İçeriğe geç

Kronik Yara Nedir?

09 May 2019 0 yorum
Kronik Yara Nedir?

Günlük hayatın koşuşturmacası sırasında başımıza pek çok kaza gelebiliyor. Buna benzer durumlar hem sağlığımızı hem de fiziksel görüntümüzü negatif yönde etkileyebiliyor. Özellikle vücudumuzda oluşan yaralar geçici gibi gözükse de kalıcı olma ihtimaline sahip. Bu yaralardan kurtulmak sandığımız kadar zor değil. Problemin çözümüne geçmeden önce kronik yara nasıl oluşur türleri nelerdir gibi soruların cevabına kısaca bir göz atalım:


Kronik Yara Çeşitleri Nelerdir?

Yara, vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan dokunun bütünlüğünün bozulması olarak tanımlanmaktadır. Deri, sahip olduğumuz en hassas ve aynı zamanda bizi dış etkenlere karşı koruyan en geniş organlarımızdan birisidir. İnsan vücudu oluşan yaraları kendi kendine iyileştirebilme yetisine sahiptir. Bu süre normal sağlıklı bir insan için ortalama 4 ila 6 hafta arasıdır. Bazı durumlarda bu vakit uzayabilir veya sekteye uğrayabilir. Ortalama zamanda iyileşmeyen bu tür yaralara kronik yara adı verilir.

Kronik yara oluşumunun sebepleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bunlar dış kaynaklı olabileceği kişinin kendi içsel hali ile de ilgili olabilir. Obezite, düzensiz yaşam tarzı, kötü alışkanlıklar (sigara vb.) vitamin eksikliği, bağışıklığı etkileyen ilaç kullanımı gibi faktörler ortaya çıkışına zemin hazırlayabilir. Kronik yaraların birden fazla çeşidi vardır. Bunlar; diyabetik yaralar, varis yaraları, dolaşım bozukluğuna bağlı yaralar, bası yaraları (yatmaya bağlı), fiziksel travma kaynaklı yaralar, yanık yaraları olarak sıralanabilir.

  1. Diyabetik Yaralar (Şeker Hastalığına Bağlı): Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet kronik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık zamanla vücudun damar ya da sinir dokularına zarar vermeye başlar. Damarlardaki tıkanıklıklar özellikle ayak bölgesinde yara oluşumuna sebep olur. Açılan bu yara genelde geç fark edildiği için yara bakımı uzun sürebilir. Kronik yara için pansuman ile özel bakım yapılması gerekir.
  2. Varis Yaraları: Çoğunlukla ayak bileğinde, bacakların ön taraflarında görülen bu türün oluşum sebebi varislerin kan dolaşımını engellemesidir. Kronik yaraya uygun bir şekilde pansuman yapılması, gerekirse bir hekimin kontrolünde tedavi uygulanması gerekir.
  3. Dolaşım Bozukluğuna Bağlı Yaralar: Sigara bağımlılığının neden olduğu Burger hastalığı ve damar sertliği gibi bazı hastalıklar dolaşım bozukluğuna bağlı yara oluşumuna sebebiyet verir. Çok ciddi bir kronik yara türüdür. Zamanında tedavi yapılmazsa ilerleyen dönemde ayak ya da bacak kaybına yol açabilir. Genellikle derindir, uzun süreli bakım gerektirebilir.
  4. Yatmaya Bağlı Yaralar (Bası Yaraları): Uzun süre aynı pozisyonda hareketsiz bir şekilde yatmayı gerektiren hastalıklar sonucu vücutta oluşan basıncın ortaya çıkardığı kronik yara türüdür. Basınç sonucu kızarıklıklar oluşur ve bunlar eğer tedavi edilmez ise çok büyük yaralara dönüşebilir.
  5. Fiziksel Travma Kaynaklı Yaralar: Dış etkenlere bağlı olarak (düşme kayma çarpma vb.) sinirlerde ve dokularda oluşan hasarların her biri fiziksel birer travmadır. Travma sonrası erken müdahale son derece önemlidir. Travmanın oluşturduğu hasara bağlı olarak cerrahi bir operasyon da yapılabilir. Uzman doktorun operasyona ihtiyaç duymaması durumunda yine doktor gözetiminde doğru tekniklerle pansuman ve bakım yapılmalıdır.
  6. Yanık Yaraları: Yanıkların derece durumuna göre günlük ya da birkaç günde bir olmak üzere pansuman yapılır. Tedavi süresi hastanın yaşı ve yaranın durumu ile doğrudan ilgilidir.

Kronik Yara Nasıl İyileşir?

Kronik yaraların iyileşmesinde erken teşhis çok büyük bir önem taşır. Erken dönemde fark edildiğinde basit medikal ilaçlar ile tedavi yapılabilmektedir. Geç kalındığında ise ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Özellikle yatağa bağlı kronik yara tedavisinde sık sık pozisyon değiştirmek çok yararlıdır. Şeker hastalarının da ayak bakımına dikkat etmeleri tırnaklarını düzenli kesmeleri, beslenmelerine özen göstermesi gereklidir. Kronik yaralar devamında yol açtığı hastalıklar ile bağışıklık sistemini zayıflatabiliyor. Bütün bunların dışında farklı serum ve yağlar ile düzenli bakım yaparsanız kronik yaraların tamamen iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Önerilen ürün: Ozonlabs O3RSS Serum

Önerilen kullanma şekli: Ozonlabs O3RSS Serum'u kronik yara bölgesine uygulayın ve üzerini steril bir gazlı bez ile kapatın. Bu uygulamayı 12 saatte bir tekrarlayın. Yara bölgesi birkaç gün sonra kuruduktan sonra gazlı bez kullanmadan sadece ozon yağı da  uygulayabilirsiniz ve yarayı açık bırakabilirsiniz. 



Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6