Elektronik Sigara Zararlı Mıdır?
Gelişen teknoloji ile birlikte, sigara da elektronik bir boyuta taşındı. Giderek artan popülaritesiyle elektronik sigaralar, geleneksel sigaraya karşı daha güvenli bir alternatif olarak görülüyor. Genç yaştaki gençler ağırlıkta olmak üzere birçok kişi e-sigaraları, popülaritesinin yanı sıra güvenli olduğunu sandığı ve geleneksel sigaranın aksine daha az bağımlılık yaratacağına inandığı için kullanmayı tercih etmektedir. Peki kulaktan duyma bu bilgiler ne kadar doğru? Elektronik sigaralar gerçekten güvenli mi? Bu yazımızda sizlere, elektronik sigara hakkında bilmedikleriniz ve merak ettikleriniz hakkında bilgi vereceğiz.
Elektronik Sigara Nedir?
Elektronik sigara, inhalasyon yoluyla kullanılan bir cihazdır. Bu cihaz, buharlaştırılmış nikotin veya nikotin olmayan solüsyon dozları yayan ve pille çalışan bir cihazdır. Sigarasız, tütün dumanına benzer bir his sağlamayı amaçlamaktadır.
E-sigaralar; elektronik nikotin dağıtım sistemleri, buharlaştırıcı sigaralar ve vape kalemler olarak da bilinmektedir. Bu cihaz, sigarayı içmeyi bırakmanın veya azaltmanın bir yolu olarak pazarlanmaktadır.
Elektronik sigara, ilk olarak 2004 yılında Çin pazarında ortaya çıkmıştır. Buradan yayılarak genişleyen bir kitleye ulaşan e-sigara, milyonlarca insan tarafından talep görmüştür.
Meyve, çikolata ve şekerleme gibi farklı sıvı tatları bulunan e-sigaralar, özellikle gençler tarafından oldukça talep görmektedir.
Elektronik sigaralar VOC (Uçucu Organik Bileşenler) sınıfına girer. VOC; çoğu hem renksiz hem de kokusuz olan, çeşitli sıvı ve gazlardan oluşan bir gruptur. Sıvı maddeler oda sıcaklığında kolayca buharlaşabilir, yani uçucudur. VOC’ların alçak atmosferde ozon tabakasını oluşturmak için, diğer çevre kirletici maddeler ile tepkimeye girmeleri sonucu kritik bir durum oluşur. Çünkü VOC’ların ozon tabakasında yüksek oranda bulunması durumunda, yeryüzündeki insan sağlığı zarar görür. Lastik gibi plastik etkenli maddeler ile tepkimeye girer. Bazı VOC’lar insan sağlığına doğrudan zarar verir, küresel ısınmaya yol açar ya da yeryüzünü ultraviyole radyasyonundan koruyan Stratosferik ozona zarar verir.
Elektronik Sigaranın Zararları Neledir?
Kullanımı oldukça tartışmalı olan elektronik sigaralar, geleneksel sigara içimlerinin yerine alternatif olarak kullanılması amaçlanan bir ürün olarak tanıtılmıştır. Elektronik sigara, sigara bırakma ürünü değildir. E-sigaralarla ilgili bilimsel olmayan iddialar, kişilerin elektronik sigara hakkındaki algısında kafa karışıklığı yaratmaktadır.
İnsanlar, e-sigaraların güvenli olduğunu ve daha az bağımlılık yarattığına inanmamaktadır. Ancak bu büyük bir yanılgıdır. Elektronik sigara da en az geleneksel sigaralar kadar tehlikelidir. Elektronik sigara kullanımı da, geleneksel sigaralarla aynı şekilde düzenlenmeli; çocuklar ve genç yaştaki bireyler için yasaklanmalıdır.
- Geleneksel sigaralardaki tütün dumanının binlerce kimyasal madde içerdiği ve bu sebeple kansere yakalanan azami 70 kişinin olduğu bilinmektedir. E-sigaralardan çıkan buhar, geleneksel sigaraya göre daha az miktarda toksik kimyasal madde içermektedir. Ancak içerisinde sıvı halde bulunan kimyasal maddelerin doğrudan kalp, beyin ve ciğerle etkileşime girmesine neden olur.
- Dumanın büyük kısmı sadece nikotin içerir ve kullanıcılarda bağımlılık yaratır.
- Bir sigaranın, kişi üzerinde 180 gün süren bir etkisi vardır. İçerisinde büyük oranda nikotin bulunur. Ancak bu nikotin oranı elektronik sigarada çok daha yüksek bir miktarda mevcuttur.
- Nikotin, kalp krizlerine ve inmelere yol açabilmektedir. Bunun nedeni de; nikotinin epinefrin bir hormonu arttırmasıdır. Bu hormon, kalp hızını, kan basıncını, kan şekerini ve solunum sayısını arttırır. Bu da, sigarayı içtikten sonra rahat hissetmenize neden olur. Ancak, vücudunuzun göremediğiniz alanları ve kalbiniz daha hızlı çalışmaktadır. Oksijen seviyesinin tekrar yükselmesi için organlara daha hızlı kan pompalar. Bu da, kalp üzerine ilave yüke neden olur. Uzun vadede tüketildiğinde ise, kalp stres altında çöker ve kalp krizi veya felce neden olur.
- Nikotin kalp damarlarını büzer ve kalp krizi riskini artırır.
- Elektronik sigara içmek; mide bulantısına, kusmaya, baş ağrısına, baş dönmesine, boğulmaya, yanma yaralanmalarına, üst solunum yolu tahrişine, kuru öksürüğe, göz ve mukoza zarının kurumasına, sitokin salınımının ve proinflamatuar mediatörlerin alerjik hava yolu iltihabının azalmasına, solunumda güçlük çekmeye neden olabilir.
- Akciğerlerde nitrik oksit (FeNO) sentezi, bronşial gen ekspresyonunda değişiklik ve akciğer kanserine neden olur.
- Yapılan incelemeler sonucu, elektronik sigaradan solunan nikotinin; kalp, akciğer ve mesanedeki DNA’ya zarar veren ve vücudun genetik onarım mekanizmasını azaltan kimyasallara dönüştürebileceğini gösteren kanıtlar bulunmuştur.
- İçerisinde yüksek miktarda nikotin bulunan elektronik sigaralar, zamanla damarların duvarlarına yapışarak daralmasına ve kan akışının geçişini yavaşlatarak kalp krizlerine veya felç inmelerine neden olmaktadır.
- İç organlarınıza olduğu kadar cildinizde de kötü etkilere neden olur. Zamanla cildinizde kara lekeler oluşmasına, cildin erken kırışmasına, göz altı morlukları ve göz çevresinde torbalanma, kazayağı gibi belirtilere neden olur.
- Sürekli nikotin kullanımı, kokain gibi ilaçları daha zevkli hale getirebilir.
Kaynakça:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25487945
http://www.interpon.com.tr/expertise_topics/sustainability/what-are-v-o-cs/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/216550.php