Keratin nedir, saç için faydaları nelerdir?
Keratin nedir?
Keratin saçınızı, cildinizi ve tırnaklarınızı oluşturan bir protein türüdür. Keratin, farklı hayvanların tüyleri, boynuzları ve yünlerinden elde edilebilir ve saç kozmetiklerinde bir bileşen olarak kullanılabilir. Saçınızın yapı taşı olduğundan, bazı insanlar keratin takviyesi, ürünleri ve tedavilerinin saçınızı güçlendirmeye ve daha sağlıklı görünmesine yardımcı olabileceğine inanmaktadır.
Aslında, saç esas olarak keratin ile ilişkili proteinlerden. Keratin, hem kütikülde (bir saç telinin dış tabakaları) bir dış koruyucu protein olarak ve kortekste (saçın iç çekirdeğini kuvvetini belirlemeye yardımcı olan) bir iç yapısal protein olarak görev yapar.
Saçın fiziksel olarak, kimyasal olarak veya güneş gibi çevresel faktörlerden zarar görmesi halinde keratin tükenir. Bu keratin kaybı saçın korteksini ortaya çıkarır, bu da ek hasara karşı hassas olmasını sağlar ve gözenekli noktaların gelişmesine neden olur. Kaybolan keratinin yenilenmesi gözenekliliğin düzeltilmesine ve saçın yüzeyinin düzeltilmesine yardımcı olur. Saçı daha genç ve sağlıklı bir görünüme kavuşturarak mukavemeti ve esnekliği geri kazandırır.
Keratinin saç için faydaları nelerdir?
Saçlarında keratin kullanan kişiler saçlarının daha yumuşak ve sonuç olarak daha kolay yönetildiğini bildiriyor. Saçın sağlıklı olup olmamasına, saçınızın doğal kalınlığının ne olduğuna ve kullandığınız şampuan tipine bağlı olarak etkiler büyük ölçüde değişir. Keratin saç tellerini oluşturmak için üst üste binen hücreleri yumuşatarak çalışır. Saç kütikülü adı verilen hücre tabakaları teorik olarak keratini emerek tam ve parlak görünen saçlara neden olur.
Saç, kendine özgü kimyasal ve fiziksel davranışa sahip entegre bir sistemdir. Genel olarak saç yapısı kütikül, korkteks ve medulladan oluşur. Kütikül kimyasal olarak dirençli bir bölgedir ve çatıda zona gibi üst üste binen kepçeler (keratinositler) içerir. Kütikül hücrelerinin şekli ve yönelimi, saçlardaki diferansiyel sürtünme etkisinden sorumludur. Daha ince bir kütikül tabakası saçlarızın zayıf ve kırılgan olduğunun bir işareti olabilir.
Dias, 2015 yılında yayınlanan makalesinde “insan saçı kütlesinin büyük bölümünü oluşturur ve bir CMC ile bağlanmış ve protein ve birimler vardır, bunların her biri, proteinlerin sarılı bobin formasyonu polipeptit zincirlerinde alfa-helisel proteinlerin kısa bölümlerini içerir. Alfa-sarmal, iyonik kuvvetler, hidrojeni bağlar, Van de Waal kuvvetleri ve disülfid bağları gibi kimyasal kuvvetlerle sarılır. Saç düzleştirme işlemi, bobini tutan kuvvetlerin kırılmasını ve gerilmesini sağlamayı içerir. Kimyasal bağların kopması saçın kıvrılması ile takip edilirse kalıcı permling anlamına gelen “perm” denir. Saçın azaltılması işlemi sırasında ve sodyum veya lityum hidroksit, guanidin, amonyum tiyoglikolat, pH değeri 9.0'dan yüksek olan çok alkali maddeler oluşur. Tüm bunlar, endokütik ve CMC'ye yarıklar ya da çatlaklar oluşturabilir, ancak saçların azaltılmasında kullanılan ürünlerden sonra saçlara verilen en büyük hasar, ürünlerin kötü kullanımından ve azaltılmış halde saç taranması sırasında bakım eksikliğinden kaynaklanmaktadır.“ şeklinde açıklamada bulunmuş. Keratin yapının korunması gerektiğini yukarıdaki şekilde açıklamıştır.
Saç Keratin yapısı nasıl güçlendirilebilir?
Kastor yağı içeren ürünler kullanabilirsiniz – Kastor yağı içeriğindeki risinoleik asit olan bir omega kaynağı sayesinde saçın keratin yapısını destekler ve uzamasına neden olur. Ayrıca saçkıran gibi hastalıkların tedavisinde kastor yağı saçın keratin yapısını güçlendirdiği için kullanılmaktadır.
Hindistancevizi yağı kullanın – Kepekleri azaltıp saç dökülmelerini engelleyip keratin yapıyı güçlendirebilirsiniz.
Kaşmir içeren bir saç bakım kremi kullanın - Cashmere Saç Bakım Kremi kaşmir fiberleri esas alınarak üretilmiş ve hindistan cevizi ve Castor Yağı ile güçlendirilmiş onarıcı bir maskedir. Yağ bazlı olan Ozonlabs Cashmere Saç Maskesi özel formülü ile saçların nemi tutma kapasitesini arttırır, kolayca açılmasını sağlar ve saç tellerinin kırılmasını önler.
https://www.healthline.com/health/keratin
https://www.keratincomplex.com/about/the-science
http://www.depilazione.it/wp-content/uploads/2015/02/hair.jpg