Ciltte Kızarıklık Neden Oluşur?
Pürüzsüz cilde sahip olmak için yaptığımız birçok uygulama, izlediğimiz birçok metot vardır. Uygulanan yöntemlerin mutlaka değişik şekilde reaksiyonları görülmüştür. Hem kullanılan ürünlerin hem de dış faktörlerin etkisiyle ciltte en çok karşılaşılan sorun kızarıklık belirtileridir. Bu yazımızda sizler için kızarıklık oluşmasına neden olan etmenler ile nasıl geçeceğini anlatacağız. Ama önce kızarıklık nedir, ona bir göz atalım:
KIZARIKLIK NEDİR? KIZARIKLIK NASIL MEYDANA GELİR?
Alerjik reaksiyonlardan güneş yanığına kadar birçok etmen, ciltte kızarıklık veya tahrişe neden olabilir. Bu durumun meydana gelmesinin nedeni, tahriş olan bölgeyle savaşmaktır, derinin iyileşmesini teşvik ederek cilt yüzeyine ekstra kanın akmasıdır. Çoğu zaman endişeye gerek yoktur, ancak hem görsel hem de ruhsal olarak rahatsızlık verebilir. Ciltte meydana gelen kızarıklık başka rahatsızlıkların da nedeni olabilir. Örneğin kalp atışlarıyla ilgili bir sorun varsa veya akciğerde problem yaşıyorsanız bu, cildinizde kızarıklık oluşmasına neden olacaktır. Bu gibi durumlarda en yakındaki hastaneye başvurmanız gerekmektedir. Kızarıklık oluşumunun ana nedenini öğrenmekte her zaman fayda vardır. Bu size hem zaman kazandırır hem de yanlış tedaviden kurtarır.
KIZARIKLIK OLUŞUMUNUN NEDENLERİ
Ciltte yahut deride kızarıklık oluşumunun pek çok sebebi bulunur. Çoğu zaman, bu durumun yok edilmesi daha zahmetsiz ve kolaydır. Ancak bazen kurtulamadığımız, can sıkıcı hale bürünebilir.
Birinci Dereceden Yanık Oluşumu
Cildin yalnızca ilk katmanını etkileyen en hafif yanık türüdür. Kızarıklık oluşan alan zamanla kurur, basınçla beyazlaşır. Kabarma oluşmaz, zamanla ölü deri soyulmaya başlar.
Alerjik Egzama
Görüntü olarak yanık oluşumuna benzer. Daha çok el ya da kol kısımlarında bulunur. Cilt; kaşıntılı, kızarık, pul pul görüntüye sahiptir. Alerjik egzamalarda kullanılan alerjen kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin etkisi olabilir.
Alerjen kozmetik ürünlerden parfüm ve alkol en çok öne çıkanlardır. Bu içeriklere cildinde kızarıklık olanlar dikkat etmelidir ve hassas ciltlerde temiz kozmetik kullanımına dikkat edilmelidir.
Rosacea (Gül Hastalığı)
Genellikle yüzü etkileyen, iltihaplı, kronik bir cilt hastalığıdır. Koyu tenli kişilere nazaran açık tenli olanlarda daha sık görülür. Tedavi edilmezse zamanla daha kötü hal alabilir. Genelde; sivilce, egzama veya alerjik rahatsızlıklarla karıştırılır. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görüldüğü bilinmektedir. Yapılan araştırmalar glutenli beslenmenin de rozada etkili olduğunu, maya ve şekerli gıdaların da roza hastalarında ciltte kızarıklığa ve yangıya neden olduğunu göstermiştir.
Yanıklar
Yanıklar hem derinliğine hem de boyutuna göre sınıflandırılır.
- Birinci Dereceden Yanıklar: Küçük şişlik, kuruluk ve kızarıklık oluşur. Daha sonra basınca maruz kalmasıyla beyazlaşan cilt yumuşak bir hal alır.
- İkinci Dereceden Yanıklar: Çok acı vericidir. Deride su toplama, kızarık, cilt renginde farklı yamalı bir görüntünün oluşmasına neden olur.
- Üçüncü Dereceden Yanıklar: Beyaz ya da koyu kahverengi, derimsi görünümünde olur. Bölgede bulunan hücreler öleceğinde acı hissetme olasılığı oldukça düşüktür.
Temassal Egzama
Alerjen bir maddeyle temas ettikten birkaç saat sonra ortaya çıkar. Temasın olduğu bölgelerde deri tahriş olur ve döküntüler meydana gelir. Kaşınan ciltte kızarıklık ve pul pul bir görüntü oluşur. Alkollü ve parfümlü içeriklerden uzak durulmalıdır. Kıyafete sıkılan parfüm de kimyasal kirliliktir ve egzamalı hastalar tarafından bu tür alerjen maddelerin yer aldığı kozmetik ve kişisel bakım ürünleri tercih edilmemelidir.
Kemik Enfeksiyonu
Osteomiyelit olarak da bilinen kemik hastalığı, bakteri veya mantarların kemiği istila etmesi sonucu oluşur. Ameliyatla enfekte gerektiren rahatsızlıktır. Belirtileri; enfekte olmuş bölgede ağrı, kızarıklık, şişme ve sıcaklıktır.
Güneş Yanığı
Derinin en üst tabakasında yüzeysel yanma meydana gelir. Kızarıklık, şişlik ve ağrı olarak görünebilir. Doku kurur ve döküntüler meydana gelebilir. Uzun süre güneşe maruz kalma sonucu, daha şiddetli ve kabarcıklı yanıklara neden olabilir.
Cilt Enfeksiyonu
Bakteri, mantar, virüs ve parazit gibi çeşitli bulaşıcı organizmalar aracılığıyla deriye nüfuz eder. Ciltte, kızarıklık, hassasiyet, kaşıntı ve döküntü meydana gelir. Ateş yükselmesi, titreme, irin dolu kabarcıklar, şiddetli ağrıya neden olur.
Isırıklar ve Sokmalar
Bölgede kızarıklık ve şişlik oluşur. Isırma veya sokmanın yaşandığı bölgede ve kaslarda ağrı meydana gelir.
İsilik
Fazla ısı, terleme, sürtünme sonucu tahriş edici cilt döküntüsü olan isilik meydana gelir. Ter bezlerinin tıkalı olmasında isiliğin bir başka nedenidir. İç uyruklar arasında veya kolların altında olduğu gibi sürtünmenin yaşandığı bölgelerde meydana gelir. Görüntü olarak, sıvıyla dolu küçük saydam veya beyaz yumrular şeklindedir. Deride kaşıntı olur.
Sedef Hastalığı
Pullu, kızarık ve keskin tanımlı cilt yamaları şeklindedir, genellikle kafa derisinde, dirseklerde, dizlerde, sırtın alt bölümünde ortaya çıkar.
Çeşitli cilt rahatsızlıkları ve kızarıklıklarınız varsa bu kızarıklıkların durumunu takip ederek doğru ürünleri kullanmalı ve cildinizde kızarıklığa yol açan kozmetik bileşenlerden uzak durmalısınız.
Kızarık ciltlerde parfüm, alkol, petrol içerikleri, ftalat, SLS, SLES gibi kozmetik içeriklere dikkat edilmelidir. Temiz kozmetik içeriklere dikkat etmek hassas ciltlerde önemlidir.
Cildinizde kızarıklık problemleri başladıysa erken dönemde kızarıklığın neden oluştuğunu tespit edip cilt bakımına özen gösterilmelidir.
1 yorum
Adem
Benim karnımın sol üstünde ve sol bacağımın üst tarafında 2 aydır kızarıklık var