Ergenlik Döneminde Sivilceler Nasıl Geçer?
Gençlik çağının en güzel zamanlarında ortaya çıkan sivilce, uzayan iyileşme süresi ile beraber görüntüsüyle büyük stres yaratmaktadır. Çoğu zaman kişilerin özgüvenini kaybetmesine neden olan sivilce, doğru sanılan yanlışlarla çok daha geniş alana yayılarak sancılı durum alabilir. Peki ergenlik döneminde sivilceler nasıl oluşur? Doğru yöntem uygulamasıyla nasıl geçer? İzlenmesi gereken yollar nedir? İşte tüm bu soruların cevabını sizler için bu yazımızda kaleme alacağız. Ama önce sivilce nedir gelin göz atalım.
SİVİLCE NEDİR?
Yaygın olarak ergenlik döneminde gözülen sivilce, sebum maddesinin gözenekleri tıkaması sonucu oluşan kronik cilt hastalığıdır. İltihaplı veya iltihapsız olarak ortaya çıkabilir. Gençlerde olduğu gibi, 30'lu ve 40'lı yaşlarda da sivilce oluşumu görülebilir. Genellikle; yüz, boyun, sırt, göğüs, omuzlarda ortaya çıkar. Bunun yanı sıra, akne de ergenlik döneminde çok sık görülen bir cilt sorunudur.
SİVİLCE NASIL OLUŞUR?
- Ergenlik döneminde hem kızlarda hem de erkeklerde androjenler artmaktadır. Androjenler, cildin yağ bezlerinin büyümesine, sebum maddesinin daha fazla üretilmesine neden olur. Sebum gözeneklerin tıkanmasına ve sivilcelere neden olur.
- Androjenler ayrıca, hamilelik döneminde hormanal değişimin artması veya doğum kontrol haplarının kullanımıyla alakalı olarak artabilir. Bu yüzden hamilelik dönemindeki kadınlarda sivilce ve akne oluşumu çok sık meydana gelir.
- Bunların dışında, genetik bir faktör olarak da sivilceler ortaya çıkabilir. Anne veya babada sivilce oluşumu mevcutsa bu genetik, genlerle size de aktırılmış olabilir.
- Eğer ilaç olarak; androjen, epilepsi ilacı, lityum veya prednizon kullanıyorsanız bunlar da sivilcelere neden olabilir.
- İçerisinde büyük miktarda yağ barındıran kozmetik ürünleri de gözenekleri tıkar; böylece ergenlik sivilcelerine neden olabilir. Bunun için daha çok su bazlı ürünler kullanmaya dikkat ediniz.
- Cildinizle oynamanız, cildinizdeki bakteri üremesini arttıracaktır. Gün içinde dokunduğunuz ve maruz kaldığınız kirleri eliniz toplar, böylece bakteriler sürekli burada çalışmaya başlar. Sizin cildinizle oynamanız, özellikle yüzünüze dokunmanız elinizde bulunan bakterilerin cildinize geçmesine neden olur. Bakterilerin çoğalması da sivilce, akne, siyah nokta gibi birçok cilt sorununun doğmasına neden olur.
- Sivilceleri sıkmanız yapılacak en yanlış hareketlerden biridir. Özellikle ergenlik dönemindeki kişiler tarafından gerçekleştirilen bu hareket nedeniyle, sivilceler daha çok yayılmaya başlar. Sıktığınız bölgede ise uzun süre geçmeyecek izler oluşur.
- Kuruyan ciltlerde nem oluşması için cilt, daha fazla yağ üretmeye başlar. Bu da sivilcelerin ana nedenlerinden biridir.
- Ergenlik döneminde görülen duygu durum değişiklikleri, strese sebep olabilir. Bu durum da sivilceler üzerinde etkiye sahip bir faktördür.
ERGENLİK DÖNEMİNDE SİVİLCE NASIL GEÇER?
- Sivilceler, en sık yüz bölgesinde meydana gelir. Çünkü yüzümüz hem dış etkenlerle daha fazla temas halinde olduğundan, hem de yağ üretiminin yüzümüzde daha çok olmasından dolayı sivilcelerin oluşumuna oldukça yatkın bölgedir. Ergenlik çağındaki bireyler, mutlaka sabah ile akşam olmak üzere günde iki kez yüzünü yıkamalıdır.
- Ergenlik döneminde yüzünüzü temizlemek için kullanacağınız ürünlerin içerisindeki maddelere dikkat edin. Çünkü ergenlik çağında cilt çok daha hassas bir yapıya sahip olur. Ellerinizi yıkamak için kullandığınız sabunları yüzünüzün temizliğinde kullanmamalısınız. Su bazlı, parfümsüz, doğal kolajenler içeren temizleme ürünlerini tercih edin.
- Sivilcelerin; ciddi bir sağlık sorunu oluşturmamakla birlikte, iz bırakma potansiyeli vardır. Ergenlik döneminde oluşan sivilcelerin geçici olma ihtimali yüksektir. Ancak; cilt bakımını aksatmamalı, en uygun ürünlerle bakım ritüelini gerçekleştirmeyi ihmal etmemeliyiz.
- Sivilce tedavisinde uygulanacak olan tedavi şekli ve süresi, kişinin genel sağlık durumu, sivilcenin şiddeti, yaygınlığı ve kişinin yaşına göre belirlenmektedir. Ergenlik döneminde sivilcelerin tedavisi 1-2 hafta gibi kısa sürede bitmez. Bu yüzden sabırlı olunmalı ve başlarda sonuç vermediğini düşünerek tedavi yarım bırakılmamalıdır.
- Cildinizi nemli tutmaya özen gösterin. Parfüm içermeyen, yağ bazlı olmayan nemlendirici ürünlerini kullanmaya dikkat etmelisiniz. Doğal nemlendirici ürünleri sivilce veya akne oluşumuna büyük ölçüde engel olacaktır.
- Bol su tüketin. Günde en az 2.5 litre su tüketmeye çalışın. Su, kan dolaşımını arttıracağından hücrelerin yenilenmesini sağlayacaktır. Yenilenen hücreler, ölü derilerin atılmasını, sivilce, akne gibi hastalıklı dokuların iyileşmesini hızlandıracaktır.
- Sağlıklı beslenmeye dikkat etmelisiniz. Yağlı gıdaları tüketmemek hem cilt sağlığınız hem de beden sağlığınız için çok önemlidir. Sivilce oluşmasında gıdaların doğrudan olmasa da etkisi bulunmaktadır.
Ergenlik çağında oluşan cilt problemleri için gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz, hassas cilt yapınıza son derece uygun bir ürün olan Ozonlava Volkanik Maske, cilt bakım rutininize ekleyebileceğiniz bir üründür. Çünkü, ergenlik gibi kritik bir dönemde kullanmaktan kaçınmanız gereken kimyasalları içeriğinde barındırmaz.
4 yorum
deniz
ben 9 yaşındayım daha ergen değilim ama yüzümde sürekli ve sürekli sivilce çıkıyor ve ben artık bık-tım ben burdan bir sonuç çıkaramadım lütfen daha detaylı anlatın ve marketlerde ozonlabs yooooooooooooooooooook
Serkay
Yardimci olabilirmisiniz
Kübra
Benim yüzümde bir sürü var
Tuğba Demir
Benim oğlum 16 yaşında sırtında sivilceleri çoğaldı bu ara bu onerdiginizi kullanabilirmiyim