Paraben meme kanseri yapar mı? Meme kanseri ile mücadele nasıl olmalıdır?
Paraben meme kanseri yapar mı? Meme kanseri ile mücadele nasıl olmalıdır?
Meme kanseri vakaları dünya çapında erkek ve özellikle de kadınların sağlığını olumsuz olarak etkiliyor. Hızla artış gösteren meme kanseri vakalarında hastalığın birçok etkenden kaynaklandığı düşünülüyor. Özellikle beslenme ve çevresel faktörler başı çeken majör nedenler arasında gösterilmektedir.
Her şey ”Farkında olmak” la başlıyor
- Türkiye’de, önemli bir halk sağlığı sorunu olan meme kanseri, kadınlarda en sık rastlanan 10 kanser türü arasında ilk sıradadır.
- Dünyada meme kanseri görülme sıklığı her yıl % 1- 5 oranında artış gösteriyor.
- Her yıl 1 milyon kadına yeni meme kanseri teşhisi konuyor. Her 3 dakikada 1 kadın meme kanserine yakalanıyor ve 11 dakikada 1 kadın meme kanseri nedeni ile hayatını kaybediyor.
- Erken yaşta meme kanseri görülme sıklığı sıralamasında Avrupa ülkeleri arasında Türkiye ilk sırada yer alıyor. 40 yaş altı meme kanseri görülme oranı Avrupa ülkelerinde %3’ iken, ülkemizde bu oran %20’ye yakındır.
- Ülkemizde yılda ortalama 30.000 kadınımızın bu hastalığa yakalandığı gerçeğiyle karşı karşıyayız.
- Dünya genelinde meme kanseri vakası artarken, bilinçlenme nedeniyle ölüm oranları düşmektedir.
- Meme kanseri erken teşhis edilirse tedavi edilen bir hastalıktır.
Paraben nedir? Bilimsel çalışmaları nelerdir?
Paraben, ürünlerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan bir koruyucudur. Ürün etiketlerinde Methylparaben, Ethylparaben, isopropylparaben, phenylparaben, isobutylparaben ve/veya Benzylparaben isimlerini görüyorsanız bu ürün raf ömrünü koruyabilmek adına sağlığınızı tehlikeye attığının işareti olabilir.
Bu koruyucular rafta bekleyen ürünlerin içinde üremesi muhtemel mikropların ve bakterilerin yaşamasının önüne geçiyor. Bu özelliği ile kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılan parabenler şampuan, el kremi, ayak kremi, deo-rolon, güneş kremi, duş jeli, nemlendirici gibi ürünlerle birlikte vücuda alındığında, lenf sisteminize ve dolaşım yolu ile karaciğerinizde yan etkilere neden olabilmektedir.
Esasen kozmetik alanda maruz kalınan kimyasalların en büyük etkisi vücudunuzun bu içerikleri bazen östrojen bozucu bazen de bu kimyasalları vücudunuzun östrojen olarak tanımasından kaynaklanmaktadır. Yüksek östrojen salınımı ile meme kanseri arasında da pozitif bir etki bulunmaktadır. Büyüme hormonları ve vücudunuzda östrojen gibi tanınan parabenler memenizin büyümesi ve anormal hücre çoğalmasına da neden olabilmektedir.
2008’de Environmental Working Group tarafından yapılan bir çalışmada ergenlik çağındaki 20 gençten 17’sinin vücudunda ortalama bir Amerikalı kadından 5 kat daha fazla kimyasal bulunmuştur. Yapılan çalışmada kan ve idrar örnekleri alınan 14-19 yaş grubundaki gençlerde 16 ciddi zararlı kimyasal ve yan etkileri yüksek etken madde tespit edilmiştir.
‘Everyday Products’ olarak nitelendirilen ve başta paraben içerikli nemlendiriciler, diş macunları, şampuanlar, duş jelleri, saç kremleri ve vücut balmları, vücut nemlendiricileri gibi aynanızın önünde size günaydın ve iyi geceler diyen bu sessiz ancak zehirli ajanların uzun dönem etkileri arasında en çok meme kanseri bulunabiliyor.
Meme kanseri dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde en yaygın kanser türü olarak karşımıza çıkıyor. Dünyada meme kanseri vakalarının gittikçe artması sebebiyle birçok ülkede farkındalık çalışmaları vakıflar tarafından yapılmaya devam ediliyor. Ülkemizde de Türkiye Meme Vakfı (MEVA) meme sağlığı bilincinin geliştirilmesi ve meme kanseri erken teşhis olanaklarının yaygınlaştırılması için 1998 yılında bu farkındalığın artması amacı ile kurulmuştur.
Düzenli kontrollerle hiçbir zaman geç değil!
- Erken teşhisin, meme kanserini yenmedeki öneminin farkında mısınız? Kendinizi sevin ve düzenli kontrollerinizi ihmal etmeyin.
- Daha sağlıklı bir yaşam için memenizi tanıyın. Her ay düzenli kontrollerinizi ihmal etmeyin.
- Nasıl kontrol etmelisiniz? - Banyoda veya duşta sabunlu ellerle kontrol edebilirsiniz. Böylece memenizi daha iyi tanıyabilirsiniz.
- Ne zaman kontrol etmelisiniz? - Her ay adet başlangıcından bir hafta sonra. Eğer emziriyorsanız ayda bir kez emzirdikten sonra. Artık adet görmüyorsanız her ayın ilk günü
- 20 yaşından itibaren her 3 yılda 1 defa uzman bir hekime muayene olmalı (genel Cerrahi Uzmanı).
- 40 yaşından itibaren her yıl uzman bir hekime muayene olmalı ve risk durumuna göre 40 yaşından itibaren her yıl veya 2 yılda bir mamografi çektirmelidir.
Yüz binlerce kadınımızı etkileyen bu sorun, aynı zamanda yüz binlerce aileyi ve çocuğu derinden etkiliyor. Sosyal sorumluluk anlayışı doğrultusunda, Türkiye’nin en temel sorunu olan sağlık konusuna, öncelik vererek bu önemli kampanyanın hedeflerine ulaşması için aşağıdaki bilgilerden destek verebilirsiniz.
BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Türkiye’de Meva Meme Vakfı www.memekanseri.org.tr adresinden içeriklere ulaşabilir ve siz de faydalı bilgiler alabilirsiniz.
Türkiye Meme Vakfı Türkiye İş Bankası İstanbul Sofular Şubesi
Şube no: 1175
Hesap No: 220186
IBAN: TR54 0006 4000 0011 1750 2201 86
* Banka yoluyla yaptığınız bağışlarınız için lütfen adınızı ve soyadınızı belirtin.
Kaynakça
memekanseri.org.tr
https://www.breastcancer.org/risk/factors/cosmetics
https://www.webmd.com/children/features/personal-care-products#1
https://www.bcrf.org/blog/world-cancer-day-2017-global-reach-breast-cancer