye sebep olan etmenler arasında yer almaktadır. Cilt lekelerinde kromozomlarla taşınan cilde renk veren pigment bazı kişilerde daha seyrek bazılarında daha yoğun olabilir. Cilt ve saç tonu daha esmer ve cildin renk tonu daha buğday ciltlerde bu melaninin salınımı artabilir.
- Doğal olmayan yollarla yapılan bronzlaşma işlemi, örneğin solaryum gibi, ciltte leke oluşumuna sebep olabilir.
- Cilt temizliği lekelenme konusunda büyük önem taşımaktadır. Yeteri kadar temizlenmeyen ciltte leke oluşumu kaçınılmazdır. (Aşağıda cilt temizliği ile lekelenmenin önüne geçilebileceğinden ayrıntılı bir şekilde bahsedeceğiz.)
- Stres, sigara dumanı, zararlı besinler de hiperpigmentasyona sebep olan unsurlardandır. Sigara, şarap, çay ve kahvenin ciltte lekelenmeye neden oluşu, sindirim sonrasında ortaya çıkan yan ürünlerden ya da demirin vücutta bağlanmasından da olabilir.
- Cilde zararlı kimyasalları içeren makyaj malzemelerinin ya da petrol esaslı nefes almayan cilt bakım ürünlerinin kullanımı ve yapılan bu makyajın gerektiği gibi temizlenmemesi cilt lekelerinin oluşmasına neden olmaktadır. Bazı cilt bakım ürünlerindeki etken maddeler cildin ısı ya da ultraviyole ortamda lekelenmesine sebep olabilir.
- Ciltte lekelenme, hormonal sebeplerden dolayı da oluşabilir. Kadınlarda menepoz ya da menepoz öncesi dönemde hormonal değişiklikler meydana gelir ve bu değişiklikler neticesinde ciltte lekelenmeler oluşabilir.
- Cilt lekeleri hamilelik ve emzirme dönemlerin de yine hormonal sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Bu dönemde cilt bakımı önemlidir.
- Sebum dengesinin bozulması neticesinde de cilt lekeleri oluşabilmektedir. Ciltte üretilen sebum arttığında ve yeterince temizlenmediğinde gözeneklerin tıkanmasına yol açar ve bu da lekelenmeye neden olur. Akne ya da kistik komedonların cilt altında kızılımsı ya da kahverengi lekelenmesi de böyle durumlarda görülür.
- Cilde yanlış bir biçimde uygulanan lazer tedavisi, mezoterapi tedavisi, dermapen, kimyasal peeling ve benzeri gibi uygulamalar cilt lekelenmesine sebep olabilir. Cildin üst tabakasına hasar veren bazı mezoterapi işlemleri, ciltte hasarlanma melanin artışına sebep olur. Bu durumda leke kaçınılmazdır.
- Zararlı kimyasal içerikli krem ve serumlar, çeşitli alerjik reaksiyonlara sebep olabilmekte ve bu da ciltte leke oluşumuna neden olabilmektedir.
Cilt Lekelerini İyileştiren 3 Pratik Yöntem
Cilt lekelerini iyileştirmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Ancak bu yöntemlere geçmeden evvel öncelikle ciltteki lekenin türü öğrenilmelidir. Eğer ciltteki leke vücuttaki bir hastalıktan dolayı meydana gelmiş ise, doktor kontrolünde bir tedavi uygulamak gerekebilir. Aşağıda listeleyeceğimiz leke gidermede pratik yöntemler, "sağlığa zararı bulunmayan" ancak kozmetik lekeler için geçerlidir.
1- Bentonit ile Cilt Temizleme
Cildin temizliği, genel cilt bakımında en önemli noktalardan biridir. Lekelenme probleminin çözümünde ve engellenmesinde de büyük önem arz etmektedir. Cilt yeterince temizlenmediğinde gözenekler; havadaki kir, makyaj, ciltte biriken sebum ile tıkanır. Cilt yüzeyinde bulunan bakterilerin de etkisi ile akne problemi oluşacağı gibi lekelenmeye de sebep olabilir.
Cildi yıkamak ve ardından Bentonit maske ile derinlemesine temizlemek lekelenmenin önüne geçer. Burada kullanılacak olan ürün zararlı kimyasallardan uzak ve büyük oranda doğal bir içeriğe sahip olmalıdır. Bu şekilde yapılan bir cilt temizliği ile lekelenme problemi önlenebilir. Var olan lekelerden kurtulmak içinse bentonit içeren bir maske tercih edilebilir. Bentonit, volkanik kil ya da montmorillonit olarak da bilinir. Cilt tonu eşitleme ve lekeleri giderme özelliği bulunan bu doğal ürün, lekelerden kurtulmak isteyenler için uygun bir seçim olabilir. Bununla birlikte probiyotik içeren yüz temizleme ürünleri de cilt temizliği rutinine eklenebilir. Probiyotik de cildin yenilenmesine ve lekelerin giderilmesine yardımcıdır. Probiyotik
2- Hücre Yenileyici Ürünler Kullanmak
Cilt lekelerini iyileştirme konusunda hücre yenileyici ürünleri cilt bakım rutinine eklemek de fayda vardır. Hücre yenileyici doğal yağlar (örneğin çivit otu yağı, Angelica archangelica Yağı vb.) ve zararsız bileşenler içeren bakım serumları ya da kremleri, cilt lekelerinin giderilmesinde etkilidir. Leke giderici ürünlerle peeling uyguladıktan sonra, hücre yenileyici serum ile cilt bakımını desteklemek oldukça önemlidir. Peeling ile ölü deri atılır ve hücre yenileyici ürün ile ciltte hasarlı bölgelerin onarımı ve lekelerin giderilmesi kolaylaşır.
Kolajen üretimini destekleyen ve hücre yenileyen krem ya da serumlar cilt lekelerinin iyileştirilmesinde kullanılabilir. Ürün seçerken zararlı kimyasal içermeyenlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Zararlı ve sentetik bileşen içeren ürünler uzun vadede hem ciltte hem de bütün vücutta sağlık problemleri meydana getirebilir. Ozonlabs, sağlığa zarar vermeyen doğal içerikli cilt bakım ürünleri üretmektedir. Temiz kozmetik kapsamında satın almak istediğiniz ürünleri Ozonlabs'tan da temin edebilirsiniz.
3- Leke Giderici Doğal Yağlardan Faydalanmak
Temiz içerikli kozmetik ürünlerde doğadan gelen şifadan yararlanılmaktadır. Bu kapsamda bitkisel yağlar en sık kullanılan bileşenlerdir. Bilindiği üzere bitkisel yağların farklı farklı etkileri bulunmaktadır. Leke giderici özelliği olan doğal yağlar (örneğin ozon yağı, vb.), serumlarda, krem ve losyonlarda kullanılmaktadır. İçeriğinde bu tarz yağlardan bulunan ürünler cilt lekelerinden kurtulmada etkilidir.
Pratik ve evde leke giderici cilt bakım ürünleri ile cildinize istediğiniz bakımı yapabilirsiniz. Evde bakım için gerekli ürünleri seçerken cildinize uygun tipteki paket ve ürün seçeneklerinden faydalanmalısınız.
https://ozonlabs.com/collections/urunler/products/ozonlava-volkanik-maske
https://ozonlabs.com/collections/urunler/products/ozonlava-bentonite-plus-paket
https://ozonlabs.com/collections/urunler/products/ozonlabs-o3rss-serum
https://ozonlabs.com/collections/urunler/products/ozonlabs-sepia-anti-aging-serum
1 yorum
Buğlem
Çok ciddi lekelerim var ne yaptıysam geçmiyor