Güneş Kremi Zararlı Mıdır?
Giderek artan sıcaklıklarla birlikte güneşin üzerimizdeki etkisi birçoğumuzu olumsuz etkiledi. Peki, güneşten korunmak için ne yapmalıyız? Güneş kremi veya losyonunu kullanmak ne kadar güvenli? En önemlisi, güneşten nasıl korunmalıyız? Sizler için güneşten korunmanın en sağlıklı şeklini bu yazımızda ele alacağız.
Yaz aylarında UV ışınlarının etkilerinden korunmak, sağlıklı bir şekilde bronzlaşmak için çok sık başvurduğumuz bir yöntemdir güneş kremi. Ancak çok sık başvurduğumuz bu kremler sağlığımız için ne kadar güvenli? Cildiniz üzerine yahut doğrudan organlarınıza yapacağı etkileri biliyor musunuz? Önce güneşin cildimiz üzerindeki etkileri hakkındaki bilgilere göz atalım.
GÜNEŞ IŞINLARININ CİLT ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Dünyaya can veren güneş, aynı zamanda metabolizmamız üzerinde de önemli role sahiptir. Güneş, insan vücudunda bulunan D vitamininin % 90-95'inin ışınları etkisiyle deride sentezlenmesini sağlar. D vitamini cildin tazelenmesini, kendini onarmasını sağlar. Bunların yanı sıra güneşin yaydığı ışınların zararlı etkileri de vardır. Kritik saatlerde güneşten gelen UV (Ultraviole-mor ötesi) ve IR (infrared-kızıl ötesi) ışınlarının cilt ile gözlere zarar verdiği bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Zararlı UV ışınları, güneş ışınlarının yaklaşık olarak %6,3'lük bir kısmını oluşturur. Güneşin gözle görülür, bilinen en zararlı etkileri arasında yanıkları, vücutta sıvı ve mineral dengesindeki bozuklukları, göz sağlığına olan olumsuz etkilerini ve cilt kanserine neden olmasını sayabiliriz. Gözlük gibi korunma sağlayacak bir ürün kullanmadan güneşe uzun süre bakmak, katarakt ile görme kaybına neden olabilir. Nemli, sıcak havalarda güneşte uzun süre kalındığında kişilerde halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, kas krampları, kısa süreli bilinç kaybı görülebilir. Ayrıca aşırı sıcaklarda uzun süre dışarda kalmak; güneşin çarpmasına, ani şuur kaybına, felç, kalp krizi hatta ölüm gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Normal şartlarda vücut, terleme yoluyla kendisini soğutur. Terleme yeterli olmadığı zamanlarda vücut yeterince soğumayabilir. Eğer önlem alınmazsa vücudun sıcaklığı tehlikeli bir boyuta ulaşır. Bu durum; isilik ya da yorgunlukla başlar, kramplar ve sıcaklık çarpmasına kadar çeşitlilik gösterebilir. Böyle bir durumda doktora kesinlikle başvurulmalıdır.
GÜNEŞ KREMİNİN ZARARLARI NELERDİR?
Güneş kremi; ilk kez saf ve doğal zeytinyağı formunda, 2. Dünya Savaşı sırasında güneşin zararlarından korunmak adına askerler tarafından kullanılmıştır. Askerler o dönemde ciltlerine zeytinyağı sürerek güneşten korunmaya çalışmıştır. Zeytinyağı, antik Yunanlar tarafından da kullanılmıştır. Güneşin etkileri arttıkça koruyucu kullanımı da artmıştır. Bu da firmaların, raf ömrünü uzatmak amacıyla koruyucuların içerisine birçok kimyasal madde karıştırmaları ile sonuçlanmıştır. Bundan dolayı, güvenerek satın alınan birçok güneş kremi, faydadan çok zarar barındırabilir. İşte güneşten koruyan kremlerin bilinmeyen zararları;
- Yapılan bilimsel araştırmalar; hem UVA'nın hem de UVB'nin deri kanseri ile deri yaşlanmasını arttırdığını, koruyucu kremlerin skuamöz (yassı) hücerli cilt kanserinden koruduğunu, ancak ölümcül olabilen malign melanomdan koruyup koruyamadığının kesin olmadığını ortaya koymuştur.
- Güneş kremi kullanıcılarının daha sık melanomaya yakalandığı tespit edilmiştir. Bu da ölümcül cilt kanserine neden olmaktadır.
- İçerisinde yalnızca UVB'yi bloke eden koruyucuyu içeren güneş kremi, deride oluşacak yanıkları engelleyeceği için, güneşte uzun süre kalınmasına olanak sağlayacaktır. Bu da zararlı UVA ışınlarından korunma sağlamayacağı gibi, faydadan çok zarar verecektir.
- Korunma faktörü 30 SPF'den düşük güneş kremi, zarar görmenize engel olmayacaktır.
- Koruyucu kremlerin; ambalajın üzerinde yazan faktörler kadar etki gösterebilmesi için, kalın tabaka halinde sürülmesi gerekir. Kalın tabaka halinde sürülen güneş kremi cildi güneşin etkisinden korusa dahi, gözenekleri tıkayarak cildin nefes almasını önleyecektir.
- Kullanılan hiçbir koruyucu, uzun süre güneşin altında kalındığında yahut tehlikeli saatlerde güneşe maruz kalındığında korunma garantisi sunmaz.
- A vitaminli koruyucular kanser oluşumunu hızlandırabilir. A vitamini, bir antioksidan olduğu için cilt yaşlanmasını geciktiriyor. Ancak güneş altında sürüldüğünde, cilt tümörlerinin gelişimi ile doku bozulmalarını hızlandırıyor.
- Güneş kremi deri tarafından emildiğinde, güneş altında bozulma meydana geliyor. Böylece hormon sistemi bozuluyor.
- Güneş kremi içerisinde bulunan tehlikeli madde titanyum dioksit, nano parçacıklar halinde ve cilde kolayca nüfuz edebilen yapıda olduğundan dolayı hücreler arası kolayca geçiş yaparak zararlarını tüm vücutta gösterebilir. Çoğu güneş kremi içeriğine dahil olan titanyum dioksit; beyin hücrelerinin ölümünden, kanser riskine kadar birçok tehlike barındırır.
- Ek olarak, koruyucu kremler güneşten sağlanan D vitamini alımını engellemeye neden olacaktır.
Peki Güneşten Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?
- Tüm bu zararlar göz önünde bulundurulduğunda, tehlikeli saatlerde güneşe maruz kalmamak yahut maruz kalındığında da gerekli aksesuarlar ile cildimizi koruma altına almak, zararlara karşı uygulanabilecek en doğru önlem gibi görünüyor. Ancak yaz geldiğine göre, birçoğunuz güneşlenmek isteyecek ve buna göre bir cilt bakımı uygulamak isteyecektir. Bu durumda; güneşten korunmanın en doğal yöntemi, yani zeytinyağı ile korunma metoduna, gerekli kurallar çerçevesinde geçiş yapabilirsiniz.
- Cildinize uygulayacağınız zeytinyağının soğuk sıkım olması, tamamen saf/doğal bir yapıda olması gerekiyor. Aksi takdirde; yanlış ekstrakte edilmiş, kimyasal ajanlardan oluşan bir zeytinyağı, özellikle tehlikeli saatlerde yine yanıklara yol açacaktır. Bu nedenle her alanda olduğu gibi, bu konuda da cildinize uygulayacağınız zeytinyağının temiz içeriğe sahip olup olmadığınıza dikkat etmeniz gerekiyor.
- Tehlikeli saatlerde, yani öğleden sonra; cildinizi korumak için hangi yöntemi denerseniz deneyin, hangi ürünü kullanırsanız kullanın sonuç yine cildinizde göreceğiniz yanıklar olacaktır. Kritik saatlerde güneşe maruz kalıyorsanız, yanık endikasyonu ile ilgili kimsenin önleyici bir önerisi maalesef bulunmuyor. Kısacası, bulunduğunuz bölgeyi de baz alarak güneşin tehlikeli olduğu saatleri saptayıp, güneşe çıkma oranınıza bu doğrultuda yön vermeniz gerekiyor.
Peki güneşe maruz kaldığımız günün sonunda cildimize nasıl bir bakım yapmalıyız? Akşamları, cildinizi yatıştırmak ve sakinleştirmek için Ozonlabs O3RSS Serum kullanabilirsiniz. O3RSS Serum; içerisinde ozonlandırılmış zeytinyağı bulundurduğundan dolayı, güneşin ışınlarından etkilenen cildi gece boyunca sakinleştirir, lekelerden korunmaya yardımcı olur.