Klorlu Havuz Suyunun Zararları Nelerdir? Nasıl Korunmalıyız?
Yüzmeyi sevenler için mevsim geçişlerini beklemeden yüzebilecekleri en rahat, kolay ulaşılır alandır havuz. Ancak, havuz suyunun cildimizde nasıl etkilere yol açacağını bilmiyoruz. Yazımızda sizler için, havuz suyunun cildimiz üzerinde bırakacağı zararlı etkileri ele aldık. Önce havuz suyunun zararları nedir ona bir göz atalım.
HAVUZ SUYUNUN ZARARLARI NELERDİR?
Havuz suları, klor başta olmak üzere sağlığımızı tehdit eden birçok kimyasalı içinde barındırır. Bu kimyasal maddeler bazı kişilerde; cilt kuruluğu, göz kızarıklığı, kaşıntı, cilt üzerinde aşırı sivilce yahut akne gibi oluşumlara yol açar. Bunun gibi cilt rahatsızlıklarının yanı sıra; astım krizi, hormon bozuklukları, bağırsak florasının değişmesi şeklinde ciddi sorunlara sebep olabilir. Özellikle kapalı yüzme havuzlarında meydana gelen bu rahatsızlıklar erkeklerde hormon bozukluğuna yol açar.
Havuz suyunun zararları sebebi; içerisinde bol miktarda bulunan klor ile ilgilidir. Klorlu su, kişi sağlığı için oldukça tehlikelidir. İşte klorun zararları hakkında bilmediklerimiz,
- Uzun süre maruz kalınan klor, kanserojen riski taşır.
- Klorlu su, göz ile karaciğerde tahrişe sebep olur.
- Boğazda daralmaya, akciğerde ödem oluşmasına neden olarak solunum güçlüğüne yol açar.
- Şiddetli baş ağrıları, bulantı ve kusmaya yol açar.
- Öksürük, göğüste daralma, kan tükürme, bayılma gibi etkileri olabilir.
- Akciğer hastalığı olanlar için risk barındırır. Bu durumdaki kişilerin daha dikkatli olması gerekir.
- Vücudunuza klorlu su temas ettiğinde; bu bölgelerde iğnelenme hissi, kaşıntı, kabarma, döküntü, doku ölümü gibi problemler görülebilir.
- Klorlu su; iştah kaybı, uyuşma, koma, kısa süreli bilinç kaybı, depresyon yahut tümör oluşumu gibi büyük olumsuz etkilere sebep olabilir.
Klorlu suyun başlıca zararları bu şekildedir. Bunların dışında havuz suyunun ayrıca sebep olabileceği zararları sizler için sıraladık.
HAVUZ SUYUNUN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ NELERDİR?
- İshal hastalığına neden olan Crypto mikrobu dakikalarca veya günlerce havuzun içerisinde yaşayabilir, uzun sürecek ishal hastalığına yakalanma riski görülebilir. Bulaşıcı olan crypto, sayıca bir milyar kadar bağırsaklarınızda birikebilir.
- Sıcak küvet kızarıklığı hastalığına yakalanabilirsiniz. Uzun süre kirlenmiş havuz suyunda kalmanız sıcak küvet hastalığına veya dermatit denen hastalığı tetikler. Deride kaşıntılı kızarıklıklara sebep olur. Saç diplerinizde kabarcıklar oluşabilir.
- Kulak içi enfeksiyonları, Yüzücü Kulağı meydana gelebilir. Havuzda yüzdükten sonra kulakta biriken kirlenmiş su nedeniyle ortaya çıkar. Yüzdükten birkaç gün sonra etki göstermektedir. Kulakta kaşınma, kızarıklık, şişme şeklinde meydana gelir. Kulaktan irin akar ve baskı uygulandığında ağrı meydana gelir.
- Havuz suyunun içerisine karıştırılan kimyasallar; gözleriniz ile akciğerlerinizi tahriş eder. Suya karıştırılan klor genel olarak sudaki mikropları öldürmesi için kullanılır. Ancak klor başka atıklarla veya yüzücülerin vücudundaki maddelerle de etkileşime girebilir. Serbest klor, mikropları öldürebilir veya dayanıklılığını arttırabilir.
- Solunum yolu enfeksiyonları meydana gelebilir. Legionella, bir çeşit pneumoniaya sebep olabilen Legionellosis diye adlandırılan bir mikroptur. Daha çok Lejyon hastalığına yol açmasıyla bilinir. Lejyoner antibiyotiklerle tedavi edildiğinde genellikle başarıya ulaşsa da, kimi zaman ölümlere neden olabilir. Bulaşıcı bir mikroptur. Ilık sularda, uzun süre temizlenmemiş havuzlarda meydana gelebilir.
- Bit gibi parazitlerin bulaşmasına yol açabilir. Havuz suyunun içerisindeki klor seviyesi biti öldürmez.
- Yara, kesik veya açık bir deri probleminiz varsa havuza girmeyin. MRSA, insan derisinde yaşayan bir mikrop türüdür. Belirli antibiyotiklere karşı dayanıklı bir türdür. Bulaşıcıdır. Bu yüzden birçok kişiyle paylaştığınız havuz suyunun içerisinde bulunabilir.
- Kıl kurdu enfeksiyonuna yakalanabilirsiniz. Kıl kurdu enfeksiyonu, nadir olarak yüzme havuzlarından bulaşır. Genel olarak, kurt içeren yumurtalar yüzeyde veya parmaklarda birikir. Havuzdaki klorin levelleri; kıl kurdu yumurtalarını öldürecek kadar yüksek olmasa da, küçük miktarda kıl kurdu yumurtası binlerce galon suyun içinde bulunabilir.
Havuz Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır?
Havuz suyunun yahut klorlu suyun cildiniz üzerinde bırakacağı olumsuz etkilerden arınmak amacıyla uygulamanız gereken birkaç adım mevcuttur:
- İlk olarak, tüm vücudunuzu klordan arındıracak şekilde duş almanız gerekir. Özellikle saçlarınızı, klorun etkilerinden arındırmak için uygun ürün eşliğinde temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.
- Daha sonra yapılacak cilt bakımı ile, temiz içerikli ürünler eşliğinde cilde hapsolmuş klorlu suyun etkisini azaltmanız gerekir.
- Hem havuz suyu, hem de güneş ışınları ile cildiniz yorulacak ve kimyasala maruz kalacaktır. Bu nedenle; güneşin de etkilerini hafifletmek, lekeleri önlemek amacıyla cildinize bakım yapmanız şart gibi görünüyor.
- Havuz sonrası alınan duşun ardından cildinize uygulayacağınız Ozonlabs O3SS Serum; cildinize ihtiyaç duyduğu nemi, bakımı, hızlanan kan akışıyla onarımı sağlayacaktır. Cildinizi sakinleştirerek zararlı etkileri azaltmaya yardımcı olan O3RSS Serum; düzenli olarak kullanıldığı zaman cildinizin daha çabuk iyileşmesini sağlar, dış etkenlere karşı koruma görevi görür. İçerisinde ozonlandırılmış saf zeytinyağı barındıran bu serum; nemlendirici özelliğinin olmasıyla, cildinizi klorlu suyun etkisinden arındırarak yumuşak, pürüzsüz hale getirecektir.
Önerilen Kullanım Şekli:
Ozonlabs O3RSS Serum, havuz sonrası yani gün sonunda tüm cilde bir miktar uygulanır ve durulanmadan etkisini göstermesi beklenir.
Kaynakça:
https://www.soldapools.com/blog/swimming-pool-water/can-swimming-pool-water-damage-grass/
2 yorum
Aybars
Bu belirtiler gerçekten bencede var
CEZMİ TOGAY
Antalya ’da ki. S.Erol Yüzme havuzuna komşu olduk…10 aydır hastalıktan kurtulamıyoruz…Neden?.. …KLOR olabilir mı. Nasıl koruyacağız? TEŞEKKÜR. LER…