Paraben Nedir? Parabenin Zararları Nelerdir?
Günlük hayatta doğal yaşam, doğa beslenme, hatta kişisel bakım bile eskisinden çok daha zor hale geldi. Bunun en büyük sebebi günlük yaşamda kullandığımız kimyasal içeren kozmetik ürünlerinin, ilaçların, gıdaların, cilt bakım ürünlerinin, temizlik ürünlerinin çoğunda tehlikeli bir kimyasal olan paraben mevcut olmasıdır. Peki bu kadar uzmanın uzak durulması gerektiğini önerdiği paraben, aslında nedir?
PARABEN NEDİR?
Paraben, esasında ürünler için koruyucu görevi üstleniyor. Yani ürünlerin raf ömrünü uzatıyor, zararlı bakterilerin ya da mantarların oluşumunu engelliyor. Maliyeti düşük olduğu için birçok kozmetik markası tarafından tercih ediliyor.
Ürünlerin İçeriğinde Paraben Olduğunu Nasıl Anlayabiliriz?
Çok basit bir yolu var. Eğer aldığınız ürünün üzerinde belirtilen maddeler yazıyor ise içeriğinde paraben olduğuna emin olabilirsiniz.
- Methylparaben
- Ethylparaben
- Propylparaben
- Butylparaben
- Benzylparaben
Genelde ürünlerin içerisinde birden fazla paraben bulunur. Buna ek olarak, diğer koruyucu maddelerin içine de sık sık eklenir. Bunun en önemli sebebi mikroorganizmaların geniş etki alanlarına karşı koruyucu olmasıdır.
Bu karışımların içinde oldukça düşük seviyede kullanılan paraben maddesinin aktivasyonu, koruyucunun aktivasyon süresini de uzatıyor. Paraben; ürünlerin raf ömrünü uzattığı ve ürünü bozulmaya karşı dayanıklı hale getirdiği için, kozmetik ürünlerinin içerisinde %0,01 ve %0,3 arası oranında bulunuyor.
Parabenin Zararları Nelerdir?
Paraben, iyi görünen bu özelliklerinin yanında oldukça zararlı özelliklere de sahiptir:
- Paraben zehirli bir içeriktir. Deride egzama, tahriş, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara yol açar. Sadece uygulandığı alanın yüzeyinde kalmaz; cilde, dokulara, kana, hatta idrara bile geçer.
- Yapılan deneylerin bize gösterdiği sonuçlara göre meme kanseri olan kadınlardan alınan tümör örneklerinde bile paraben maddesine rastlanıyor.
- Parabenin zararları arasında, içerdiği kimyasallar ile vücuttaki kimyasal reaksiyonları artırması, östrojen hormonunu taklit etmesi yer alıyor. Bu nedenle meme kanseri olasılığının artmasına sebep oluyor.
- Bebek ve çocuklarda gelişim, bağışıklık sistemi sorunlarına sebep olur.
- Erkek üreme fonksiyonlarının bir kısmına zarar verme riski vardır. Bazı çalışmalardan elde edilen bulgulara göre; erkeklerde testosteron seviyesinde azalma meydana getirir, sperm sayısını düşürür.
- Vücuttan atılan ya da atık ürünlerin içerisinde kalmış olan paraben; parçalanamadığı için göller, dereler, ırmaklar ve kanalizasyon sularına karışarak; tarımda yahut günlük olarak kullanılan sulara da karışır. Dolayısıyla, vücuttan attığımızı ya da tamamen kurtulduğumuzu sandığımız bu toksik madde; çevresel etkenlerle, belirli bir döngü içerisinde vücudumuza geri dönebilir, sağlığımızı tehdit etmeye devam edebilir.
- Erken yaşlanmaya sebebiyet verir. Cildi gençleştirmek, güzelleştirmek amacıyla üretilen ürünlerin içerisinde olan parabenin erken yaşlanmaya yol açması ironik görünse de; uzmanlar bu konuda insanları uyarıyor. Yapılan araştırmalar, parabenin güneş ışınına karşı hassasiyet geliştirerek güneşin vücuda verdiği hasarı artırdığını, cilt hücrelerinin normalden daha hızlı öldüğünü gösteriyor.
Parabenin Zararları Üzerine Yapılan Araştırmalar
- Edinburgh Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre 20 ayrı tümörün 18’inde paraben olduğu tespit edilmiştir. Bu oran yüzdelik dilime vurulduğunda yüzde 90 gibi inanılmaz bir rakam çıkıyor. Sonuç olarak; günlük hayatta sürekli olarak kullandığımız, vazgeçemediğimiz pek çok deodorant, antiperspirant sprey, el ve yüz kremi gibi ürünler meme kanseri olma riskimizi ciddi anlamda yükseltiyor.
- Danimarka Çevre Koruma Ajansı’nın 3 yaş altı çocuklarda uyguladığı parabenin zararları üzerine yapılan araştırma; bu parabenin endokrin yapısını bozucu etkisini kanıtlamıştır. Bunun üzerine Danimarka’da, propyl ile butylparaben isimli paraben türleri, 3 yaş altı çocuklara özel tüm ürünlerde yasaklanmıştır.
- Kasım 2011’de yapılan, kadınlarda kozmetik ürün kullanımıyla kandaki paraben seviyesi arasındaki ilişkiyi masaya yatıran çalışmaya göre; 332 deneğin %22’sinin kanında ethyl parabene, %29’unda ise propyl parabene rastlanmıştır. Bununla birlikte, kozmetik ürünün kullanım frekansı arttıkça, kandaki paraben seviyesinin de yükseldiği sonucuna ulaşılmıştır.
İnsanlar, parabenin zararları konusunda artık daha bilinçli bir hale geldiği için; bazı markalar, paraben içermeyen kozmetik ürünlerini de üretip satmaktadır. Piyasadan ürün satın alırken bu ürünleri tercih etmeye dikkat etmek gerekiyor. Yani, kişisel bakımda daima temiz içeriğe sahip olan ürünler tercih etmenizde yarar var. Ozonlabs bu anlamda size en sağlıklı ürünleri sunmaya devam ediyor.