İçeriğe geç

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?

02 Aug 2019 0 yorum
Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?

Yaz mevsimi, tatil yapabilmemiz açısından rahatladığımız bir zaman olsa da cildimizin daha fazla korunmasını gerektiriyor. Yaz mevsiminde güneş lekeleri her cilt tipinde kendini gösterebilen bir cilt deformasyonu olarak karşımıza çıkıyor. Cilt lekeleri, güneşte gereğinden fazla kalan kişilerde ortaya çıkıyor ve kişinin kendisini kozmetik rahatsız hissetmesine neden oluyor. Güneşe çıktığımızda cildimizi yeterince korumadığımızda güneş lekelerinin oluşma ihtimalini artırıyoruz.

Güneş Lekesi Nasıl Oluşur?

D vitamini kaynağı olan güneşten en iyi şekilde yararlanabilmemiz sağlığımız açısından oldukça önemli. Güneş banyosu denilen güneşten en etkin şekilde verim alabildiğimiz ve bedenimizin D vitaminine doyması için çok uzun saatlere gerek yok. Bunun için gerekli olan açık renkli tenlilerde 5-10 dakika arasıyken koyu renkli tene sahip olanlar için 10-15 dakika arasında değişmekte.İdeal güneş banyosu zamanı günde 10 dakika kadarken daha fazlasına maruz kaldığımızda ne yazık ki güneşin karanlık yüzü ile karşılaşıyoruz. 

Tatil için veya gündelik yaşamımızda yaz mevsiminde güneşe maruz kalmamız kaçınılmazken nasıl korunacağız? Cildimizde leke oluşumunu nasıl engelleyebiliriz? Bu soru sorulduğu andan itibaren aklımızda direkt olarak güneş koruyucu krem beliriyor ne yazık ki. Oluşan güneş koruyucunun güneşten koruduğu algısı ne yazık ki yanlış.

Güneş koruması denildiğinde, güneş kremlerinin içinde bulunan ve SPF'yi oluşturan kanserojen maddelerden bahsetmek gerekiyor. Peki SPF'yi oluşturan zararlı maddeler nelerdir? Oxybenzone, Avobenzone, Octocrylene maddeleri SPF'yi oluşturan kimyasal filtre ajanları olarak kullanılıyor. Avrupa'da kullanımı yavaş yavaş yasaklanmaya başlayan bu ajanların ülkemizdeki kullanımı devam ediyor.

SPF yani kimyasal filtre, cilt üzerinde bir bariyer oluşturarak cildin nefes almasını önlüyor. Zaten kanserojen olan bu ajanlar, geçirgen olan ciltten bünyemize girerek uzun süreli kullanımda geri dönülmesi zor hastalıklara neden oluyor. Cildimizde direkt olarak görebileceğimiz olumsuz etkisi ise ciltte oluşan lekeler şekilde kendini gösteriyor.

Güneş kremlerini oluşturan diğer kanserojen maddeler ise titanyum dioksit, sentetik silikon, petrokimyasal ürünler, parfüm, parabenler. Temiz içerikli kozmetiklerde bulunmayan bu maddeler güneş kremlerinin çoğunun olmazsa olması. Cildimizi güneşten koruduğunu iddia eden bu ürünler vaat ettikleri cilt korumasını cildin üzerini film tabaka şekilde sararak yapıyorlar. Bu kaplama yüzünden oksijene ihtiyaç duyan cilt gerekli oksijene ulaşamıyor ve oksijen alamadığında 'çürüme' meydana gelerek cilt lekesi oluşturuyor. Nasıl ki bebeklerin pişik sorunu pişik olan bölgenin oksijen alamamasından kaynaklanıyorsa, cildimiz oksijen alamadığında da lekelenme reaksiyonu veriyor.Güneş kremlerinin kullanımı vücudumuzun ihtiyacı olan D vitaminini almasını da engelliyor.

Güneşin Zararlı Işınlarından Korunmak Mümkün mü?

Tehlikeli saatler olarak nitelendirilen 11:00 ve 15:00 arasında güneş ışınlarına maruz kalmamak en etkili çözüm olarak görülüyor. Bu saatler arasında güneş banyosu süresini 10 dakika olarak sınırlandırmak gerekiyor. Ama gerçekçi olursak, işe gidiyoruz, sosyalleşmek için dışarı çıkıyoruz derken bu saat aralıklarına pek dikkat edemiyoruz.  

Böyle durumlarda ise yapılması gerekenlerden ilki basit ama etkili bir çözüm olan su içmek. Cildin kuruması da cilt lekelerine sahip olduğundan vücudumuza kaybettiği nemi öncelikli olarak sıvı tüketerek vermeliyiz. İkinci basit ama kuvvetli çözüm ise şapka kullanmak. Cildimizi iyi bir şekilde nemlendiren ürünler kullanarak vücudumuzun güneş ışınlarına karşı olan toleransını yükseltmek ise en sağlıklı çözümlerden biri olarak görünüyor.

Gözeneklerimizi kapatmayacak, kimyasaldan uzak ve kanserojen özelliği bulunmayan içeriklerden oluşan kremlerle cildimizi nemlendirmek cildin güneşten kurumamasını sağlamak ciltte oluşan güneş lekelerini büyük bir oranda olumlu yönde etkiliyor.

Güneş Lekesi Oluşmaması İçin Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Cilt bakımı denildiğinde akla gelen cilt temizliği yaz mevsiminde atlatılmadan uygulanmalı. Temizlik ve nem anahtar kelimeler olarak düşünülebilir. Cildin nem dengesinin korunması her daim önemliyken yaz mevsiminde vücudumuzun nem kaybetmesi nedeniyle daha mühim konuma geliyor.

 Güneş lekelerinin cildin yeterince oksijen alamamasından ortaya çıktığını artık biliyoruz. Bu nedenle cildimize nefes aldırmalı, gün içinde sürdüğümüz bütün ürünleri kimyasal içermeyen temiz kozmetik ürünleri ile temizlemeli, cildimizin ihtiyacına göre haftada 1 veya 2 kez maske yaparak kirden iyice arındırmalıyız.

Cildin gece hücre yenilediği biliniyor ve bu durumu kendi lehimize çevirerek hücre yenilemesine destek olmak elimizde. Geceleri yatmadan önce yenileyici özelliği bulunan bir serum sürmek de geceleri hücre yenileyen cildimiz için destek olacak, bu sayede her daim taze ve dinç görünen bir tene kavuşacağız.

Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6