Kontak Dermatit nedir ? Kontak Dermatit Sebepleri Nelerdir?
Kontak Dermatit nedir ? Kontak Dermatit Sebepleri Nelerdir?
Kimyasal içerikli alerjen kozmetik ürünleri, parfüm, aerosol , cilde direk temas eden deterjanlar ya da mücevher, deri gibi aksesuarlar nedeniyle ciltte yaygın kızarıklık ve kaşıntıya neden olan alerjik reaksiyon durumuna kontak egzama veya kontak dermatit denir. Kontak dermatitte hayati bir tehlike bulunmaz ancak dermatit yaşam kalitesini düşürebilir.
Kontak dermatit sebepleri ve belirtileri her ne kadar bağışıklık sisteminin alerjen maddelere bir tepkisi olsa da kullanılan her kimyasal üründe kontak dermatit olacaktır da diyemeyiz. Ya da bazen önceki zamanlarda tepki vermeyen bir içeriğe cildimiz belli dönemlerde kontak dermatit ile tepki verebilir. Kontak dermatit her hangi bir yaş aralığında her hangi bir cilt tipinde aniden görülebilir.
Kontak Dermatite Yol Açan Alerjik Maddeler Nelerdir?
Kontak dermatitin sebebi bir çok alerjen madde ya da alerjen kozmetik olabilir.
Kontak dermatitlerde dikkat edilmesi gereken husus, parfüm, alkollü içerikler, talk maddesi içeren pudra, far ve allık gibi ürünler, paraben içerikli sabun, duş jelleri, deodorant ve alerjik aksesuarların kullanımına son verilmesidir. Ciltte kimyasal kirliliğe yol açan kozmetik maddeler, sigara dumanı ve bağışıklık sistemini zayıflatan bazı ürünler (alkol) ve UV’de kontak dermatitte yangının artmasına neden olabilir. Aynı zamanda kontak dermatitte alerjik maddelerin kullanımına son verilmesinin yanında sakinleştirici bir topikal ürün kullanımı cildi rahatlatabilir.
Kontakt Dermatite Yol Açan Alerjen Maddeler Nelerdir ?
Kontak dermatit belirtileri kızarıklık, yangı, kaşıntı ve ciltte pullanma oluştuğunda önceki alerjen kozmetik ve kimyasal ürünlerden uzak durmak bir gerekliliktir. Bu ürünlerin neler olduğunu bilmiyorsak kontak dermatite neden olabilen çeşitli alerjen maddelere aşağıda göz atalım.
- Alkollü Mendil ve Tonikler
- Parfüm (fragnance)
- Silikon (dimeticone)
- Triklosan
- Aliminyum
- Paraben
- Titanyum Dioksit (Titanium Dioxide)
- Çinko Oksit (Zinc oxide)
- Talk (Pudra)
- Solvent
- Vejital Deri
- Gümüş
- Boya
- Deterjanlar
Kontak Dermatitte Ne Kullanmalı?
Kontak dermatitte cildin aniden kızarması, deri döküntüsü ve yaygın pullanma ile kaşıntılara neden olan bakterilerin azaltılmasında Ozonlandırılmış Oleik Asit yani diğer adıyla ozonlandırılmış zeytinyağı sakinleştirici ve doku iyileştirici olarak kullanılabilir.
Kontak Dermatitte Ozonlandırılmış Zeytinyağı Faydaları Nelerdir?
Yapılan araştırmalar ozonlandırılmış zeytinyağı ile sadece zeytinyağı uygulanan yara ve dermatit bölgesinde ozonlu zeytinyağı uygulanan bölgede çok daha hızlı bir iyileşme sağladığını bilimsel olarak kanıtlamıştır.
Kontak dermatitte su ile yıkanmış cilde günde iki kez ozonlandırılmış zeytinyağı kullanılabilir. Ozonlandırılmış zeytinyağı uygulanmış bölgeye gün içerisinde her hangi bir kimyasal ürün değmemesi de tavsiye edilir.
Kaynakça
The Effect of Ozonated Olive Oil on Neovascularizatıon in an Experimental Skin Flap Model https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27300363
Natural Remedy for Eczema : Ozonated Olive Oil https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/natural-remedy-for-eczema-ozonated-olive-oil/