Ödem Nedir?
Günlük yaşam içinde ödem ile tanışmayan, ödem rahatsızlığı yaşamayan insan nerede ise yok gibidir. Herkes mutlaka yolculuk yapmıştır ve yapmaktadır. Gerek araba gerek uçak olsun saatlerce sabit koltuk oturuşundan dolayı ayaklarımızdaki şişlik ve uyuşukluğun verdiği rahatsızlığı tatmayan yok gibidir. İşte en basit şekliyle ayak ve bacakta meydana gelen ödem budur. İşlevini uzun süre yerine getiremeyip, sabit kalan bacakların ve o bölgedeki dokularda biriken fazla sıvının verdiği rahatsızlık ya da vücudun tepkisidir, ödem. Bu tür ödemler geçicidir, hiçbir tedaviye gerek yoktur. Bu olumsuz durum; yolculuk, uzun süre ayakta kalma veya uzun süre hareketsizliğe maruz kalma geçtiği zaman, oluşan bölgesel bu ödemler de bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Ama bizim asıl anlatmak istediğimiz bu çeşit bir sebebe dayalı olarak oluşup sonra kendiliğinden geçen ödemler değil; vücudun herhangi bir bölgesindeki önemli bir hastalığın habercisi olan ya da hastalık olarak oluşup, kalıcı olan ve tedavi gerektiren ödemlerdir.
Ödem Nedir ve Nasıl Oluşur?
Ödem, vücudun bazı bölgelerindeki dokularda olması gerekenden fazla miktarda sıvı toplanmasıdır. Bu sıvı birikimi cilt altında da olabilmektedir.
Ödem, kılcal damarların kandaki sıvıyı taşırması sonucu yumuşak dokulu bölgelerde (karın ve bacak gibi) birikmesinden dolayı meydana gelmektedir. Kendisini çevreleyen dokuya dolan sıvı, genellikle bacak ve karın bölgesinde aşırı şişliklere yol açmaktadır. Bu şekilde aşırılıklar da vücudun diğer bir organdaki bozulma ve rahatsızlığından veya o organ ve sistemde oluşacak bozukluğu önlemek amaçlı sinyal vermesi olabilir. Vücudun kişiye verdiği bir ön ihtar da olabilmektedir. Örneğin, kanın damarlara içten yaptığı baskıyla taşan sıvı hipertansiyon hastalığının habercisi de olabilir. Bu da tabii olarak vücudun herhangi bir yerinde ödem oluşmasının sebebidir.
Ödem Çeşitleri ve Belirtileri Nelerdir?
Periferik Ödem (Çukur Ödemi)
Bacaklarda ve ayak bileklerinde meydana gelen şişliklere denir. Bu çeşit ödemler vücudun aldığı pozisyondan kaynaklı olduğu için, ayakta ise bileklerde, uzun süredir oturuyor ise kuyruk sokumunda şişlikler olur. Çukur ödemi olarak adlandırılmasının nedeni de bölgeye parmakla bastırınca şişlikten dolayı bir girinti, çukur oluşmasındandır. Ödemden dolayı şiş olan bölgenin derisinin görünümü diğer bölgelere göre daha parlak ve gergin bir hal alır.
Pulmoner Ödem
Kılcal damarlardan taşan sıvının akciğerlerde toplanması sonucunda oluşan, yani akciğer bağlantılı bir ödemdir. Prefarik ödem gibi vücudun herhangi bir bölgesinde gözle görülen bir şişlik mevcut değildir.Görünmeyen bir bölgede biriken sıvının, biriktiği bölgenin işlevinde verdiği aksaklıklar ve belirtiler bize kendisini hissettirir. Bu sıvının akciğerlerde uzun süre kalması da daha önemli hasarlara yol açabilmektedir.
Pulmoner Ödem Belirtileri Nelerdir?
- Nefes almakta zorluk çekmek
- Sırt üstü yatınca solunum güçlüğü çekmek
- Uykudan uyandığında nefes nefese kalmak
Ödem Oluşabilecek Durumlar
Doğal olması gereken bir durumda da ödem oluşabilir. Bazen tedavi bazen de bir takım önlemler almamız gerekebilir, ya da sonucunda tedavi gerekebilir.
- Hamilelik: Hamilelik döneminde anne adayının bir çoğunda ödem görülmektedir. Bu durum da hamileliğin anneye verdiği sıkıntıları artırmaktadır. Gebelik nedeniyle vücudun hormonal olarak normalden fazla su tutması da ödem oluşumunu artırmaktadır. Annenin tuzlu yemek yeme alışkanlığı da ödem oluşmasını tetiklemekte ve vücudun tamamında şişliklere sebep olmaktadır.
- İlaçlar: İlaçlardan bazıları, mesela antidiyabetik ilaçlardan insülin duyarlılığını artıran grup içinde bulunanlar, ağrı kesicilerden bazıları ve östrojen içerikli ilaçlar da ödeme sebebiyet vermektedir.
- Karaciğer ve Böbrek Hastalığı: Karaciğer ve böbrek, bu iki organ vücudun ısı dengesinin korunmasında önemli göreve sahiptirler. Eğer bu organların her birinde herhangi bir hastalık olursa ödem oluşur. örneğin, böbrek yetmezliği ve karaciğer sirozu gibi hastalıkları gibi.
- Venöz Yetmezliği: Kalpten pompalanan kanın, ayak bilekleri, ayaklar, bacaklar ve ellerden sağlıklı bir şekilde geri dönmediği zaman bu bölgelerde ödemler meydana gelir. Hatta her iki bacakta da ödem oluşması kaçınılmazdır.
- Kalp Yetmezliği: Kalp, kanı sağlıklı bir şekilde vücudun tüm organ ve dokularına pompalayamıyorsa, zayıf ise yine damarlarda sıvının sızmasına neden olur ve sonucunda da ödem oluşur.
- İdiopatik Ödem: Nedeni belli olmayan, çevre dokularda toplanan sıvıdan dolayı oluşan ödemlere denir.
Ödem Atıcı Yiyecekler:
Muz, nar, yoğurt, salatalık, yeşil çay, maydanoz, ananas vücutta oluşan ödemi atmaya yardımcı olacak yiyecekler olarak bilinmektedir. Özellikle güne yayarak bol su içmek şişkinliklerden ve ödemden kurtulmanın en başta gelen kuralı olarak öneriliyor.
Önerilen Ürün: Ozonlabs O3RSS Serum
Önerilen kullanma şekli: Ödemli olan bölgeye özellikle akşamları Ozonlabs O3RSS Serum'u direkt sürerek uygulayabilirsiniz. Günde 1 kez ödemli bölgeye ozon yağı uygulaması yeterli olacaktır.