WhatsApp'tan Bize Ulaşın!

LAVANTA VE OKALİPTÜS YAĞI NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

LAVANTA YAĞI NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Lavanta ve okaliptüs yağı nedir ve özellikleri nelerdir konulu blog yazımızda kullandığımız etken maddelerden lavantanın içeriği hakkında bilgi vermek istedik.
Bilimsel adı Lavandula Angustifolia olarak da bilinen lavanta yağı, tahmin ettiğiniz gibi lavanta çiçeğinden elde edilen bir tür uçucu yağdır. Şu anda küresel olarak yetiştirilmesine rağmen, lavanta Akdeniz, Arap Yarımadası ve Rusya'ya özgüdür.
Yağ, çiçeklerin buğulandığı, buharın tutulduğu, yağın sudan ayrıldığı ve toplandığı bir buhar damıtma işlemi ile ekstrakte edilir.
Lavanta yağı, lavanta bitkisinden elde edilen esansiyel bir yağdır. Ağızdan alınabilir, cilde uygulanabilir ve aromaterapi yoluyla solunabilir. Ancak lavanta yağının bu kullanım şekilleri konusunda bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Lavanta yağı cilde çeşitli şekillerde fayda sağlayabilir. Akneyi azaltma, cildi aydınlatmaya yardımcı olma ve kırışıklıkları azaltma yeteneğine sahiptir. Saçların sağlıklı uzamasına da yardımcı lavanta yağı içerikli ürünleri saç diplerinde bekletebilir ve bir süre sonra yıkayabilirsiniz.
Sivilce için lavanta yağı;
Lavanta yağı bakterilere karşı iyi bir aktiftir ve bu sivilceleri önleyebilir hatta iyileştirebilir. Cildinize sürdüğünüzde gözenekleri açar ve iltihabı azaltır. Ancak saf lavanta yağı cilde direk uygulanmamalıdır. Lavanta yağı içerikli kozmetik ürünlerde göze çarpan ilk özellik bu yağ ile kullanılan diğer bileşenlerin de cilde dost ve temiz kozmetik aktifler olmaları gereğidir.
Lavanta yağı egzama ve kuru cildi yatıştırır;
Egzama vücudunuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Egzama ile cildiniz kurur, kaşınır ve pul pul dökülebilir. Hafif veya kronik olabilmekle birlikte birden fazla yerde görünebilir. Lavanta mantar önleyici – anti-fungal özelliklere sahip olduğundan ve iltihabı da azalttığından egzamayı gidermeye yardımcı olabilir. Özellikle seboreik dermatitli ciltlerin içeriğinde lavanta yağı bulunan temiz kozmetik ürünler kullanmaları iyi bir fikirdir.
Lavanta yağı sedef hastalığının giderilmesi için de kullanılabilir. Lavanta yağı cildinizi temizlemeye, kızarıklık ve tahrişi azaltmaya yardımcı olur.
Lavanta yağı ile cilt aydınlatma;
Lavanta yağı iltihabı azalttığı için cildin aydınlatılmasına yardımcı olabilir. Koyu halkalar dahil olmak üzere renk eşitsizliğini azaltabilir. Lavanta yağı leke ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olur. Cildinizde hiperpigmentasyon varsa, lavanta yağı içerikli bileşenler bu durumda da etkili olabilir.
Yüz kırışıklıkları için lavanta yağı;
Yüzdeki ince çizgiler ve kırışıklıklardan kısmen serbest radikaller sorumludur. Lavanta yağı, sizi serbest radikallerden korumaya yardımcı olan antioksidanlarla doludur. Ayrıca nemin de ciltte tutulmasına yardımcı olabilir.
Anti-inflamatuar yetenek;
Ağrılı iltihap lavanta yağı ile giderilebilir. Yağın ağrı kesici ve uyuşturucu etkileri iltihabı yatıştırmaya yardımcı olurken, yağdaki beta-karyofillen de doğal bir iltihap önleyici görevi görür. Yine aynı anti-enflamatuvar özellikleri nedeniyle ödemli bölgelere, bacaklara ve kollara sabah duştan sonra veya önce uygulanabilir.
Yara iyileştirici özellikler;
Yanık, kesik, sıyrık veya başka bir yaranız varsa, lavanta yağı içerikleri yara iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabilir. 2016 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar lavanta yağının cilt dokusunun iyileşmesini desteklediğini yayınlamıştır.
 

Okaliptüs ve Lavanta Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

 

OKALİPTUS YAĞI NEDİR VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?


Okaliptüs yağı, Avustralya'ya özgü bir ağacın yaprağından damıtılan esansiyel bir yağdır, ancak dünyanın başka yerlerinde de bulunabilir. Yüzlerce farklı okaliptüs türü olmasına rağmen kullanılan okaliptüs yağının ana kaynağının okaliptüs globulus olduğu söylenir. Okaliptüs yağı, 1,8-sineole (sineole veya okaliptol), flavonoidler ve tanenler dahil olmak üzere birçok doğal bileşen içerir. Saf haliyle bulunabilir, ancak aynı zamanda temizleyiciler, duş jelleri, güzellik yağları ve banyo tuzları gibi ürünlerde bir bileşen olarak kullanılır. Monoterpenlerden okaliptüs yağı renksiz özelliği itibariyle içinde Hydrohalic Asit, O-Cresol, Resorcinol ve fosforik asit maddelerine sahiptir.
Uçucu yağlar ışıktan ve ısıdan etkilenebilir, bu nedenle okaliptüs yağı içeren serumları ve bileşenleri serin ve karanlık bir yerde saklamak gerekir.
Okaliptüs yağı, vücut üzerinde farklı etkiler için solunabilir veya topikal olarak uygulanabilir. Güçlü, odunsu, spa benzeri aromasıyla anında tanınan uçucu yağ, göğüs tıkanıklığını hafifletmeye ve soğuk algınlığı semptomlarını, özellikle sinüs ve solunum semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılır. Okaliptüsün solunması, mukusun temizlenmesine ve kasların gevşemesine yardımcı olarak üst solunum sistemi üzerinde çalışır. Tıkanıklık, astım ve bronşit semptomlarını hafifletir. Ayrıca ağrıyı ve ameliyat öncesi iltihabı azalttığı da incelenmiştir.
Cilt bakımı söz konusu olduğunda, topikal (ciltten) okaliptüs yağı antimikrobiyal, antioksidan ve antienflamatuar özellikleri için kullanılır. Soğutucu, ferahlatıcı ve anti-aging özellikleri nedeniyle de okaliptüs yağı iyi bir tercihtir. Ancak okaliptüs yağı saf halde cilde kesinlikle sürülmemelidir. Kuvvetli aktifleri cilde belli başlı okaliptüse barışık yağlar ile nüfuz ettirilmelidir. Okaliptüs yağının tek başına cilde kullanımı alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Yara iyileşmesini teşvik eder. Potansiyel olarak faydalı içerik, anti-inflamatuar, antimikrobiyal ve analjezik özelliklere sahip olan sineole (veya okaliptol)'dir, bu yüzden bazen yara iyileşmesine ve ağrılara yardımcı olmak için kullanılır. Topikal olarak, iltihabı, ağrıyı hafifletebileceği ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde bir yaranın iyileşmesine yardımcı olabileceği iddiaları bulunmaktadır.
Nemlendirir. Laboratuvar çalışmaları, okaliptüs yağının cildi nemli tutmak, iltihabı azaltmak ve UVB'nin neden olduğu kolajen bozulmasını önlemek için seramid üretimini artırabileceğini göstermiştir. Bu anlamda güneş ve UV’den korunmada içerisinde okaliptüs yağı bulunan formüller araştırılabilir.
Cildi korur. Antioksidanlar, çevresel saldırganların neden olduğu hasara karşı koruma sağlar ve laboratuvar çalışmaları antioksidan potansiyelini in vitro olarak da göstermiştir.
Peki bu değerli özelliklerini saydığımız iki esansiyel yağın birlikte kullanımı nasıl olur? Efsane olur. Birlikte çok güçlü birtakım olacakları yazımızdan bile anlaşılabilmektedir. Bu yağların kullanım skalası oldukça geniştir. Cilt bakımında ki etkileri ile de göz doldurmaktadır. Bu sebeple cildinize bir iyilik yapmak ve kendinizi esansiyel yağların şefkatli kollarına bırakmak isterseniz bu içerikleri barındıran cilt bakım ürünlerini tercih etmenizi öneririz.
Temiz kozmetikte uçucu yağların kullanımında en çok aranılan faktör, içerisine koruyucu ve dolgunlaştırıcı olarak her hangi bir sentetik aktifin girmemesidir. Temiz kozmetik esasına dayalı üretilen kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde parfüm, paraben, silikon, SLS, SLES, petrol bazları, gliserin ve kimyasal filtreler (güneş kremleri aktifleri) kullanılmaz. Bu anlamda üretilen kozmetiklerin koruyucuları özel formüllendirilir ve cilde dost maddelerden seçilir.


Okaliptüs ve lavanta yağı içeren ürünlere buradan göz atabilirsiniz.
 
 
 


Yorum Yap

Lütfen, yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.