İçeriğe geç

Nemlendirici Kullanmanın Önemi

07 Oct 2019 0 yorum
Nemlendirici Kullanmanın Önemi

NEMLENDİRİCİ KULLANMANIN ÖNEMİ

Cilt kuruluğu her yaşta ve hemen herkeste görülebilen bir deri problemidir. Cilt kuruluğunun oluşmasında çeşitli etmenler söz konusu olabilir. Bu sorunu önlemek veya cilt kuruluğundan kurtulmak için nemlendirici kullanmak yeterli olabilmektedir. Ancak bazı durumlarda bir cilt uzmanından yardım almak gerekebilir. Cilt kuruluğu, tıptaki adıyla Kserozis, aşırı denilecek bir boyuta ulaştığında ise, bu kuruluk egzama (dermatit) denilen cilt sorununu işaret ediyor olabilir.

nemlendirici

Egzama, ciltte iltihaplanmanın oluşmaya başladığı anlamına gelmektedir. Ciltte kaşıntı ile birlikte yama şeklinde pullanma, deri üzerinde pul pul dökülme gibi belirtiler gösterir. Tedavi edilmediği sürece egzama zamanla daha kötü bir hal alacaktır. Bunun yanı sıra kuru cilt diyabet, tiroid problemleri veya kötü beslenme gibi başka sorunlarla da ilişkili olabilir.

Cilt kuruluğu gibi bir sorunla karşı karşıya iseniz cildiniz sertleşir, cilt pul pul olur ve ayrıca ciltte soyulma, ağrı, kaşınma, çatlama ve renginde gri bir görünüm alma gibi belirtiler görülebilir. Kuru cilt çatladığı zaman çevreye karsı daha savunmasız hale gelir, çünkü mikroplar kolayca deriden içeri sızar. Bir kez cilde girdikten sonra bu mikroplar enfeksiyona yol açabilir. Cildinizde ağrı yapan kızarıklıklar meydana gelmişse bu, bir enfeksiyon oluşumunun habercisi olabilir.

Cilt Kuruluğu Nedenleri:

Cilt kuruluğu genel olarak cilt çok fazla su veya yağ kaybettiğinde meydana gelen bir sorundur. Bazı kişilerde ise cilt diğerler kişilerin cildine göre çok daha kuru veya kurumaya meyilli olabilir.

Cilt kuruluğu probleminin en çok rastlandığı nedenleri şöyle sıralayabiliriz;

  1. Yaş: Yaş ilerledikçe cilt incelmeye ve kurumaya başlar. Yaşlanmayla birlikte metabolizma yavaşlar, ciltte yağ bezleri daha az çalışır. Deri, esnekliğini ve nemini kaybetmeye başlar. 40’lı yaşlardan itibaren düzenli olarak cilt yapınıza uygun, dermatolojik olarak onaylanmış iyi bir nemlendirici kullanmaya başlanılması gerekmektedir.
  2. İklim şartları: Sıcak, çöl iklimi gibi kuru bir iklimde yaşayan kişiler, cilt kuruluğu sorunuyla daha sık karşılaşır. Ancak bunun yanı sıra, soğuk ve kuru havalarda cildi kurutmaktadır. Hem kuru hava, hem de iç mekânlardaki nemi azaltan ısıtıcılar da cilt kuruluğuna neden olan faktörler arasındadır. Yaz aylarında da klimaların buna benzer bir etkisi vardır. Kısaca, havadaki veya bulunduğunuz ortamdaki nem oranı düştükçe cilt kuruluğu şikâyetleri artar.
  3. Güneş: Güneş ışınları derinin daha alt katmanlarına ulaşarak, ciltte kuruluğa ve buna bağlı olarak da kırışıklık ve sarkma gibi başka cilt sorunlarına da neden olabilir. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş kremi, uzun kollu kıyafetler veya koruyucu aksesuarlar kullanabilirsiniz.
  4. Cilt hastalıkları: Çocukluk döneminde egzama benzeri bir cilt sorunuyla tanışmış kişiler, yetişkinlik döneminde cilt kuruluğu problemi yaşayabilir. Sedef, bu sorunlardan biridir.
  5. Hormonal değişimler: Kadınlarda menopoz döneminde, hamilelikte ya da kişilerin tiroit rahatsızlıklarının varlığında, hormon seviyelerinde meydana gelen dengesizlikler, cildin nem oranını etkiler ve ciltte kuruluğa neden olur.
  6. Kullanılan ilaçlar: Akne problemi için kullanılan ilaçlar, idrar söktürücüler ya da harici olarak kullanılan kremler cilt kuruluğuna yol açabilir. Tedavinin tamamlanmasının ardından ilaç kullanımı bırakıldığında, cilt de düzelecektir.
  7. Meslek: Hemşire, aşçı ve kuaför gibi gün içinde cildi suyla, rüzgarla veya buharla sürekli temas eden kişilerde cilt kuruluğu görülebilir.
  8. Yüzmek: Bazı havuzlarda klor miktarı çok fazladır ve bu da cildi kurutabilir. Bunun yanı sıra denizde yüzmek de cilt kuruluğuna neden olmaktadır. Çünkü deniz suyundaki tuz miktarı cildi kurutur ve çatlaklar oluşmasına neden olur.

 nemlendirici

Cilt Kuruluğunu Önlemenin Yolları Nelerdir?

  • Sıcak Su Kullanmamak: Banyo yaparken sıcak su yerine ılık suyu tercih edin. Sıcak su, cilde nemini veren doğal yağları daha çabuk azaltır. Hem sağlık açısından hem de cilt bakımı açısından sıcak sudan kaçınmalısınız.
  • Kozmetik Ürünleri: Kişisel temizlik için kullanılan sabunlar veya alkol içeren hijyen ürünleri cildi kurutabilir. Daha çok paraben içermeyen, içinde SLS ve sülfat bulunmayan, parfümsüz, alkolsüz ve nemlendirici özelliği bulunan ürünler kullanmalısınız. Hijyen bakımından oldukça rağbet gören antibakteriyel sabunlar da cildi kurutma özelliğine sahip ürünler arasında yer almaktadır.
  • Duşta Uzun Kalmak: Eğer her gün duş alıyorsanız, duşta kaldığınız süreyi 10 dakika ile sınırlandırmaya çalışın. Çünkü daha fazla duşta kalmak, cildin susuz kalmasına yol açabilir. Cilt kuruluğu sorunu olan kişilerin günde bir kereden fazla duş almaması tavsiye olunur.
  • Nem Cihazı Kullanımı: Bulunduğunuz ortamdaki havayı nemli tutmanız cildinizin kurumasını da önleyecektir. Bu yüzden nem cihazları kullanarak bulunduğunuz ortamın nem oranını dengede tutabilirsiniz.
  • Soğuk Hava: Soğuk ve kuru havalar cilt kuruluğu şikayetinin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Böyle havalarda ellerinizi ve yüzünüzü kapatarak koruma altına almaya özen gösterin. Bu şekilde yüz, dudak ve el çatlamalarının önüne geçebilirsiniz.
  • Yüze Özen Göstermek: Eğer cildiniz çok kuruysa, sabun veya benzeri bir ürünle yüzünüzü günde yalnızca bir kez ve geceleri temizleyin. Sabahları yüzünüzü sade, soğuk ya da ılık suyla yıkayın. Ardından cildinize uygun nemlendirici ile nemlendirin.
  • Susuz Kalmak: Alkol kullanımı ya da fazla ter kaybı gibi nedenlerden dolayı vücut su kaybettiğinde, mutlaka bol bol su içilerek vücudun susuz kalmasının önüne geçilmelidir. Bunun dışında gündelik hayatta da yeteri kadar su tüketmeye özen gösterilmelidir. Çünkü su, kan akısının hızlanmasına ve hücrelerin yenilenmesine katkı sağlamaktadır.
  • Giysilere Dikkat Edilmeli: Kıyafet seçimi yaparken cildin nefes almasını sağlayacak pamuklu, ipekli kumaşlar tercih etmeniz cildin kurumasını önleyecektir. Kıyafetlerin yanı sıra kullanılan deterjanın da boya veya parfüm içermemesi önerilir. Bu tür ürünler dolaylı yollardan cildi tahriş edebilir.

 nemlendirici

NEMLENDİRİCİ KULLANMANIN ÖNEMİ NEDİR?

  1. Nemlendirici kullanılmadığında ciltte erken kırışıklıklar meydana gelebilir. Cilt bariyeri kuruduğu zaman, cilt tehlikeye girer ve ciltte düşük dereceli kronik iltihaplanma meydana gelir. Düşük devam eden inflamasyon seviyeleri; kolajen bozulmasına ve yaşlanmanın hızlanmasına neden olur. Düzenli olarak nemlendirilen cilt daha dolgun, daha sıkı görünecektir.
  2. Kuruyan cilt pul pul görünecektir. Özellikle kış aylarında nem seviyesinin düşmesiyle, kuru hava cildinizi daha fazla kurutacak ve koruyucu dış katmanın zarar görmesine neden olacaktır. Bunun sonucu olarak da tahriş edici maddeler cilde daha kolay nüfuz eder.
  3. Akne ile siyah nokta oluşumu artar veya şiddetlenir. Cilt kuruduğu zaman, kendisini nemlendirmek için yağ üretimine geçer. Bu da cildinizin alt tabakadan itibaren yağlanmasına, cildinizde akne oluşumuna neden olacaktır.
  4. Nemlendirici ürün kullanılmadığı zaman cildin koruma katmanı zarar görür. Retinoidler, salisiklik asit ve benzoil peroksit gibi en etkili cilt bakım bileşenlerinin çoğu ciltte kuruluğa neden olmaktadır. Cildiniz için doğru olan nemlendirici ürünü kullandığınız takdirde bu durumu düzeltebilirsiniz. Kullanacağınız nemlendirici ürününü düzenli olarak ve uzun vadede kullanmalısınız.
  5. Ciltteki nem eksikliği, ciltte çatlaklara neden olacağından makyajınızı kusurlu gösterebilir. Kullanılan kapatıcı ürünler, kuruyan cilt üzerinde beliren çizgileri ortaya çıkaracaktır. Makyaj öncesi baz olarak nemlendirici ürün kullanmazsanız, cildiniz daha yorgun, yaşlı ve yıpranmış görünecektir.
  6. Kuruyan ciltlerde kaşıntılar meydana gelebilmektedir. Çünkü kuruyan cilt, rüzgâra, güneşe ya da olumsuz dış etmenlere karşı korumasız kalır. Böylece oluşan çatlaklardan içeriye bakteriler nüfuz eder ve ciltte yaraların meydana gelmesine neden olur. Zamanla pul pul olan cilt, kaşıntıya ve ardından ciltte dökülmelerin oluşmasına neden olur.
  7. Her tıraş sonrası cilt tahriş olur. Bunun sorun yaratmaması için nemlendirici ürünler kullanmalısınız. Nemlendiriciler, cildinizin yumuşamasına ve tahriş olmuş bölgelerin onarılmasına yardımcı olacaktır
  8. Kuru ciltlerde yara ve kesiklerin iyileşmesi uzun sürer. Böyle bir durumda nemlendirici ürün kullanmak cildin iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Nasır gibi, aşırı kuruluğun meydana getirdiği deri sertleşmesinin oluşumunu önlemek için nemlendirici kullanabilirsiniz.

 

Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6