WhatsApp'tan Bize Ulaşın!

Okaliptüs Yağının Akneler Üzerindeki Faydaları Nelerdir?

 

Okaliptüs Yağının Akneler Üzerindeki Faydaları Nelerdir?

Doğanın mucizevi bitkilerinden olan okaliptüs, sağlık alanında kullanıldığı gibi kozmetik sektöründe de faydalanılan doğal bir şifa kaynağıdır. Öksürükten alerjik reaksiyonlara, eklem ağrılarından strese kadar geniş etki alanına sahip olan okaliptüs, cilt bakımında da önemli bir yere sahiptir. Akne oluşumunu engellemede, yaraların iyileştirilmesinde ve daha pek çok cilt probleminin giderilmesinde kullanılır. Peki, okaliptüs yağının akneler üzerindeki faydaları nelerdir, birlikte bakalım...

Okaliptüs Yağı Nasıl Elde Edilir?

Okaliptüs ağacı halk arasında sıtma ağacı olarak da bilinmektedir. Dünyada bulunan en uzun ağaçlardan biri olan okaliptüs ağacının anavatanı Avustralya olup, ülkemizde ise Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Okaliptüs ağacının 500'den fazla çeşidi bulunmaktadır. Bu ağaç su tutma özelliğinden dolayı genellikle bataklık ve sulak alan çevresine dikilmektedir. Böylece bu bölgelerdeki suyu emerek; zararlı canlıların üremesini durdurmakta ve dolayısıyla birtakım hastalıkların önüne geçmektedir. Sıtma, bu hastalıklardan yalnızca biridir.


Okaliptüs ağacının yaprakları her mevsim yeşil kalır ve dökülmez. Ayrıca yüksek miktarda su tutar. Okaliptüs yağı, ağacın yapraklarının distilasyon yöntemi ile damıtılması ile elde edilmektedir. Okaliptüs yağı, geniş bir kullanım alanına sahip, oldukça faydalı bir yağdır.

Okaliptüs Yağının Akneler Üzerindeki Faydaları

Okaliptüs yağı cilt bakım ürünlerinde kullanılan doğal yağlardan biridir. Özellikle temiz kozmetik kapsamında üretilen kozmetik ürünlerin içeriğinde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Zengin bir içeriğe sahip olan okaliptüs yağının cilde olan faydaları, kullanım alanını artırmaktadır.
Akne, ciltte yağ üreten bezelerin ve kıl köklerinin tıkanması neticesinde meydana gelen bir cilt problemidir. Akne problemi genellikle cilt fazla sebum ürettiğinde oluşur. Cildi besleyen ve nemli kalmasını sağlayan yağ olan sebum fazla üretildiğinde, cilt üzerinde ölü deri oluşumuna ve akabinde de gözeneklerin tıkanmasına sebep olabilir. Ciltteki gözeneklerin tıkanması sonucunda ise sivilce, siyah nokta ve beyaz yağ bezesi gibi cilt problemleri kaçınılmaz olur.
Akne oluşumunun önlenmesi için cildin "yeterince" temizlenmesi gerekir. Bunun için cilt tipine uygun ürünlerle, günlük cilt temizleme rutini oluşturmak gerekir. Okaliptüs yağı içeriği nedeni ile cilt temizleme ürünlerinde ve maskelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Anti- enflamatuar etkiye sahip olan okaliptüs yağı, bu özelliği ile ciltte deforme olmuş bölgelerin iyileştirilmesini hızlandırmaktadır. Okaliptüs yağı cildin onarılmasına yardımcı bir üründür ve iltihap oluşumunu engellemektedir.
Okaliptüs yağı cildin sebum dengesinin sağlanmasında etkilidir. Sebumu dengeli olan bir ciltte de akne oluşumu meydana gelmez. Okaliptüs yağı antibakteriyel özelliğe sahip olan doğal bir yağdır. Bu özelliğinden dolayı ciltteki zararlı bakterilerin yok edilmesinde ve oluşmasının önlenmesinde etkili bir üründür.
Bunların yanı sıra antimikrobiyal olan okaliptüs yağı, ciltteki gözeneklere yerleşmiş zararlı organizmaları temizleyerek sivilce ve akne oluşumunu engellemektedir. Son derece iyi bir temizleyici olan okaliptüs yağı, cildin ölü derilerden kurtulmasına, mikrop ve mantarlardan arındırılmasına yardımcı olarak akne probleminin meydana gelmesini önlemektedir.
Tüm bunların yanı sıra okaliptüs yağı antiseptik özelliğe sahiptir. Ciltte yeni deformasyonların oluşumunu engellemekle birlikte var olan problemlerin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Yatıştırıcı özelliği sayesinde ciltte var olan şişliklerin indirilmesinde, kızarıklığın giderilmesinde faydalıdır.
Okaliptüs yağı doğal bir dezenfektandır. Bakteri, virüs, mikrop ve mantarlardan cildi arındırır. Zaten bu özellikleri nedeni ile cilt temizleme ürünlerinde kullanılmaktadır. Doğal bir dezenfektan olarak okaliptüs yağı, cildin fazla yağdan ve kirden arındırarak akne oluşumunu engeller. Temiz kozmetik kapsamında okaliptüs yağından faydalanılmaktadır ve Ozonlabs da içeriği temiz cilt bakım ürünleri üretmektedir.

Okaliptüs yağı kozmetik ürünlerinde belli bir oranda kullanılmaktadır. Saf okaliptüs yağı cilde kesinlikle saf olarak uygulanmamalıdır. Cilde saf olarak uygulanan okaliptüs yağı, alerjik reaksiyonlara ve solunum sıkıntısına sebep olabilir. Kontrollü olarak kozmetik ürünlerde kullanılan okaliptüs yağı, sebumun kontrol altına alınmasında etkili olabilir. Ancak bu formülasyonlarda silikon (dimeticone), alkol, parfüm ve paraben içerikleri ile petrol yan ürünleri bulundurulmamalıdır. Saf ve doğal bir okaliptüs içeriği yalnızca biyolojik uyumu olan kozmetik aktiflerle formüllendirildiğinde iyi bir içerik elde edilebilir. 

Okaliptüs Yağının Faydaları Nelerdir?

Doğanın sunduğu şifalı bitkilerden biri olan okaliptüsün pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalardan bazılarını aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:
  • Okaliptüs yağı ateş düşürücü etkiye sahiptir.
  • Üst yolunum rahatsızlıklarının giderilmesinde okaliptüs yağı etkin bir üründür. Astım, öksürük, KOAH, bronşit gibi hastalıkların tedavisinde bu kıymetli yağ destekleyici olabilir.
  • Antimikrobiyal özelliği bulunan bu yağ, yaraların iyileştirilmesinde faydalıdır.
  • Okaliptüs yağı antiviral ve anti-fungal özelliğe sahiptir. Bu özellikleri ile virüslerin ve mantarların sebep olduğu hastalıkların tedavisinde okaliptüs yağından faydalanılmaktadır. Özellikler ayaklarda meydana gelen mantarın giderilmesinde önemli etkisi bulunmaktadır.
  • Alerjik reaksiyonların iyileştirilmesinde etkili olan okaliptüs yağı, içeriğinde sitronellal ve okaliptol etken maddelerini ihtiva etmektedir. İçeriğinde bulunan bu maddeler vücudun savunma sistemini güçlendirir; böylelikle alerjik reaksiyonlara karşı vücut daha dirençli hale gelir.
  • Okaliptüs yağı bağırsak parazitlerinden kurtulmak için faydalanılan doğal bir üründür.
  • Ağız sağlığında da okaliptüs yağından faydalanılmaktadır. Diş plağı oluşumunu önlemeye yardımcı olan okaliptüs yağı, diş ve dişeti enfeksiyonlarında iyileştirici etkiye sahiptir. Ayrıca diş çürümelerinin de önüne geçer ve ağız içi hijyeni sağlamaya yardımcı olur. Bu özelliklerinden dolayı diş macunlarında, ağız bakım sularında okaliptüs yağından faydalanılmaktadır.
  • Okaliptüs yağı stres kaynaklı ağrıların giderilmesinde etkili bir üründür. Ayrıca zihni canlandırmada, beyni uyandırmada etkilidir.
  • Okaliptüs yağından eklem ve kas ağrılarının giderilmesinde faydalanılmaktadır. Romatizmal rahatsızlıklardan kaynaklanan ağrıların iyileştirilmesinde etkili olan bir üründür.

* Okaliptüs yağı her ne kadar doğal bir ürün olsa da fazla ya da kontrolsüz kullanımı, tüm ürünlerde olduğu gibi, zararlıdır. Ayrıca yaşa ve kişiye göre kullanımı farklılık gösterebilir. Örneğin 6 yaşından küçük çocuklar için bu yağın kullanımı önerilmez. 

Okaliptüs içeren ürün

https://ozonlabs.com/collections/urunler/products/exoche-cilt-bakim-serumu


Yorum Yap

Lütfen, yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.