Diyabetik Ayak Nedir?
Diyabetik ayak için, kısaca şeker hastasının ayağında oluşan kronik yara diyebiliriz. İyileşmeyen ayak yarasının nasıl meydana geldiğini, oluşumuna sebep olan unsurları anlatmadan önce halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığını, bu hastalığın bütün vücuda etkiler ve organlara verdiği zararlar hakkında sizleri bilgilendirmemiz gerekiyor. Çünkü, diyabetik ayak nedir sorusuna verdiğimiz cevabın iyi anlaşılması için diyabet hastalığını çok iyi anlamamız gerekiyor.
Diyabet Hastalığı Nedir?
Diyabet (şeker) hastalığı, vücutta dolaşan kandaki şeker oranını ayarlayan pankreas bezinin hormonal dengesinin bozulması veya işlevini tamamen yitirmesi sonucu olarak ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Yapılan araştırmalardaki verilere göre Türkiye’de her on dört kişiden birinde diyabet hastalığı görülmektedir. Diyabet hastası demek de potansiyel olarak “diyabetik ayak” rahatsızlığı riski altında olmak demektir. Diyabet hastalarının en az %50 ‘sinde de diyabetik ayak gelişimi görülmektedir.
Diyabet hastalığında kan şekerinin uzun süre yüksek olması vücutta su kaybına sebep olmaktadır. Yaşanan su kaybı ciltte kurumaya yol açmakta ve kuru cilt kaşınmaya maruz kalmaktadır. Kaşıma sonucu ciltte meydana gelen tahribat da cildi savunmasız ve mikroplara açık hale getirmektedir. Tahriş olmuş ciltte oluşan iltihabik durumlar, kısa bir süre sonra diyabet hastalarında iyileşmeyen yaraya dönüşebilmektedir. Bu tür yaralar herhangi bir diyabet hastasının herhangi bir yerinde olabilir. Ama tüm vücudun taşıyıcısı konumunda olan ayaklarda olma ihtimali, yani “diyabetik ayak” olma oranı en yüksek olan kronik yaradır. İyileşmeyen yaraya dönüşmesi ise tamamen kandaki şeker oranının yüksek oluşuyla alakalıdır.
Diyabetik Ayak Riskini Artıran Unsurlar Nelerdir?
Kandaki şeker oranı sürekli yüksek seyreden, kontrol altına alınamamış diyabet hastalığı en başta gelen unsurlardandır. Bunun dışında diyabetik ayak hastalığına yakalanma oranı yüksek kişiler aşağıdaki özellikleri taşır:
- Ayağında daha önce yara açılmış, ihmal edildiği için kapanmayıp, kronikleşmiş yaralara bireyler ve diyabete bağlı olarak böbreklerde hasar gelişmiş kişiler.
- Damar tıkanıklığına sahip ve ayakta his kaybına uğrayanlar.
- Ayak bakımına yeterince dikkat etmeyen ve ayakta oluşan çatlak ve kurulukların uzun süreli devam etmesine müsaade edenler.
- Sigara kullanan ve beslenmesine dikkat etmeyen fazla kilolu kişilerde de yüksek oranda diyabetik ayak riski görülür.
- Diyabetik ayak rahatsızlığında yaş faktörü de çok önemlidir. Altmış beş yaşın üstünde olanlar ise ayak bakımına ayrı bir özen göstermek durumundadırlar.
- Diyabetik ayak hastalığı oluşumunda tırnak kesiminin etkisini, tırnak mantarı ve tırnak batmasını da göz ardı edemeyiz. Öncelikle sık sık kesilmek durumunda olan ayak tırnaklarının yanlış kesim şekli doğrudan yara açılmasına sebebiyet vermektedir. Yanlış ayakkabı seçimi, dar ayakkabı ve uzun süre bu tür ayakkabılar içinde ayakta kalmak da “diyabetik ayak” rahatsızlığı oluşumunu tetiklemektedir.
Diyabetik Ayak Bakımı Nasıl Olur?
Diyabet hastalarının, öncelikle diyabetik ayak hastası olmamak için bir takım önlemler alması gerekir. Çünkü, sağlıklı bir insanda bile her an darbeye ve yaralanmaya açık olan ayakların, diyabet hastalarında fazlasıyla korunmaya ihtiyacı vardır. Şöyle ki; en basit rutin olarak gerçekleştirdiğimiz tırnak kesiminin bile artık çok dikkatli yapılması gerekecektir. Yanlış tırnak kesimi tırnak batmasına ve doğrudan parmak yarasına neden olacaktır. En kısa tarifiyle diyabetik ayak gelişimi başlamış demektir. Ayakta oluşan nasırları yok etmek için kullandığımız yöntemler de diyabetik ayak riskini oluşturmaktadır.
Diyabetik Ayak ve Tedavi Yöntemi
Öncelikle bu rahatsızlıktan korunmak için gerekli tedbirleri almalıyız. Diyabetik ayak ortaya çıktığı an tedaviye ilk olarak kan şekerini düşürmekten başlanmalıdır. Daha sonra ayak bakımı, yarayı hemen iyileştirme yöntemleri devamında gelmelidir. Hasta olan diyabetik ayağın üstüne basmadan, gayet titizlikle steril bir ortamda yaranın iyileşmesi için gereken tedbirler alınmalıdır. Gerekli tedbirler alınmadığında diyabetik ayak rahatsızlığı kronikleşir ve bu durumda süreç cerrahi müdahaleye dönüşebilir. Çünkü uzun süre tedavi edilip de giderilemeyen diyabetik ayak rahatsızlıkları; ayak parmaklarından başlayarak, ayağın, sonra hastalığın devamı ile ilerleyen zaman içinde tüm bacağın ve bacakların kaybedilmesine sebep olabilir. Halk arasında “budama hastalığı” olarak bilinen bu hastalık diyabetik ayak rahatsızlığının en ileri safhası olarak bilinmektedir.
Diyabetik ayak rahatsızlığında gerekli bakımın es geçilmemesi gerektiğini vurguladık. Bu noktada hangi ürünlerle bakım yapılması gerektiği konusunda kararsızlığa düşenler olacaktır. Bunun gibi ciddi rahatsızlıklarda yara üzerinde kimyasal ürün kullanmamak ve uzun vadede daha büyük problemlere yol açmamak son derece önemlidir. Ozonlabs O3RSS Serum içeriğindeki doğal yağlar sayesinde kullanıma son derece uygundur.
Önerilen kullanma şekli : Ozon yağını diyabetik ayak için yara olan bölgeye uygulayın ve üzerini steril bir gazlı bez ile kapatın. Bu uygulamayı 12 saatte bir tekrarlayın. Yara bölgesi birkaç gün sonra kuruyacaktır. Ardından gazlı bez kullanmadan sadece ozon yağı da uygulayabilirsiniz ve yarayı açık bırakabilirsiniz. Diyabetik ayak hastalarının yaranın üzerine basmamaları önemlidir.