Hemoroid Nedir?
Hemoroid, halk arasında basur olarak da bilinen, kalın bağırsağın dışkılama kısmı olan anüs bölgesindeki damarların şişmesi, sarkması, bazen de sıkışıp kanaması olarak görülen hastalığın adıdır. Vücudun boşaltım sistemine ait bir bölgenin rahatsızlığı olduğu için kişinin yaşam kalitesini düşürerek günlük hayatı işkenceye çevirecek kadar önemli bir hastalıktır hemoroid. Türkiye’de neredeyse her on kişiden sekizi bu hastalığa maruz kaldığı yapılan araştırmaların sonuçlarında görülmektedir. Hemoroid, kadın ya da erkek fark etmeksizin her iki cinste de eşit oranlarda görülmektedir. En büyük tetikleyicisi kabızlıktır. Kalıtımsal bağırsak rahatsızlığı ve genetik kabızlık sorunu olanlar ise hemoroid hastalığında birinci sırada risk altındadırlar. Birçok hastalıkta olduğu gibi hemoroid söz konusu olunca da, korunma yöntemleri arasında beslenme alışkanlığı ve günlük su tüketim miktarının ayarlanması çok önemlidir. Lifli, posalı yiyecekleri bolca tüketerek ve baharatlı, acılı, asitli, yağda kızartarak hazırlanan yiyeceklerden uzak durarak hemoroidden korunmak için önlem alabiliriz. Ama ne yazık ki; günlük hayatın devamı için yapmamız gereken zorunlu işler (ağız kaldırmak gibi v.b.), kadınların hamilelik ve doğum yapmaları, sürekli oturmayı gerektiren bazı meslek grupları, düzenli spor yapmamak ya da bilinçsizce yapılan aletli spor, çok fazla hazır gıda tüketimi de hemoroid hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Çeşitlerine ve derecelerine geçmeden önce hemoroid rahatsızlığının ilk davetçisi “dışkılama” alışkanlığından söz etmek isteriz.
Dışkılama Alışkanlığı ve Başlıca Yapılan Yanlışlar
- Doğal olarak her sabah olması gereken dışkılama isteğini ertelemek.
- Doğal dışkılama isteği olmadığı halde zorlayarak dışkılama.
- Uzun süre tuvalette kalıp, ıkınarak tam boşalma için zorlamak.
Hemoroidden Korunma Yolları
- Düzenli bir beslenme şekli edinmemiz gerekir. (lifli ve posalı yiyecekler, bol meyve ve sebze, su ile)
- Baharatlı, asit içeren yiyeceklerden ve alkolden uzak durmak gerekir
- Çocuklara okul öncesi eğitimde döneminde anneleri tarafından düzenli tuvalet alışkanlığı kazandırılmalıdır.
- Ağır yük kaldırmamak gerekir
Hemoroid Türleri Nelerdir?
Hemoroid türleri iki kategoriye ayrılmaktadır:
Dış Hemoroid
Anüs/makatın dış kısmında ve kenarında meydana gelen meme şeklinde olup sıkışma sonucu kanamalar ve şiddetli ağrıları sebebiyet veren hemoroid türüne denir. Dış hemoroid, anüs çevresinde oluşan, genişlemiş çıkıntı damarların şişmesi ve kanaması ile hastalığın evreleri oldukça sancılı geçer.
İç Hemoroid
Anüsün iç kısımda, yani görünmeyen doku kısmında meydana gelen hemoroid türüne denir. Ağrısızdır ama kanama olabilir. Ancak bu kanama hemoroid dışında başka bir hastalık sebebiyle de olabilir. Kesin teşhis konulması için uzman doktora müracaat etmek gerekir.
Hemoroid Evreleri Nelerdir?
- 1. Evre: İlk evrede damla şeklinde veya tuvalet kağıdına bulaşacak şekilde kanamalarla başlar. Anüs çevresinde hiç bir değişiklik görülmez.
- 2. Evre: Dışkılama sırasında iç kısımda oluşan hemoroid memeleri dışarı çıkar ve sonra kendiliğinden içeri çekilirler.
- 3. Evre: Anüs çevresinde oluşan meme şeklindeki hemoroid bu çevrede artık içeri çekilmez, sadece parmakla içeri doğru itilebilir ve bir süre sonra tekrar dışa doğru sarkar. Dışkılama sırasında ağrı, yanma, sonrasında kaşıntı ve sık sık ödem oluşumuyla birlikte kanamalar başlar.
- 4. Evre: Hemoroidlerin anüsten dışarıya uzantılar şeklinde büyüdüğü, sürekli ıslak olduğu, ödemin ve kanamaların arttığı ve artık hastanın üstüne oturmada zorlandığı, sancılı ve ağrılı son evresidir.
Hamilelikte Hemoroid
Hamilelikte anne adaylarının yaşadığı en ciddi rahatsızlıklardan biridir hemoroid. Kimi kadın hamileliğin başında kimi kadın da sonunda bu rahatsızlığa maruz kalabilmektedirler. Şöyle ki, hamileliğin başlangıcında hormonal denge bozukluğu bağırsak boşaltım sistemini de olumsuz yönde etkiler ve sonucu en basit kabızlık olabilir. İlerleyen gebelik evrelerinde bebeğin büyümesiyle damarlara yaptığı baskı da hemoroide sebep olmaktadır.
Hemoroid Nasıl Geçer ve Tetikleyen Unsurlar Nelerdir?
İlk önce düzenli beslenme şekli ve diyet önerilmektedir. Ancak izlenecek diyet sürecinin kesinlikle doktor kontrolünde olması gerekir. Hemoroid probleminden kurtulmak için kabızlık yapan ve kabızlığı tetikleyen yiyecekleri beslenme alışkanlıkları arasından çıkarıp, yerine posalı yiyecekleri koyup, bol bol su tüketilmelidir. Doğal ve düzenli yaşam şekli hemoroid hastalığı olmayanların da korunmasını sağlar.
İleri yaş seviyelerinde ve yaşlılıkta hemoroid hastası olanların oranı ciddi artış göstermektedir. Çünkü hareketsiz bir yaşam şekli ve boşaltım sistemindeki tembellikle birlikte artan kabızlık da beraberinde hemoroid sorununu gitmemek üzere getirmektedir.
Önceleri daha çok yaşlılarda görülen bir hastalık iken günümüzde yanlış ve hazır gıda beslenme düzenlerinden dolayı gençlerde de sıklıkla görülen bir hastalık haline gelmiştir.
Önerilen Ürün: Ozonlabs O3RSS Serum