Whatsapp danışma hattımız için tıklayın

Hindistan Cevizi Yağı Kullanmanın Cildiniz İçin 3 Faydası

Hindistan cevizi yağı kullanımının, kozmetik sektöründe oldukça popülerleştiğini hepimiz biliyoruz. Çünkü hindistan cevizi yağı, hem saçlarımız hem de cildimiz için son derece olumlu etkilere sahip bileşenlerden oluşuyor. Bu yazımızda, hindistan cevizi yağının faydalarını ve öğrenilmesi gereken bilgileri derledik.

Hindistan Cevizi Yağı Nedir?

Hindistan cevizi yağı, geleneksel olarak yağın çiğ hindistan cevizi veya kurutulmuş hindistan cevizi çekirdeklerinden elde edilen doymuş bir yağ asidi türevidir. Hindistan cevizi yağı yaklaşık %90 doymuş yağ asidi içermesine rağmen, az miktarda tekli ve çoklu doymamış yağlar da içerir. Bir çorba kaşığı hindistan cevizi yağı, yaklaşık 12 gram doymuş yağ ve 1 gram doymamış yağ içerir.

Hindistan Cevizi Yağı Kullanmanın Cildiniz İçin 3 Faydası

Hindistan cevizi yağı genellikle yemeklerde kullanılır, ancak cilde veya saça da uygulanabilir. Doymuş yağ ve orta zincirli yağ asitleri, özellikle de laurik asit bakımından zengindir.

Hindistan Cevizi İçeriğinde Bulunan Yağ Asitleri

Hindistan cevizi, doymuş yağ ve orta zincirli yağ asitleri açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir:
  • Laurik asit:% 49
  • Mistik asit:% 18
  • Kaprilik asit:% 8
  • Palmitik asit:% 8
  • Kaprik asit:% 7
  • Oleik asit:% 6
  • Linoleik asit:% 2
  • Stearik asit:% 2

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları

Hindistan cevizi yağının, saçların onarımından tutun cildin nemlenmesine kadar birçok alanda kullanıldığını daha önce belirtmiştik. Şimdi bu mucizevi yağın faydalarını daha detaylı inceleyelim:

Hindistan Cevizi Yağı Akne, Selülit, Sivilce Sorunlarını Azaltabilir

Hindistan cevizi yağındaki orta zincirli yağ asitleri, zararlı mikroorganizmalara karşı korunmaya yardımcı olacak antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu durum; sivilce, selülit, folikülit ve sporcu ayağı gibi birçok deri enfeksiyonu türünün, bakteri veya mantarlardan kaynaklanmasından dolayı cilt sağlığı için özellikle önemlidir.

Hindistan cevizi yağının doğrudan cilde uygulanması, bu mikroorganizmaların büyümesini önleyebilir. Bunun nedeni; hindistan cevizi yağındaki yağ asitlerinin yaklaşık %50'sini oluşturan ve zararlı mikroorganizmalarla savaşabilen laurik asit içeriğidir. Başka bir test çalışması laurik asidin, inflamatuar akne gelişimine yol açan bir tür bakteri olan Propionibacterium Acnes'i öldürebileceğini göstermiştir.

Ayrıca; kaprik asit, hindistan cevizi içerisinde daha az miktarda olmasına rağmen, hindistan cevizi yağında bulunan başka bir orta zincirli yağ asididir. Laurik asit gibi, kaprik asidin de etkili antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir.

Bir test tüpü çalışması, hem laurik hem de kaprik asidin bakteri suşlarını etkili bir şekilde öldürdüğünü göstermiştir. Başka bir test çalışması, kaprik asidin anti-fungal etkilerini göstererek, bazı mantar türlerinin büyümesini önleyebildiğini göstermiştir.

Hindistan Cevizi Yağı Enflamasyonu Azaltabilir

Kronik inflamasyon; sedef hastalığı, kontakt dermatit ve egzama gibi birçok farklı cilt hastalığı türünün ana bileşenidir. İlginç bir şekilde, hindistan cevizi yağının, anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir.

Bir çalışmada araştırmacılar, farelerin iltihaplı kulaklarına hindistan cevizi yağı uyguladılar. Hindistan cevizi yağının sadece antienflamatuar etkisi olduğu tespit edilmekle kalmadı, aynı zamanda ağrıyı da hafiflettiği gözlemlendi.

Hindistan Cevizi Yağı Kuru Ciltleri Nemlendirir

Sivilce ve iltihaplanma üzerindeki etkilerine ek olarak, cildinize hindistan cevizi yağı uygulamak, cildinizi nemli tutar. Hafif ila orta derecede kuru cildi olan hastalarda yapılan bir çalışmada hindistan cevizi yağının, kuru cildi tedavi etmek için sıklıkla kullanılan petrolden elde edilen bir tür yağ olan mineral yağa olan etkileri karşılaştırılmıştır. İki haftalık çalışma, hindistan cevizi yağının tedavi etmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Hindistan cevizi yağı içeren ürünlerimize göz atmayı unutmayın!

Kaynakça:

https://www.healthline.com/nutrition/coconut-oil-and-skin

http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/508/2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21771462

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8301/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19665786

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11890570/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11413921/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20645831

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15724344

https://www.prevention.com/beauty/a20428276/coconut-oil-cures-for-your-skin-and-hair/


Yorum Yap

Lütfen, yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.