Renk eşitsizliği nedir? Tedavisi nasıldır?
Renk eşitsizliği nedir?
Vücudunuzun veya yüzünüzün bazı bölümlerinin, vücudunuzun diğer bölgelerinden farklı tonda olduğunu fark edeceksiniz. Buna renk eşitsizliği denmektedir. Örneğin, ağzınızın etrafındaki alanda, yüzünüzün geri kalanından daha koyu veya yüzünüz boynunuzdan daha hafif gözükebilir. Bunun nedeni, cilt tonunuzun eşit olmaması ve bunun birkaç nedenden dolayı gerçekleşmesidir.
Renk eşitsizliğine en çok neden olan etkenler
Güneşe Maruz Kalma: Bronz bir cildi kim sevmez? Fakat güneşle olan aşk ilişkisi çok yoğunlaştığı zaman, cildiniz aşırı melanin üretir. Bu pigmentler, en sonunda cilt hücrelerine zarar veren UV ışınlarını emer ve maruz kalan alanları diğerlerinden daha karanlık yapar. Bu da hiperpigmentasyona ve renk eşitsizliğine neden olur.
İnflamatuvar Hiperpigmentasyon: Eğer cildinizin herhangi bir parçası sürekli yara geçirirse, yara daha koyulaşabilir. Buna skar denir. Yüzünüzdeki sivilce bile arkada çirkin izler bırakıp renk eşitsizliğine yol açabilir.
Hormonal Değişiklikler: Hamileyseniz veya kontraseptif kullanıyorsanız, hormonlardaki dengesizlik yüksek melanin üretimine neden olabilir. Bu duruma melazma denir ve cildinizde renk eşitsizliğine yol açabilir. Cildiniz belirli kozmetik ürünlere veya ilaçlara tepki gösteriyorsa, melazma olabilirsiniz.
Yaşlanma: Yaşlandıkça yüzünüzde ve diğer alanlarda yaşa bağlı lekeler görürsünüz. Lipofuksin adı verilen pigment renk eşitsizliğine yol açabilir.
Renk Eşitsizliği Nasıl Tedavi Edilebilir?
Sahip olduğunuz cilt tipine ve hangi tip hiperpigmentasyona sahip olduğunuzu bildiğinizden yola çıkarak, renk eşitsizliği olan bölgenizi tedavi etmeye ve cildinizi düzeltmeye yönelik adımlar atmaya başlayabilirsiniz. Öyleyse hemen başlayalım!
Cilt tipinize göre ürünleri seçin. Amacınız renk eşitsizliğini tedavi etmek olsa da, yanlış ürünler kullanarak sorunlarınıza akne veya kuru pul ekleyebilirsiniz. Hangi formüller teninize en uygun olduğundan emin değilseniz, sizin için bazı yardımlar derledik.
- Kuru cilt tipleri, yağ emülsiyonlarında su içeren karışımları aramalıdır (sudan daha fazla yağ veya lipit). Lipit filmi çatlamış yüzeyleri pürüzsüz hale getirecek ve epidermisten cildinizin en dış tabakasından daha fazla su kaybını önleyecektir. Nemlendiricilerin nemlendirici etkilerini arttırmak için üre, laktik asit ve gliserin gibi suyla bağlanan bileşenler olup olmadığına bakın.
- Kombinasyon cildi özel bakım gerektirir; kuru lekeler, yağ emülsiyon ürünlerinde su ile muamele edilirken, su emülsiyonlarındaki yağ (yağ veya lipitlerden daha fazla su), yalnızca gözenekleri tıkayan gözenekleri önlemek için yağlı bölgelere uygulanmalıdır.
- Normal cilt bakım ürünleri, cildi çok yağlı hale getirmeden temiz ve nemlendirmelidir. Gündüz kullanımı için, yağda su emülsiyon formülü bulun; Bununla birlikte, daha fazla lipit içeren bir ürün gece kullanmak için yararlı olabilir.
- Yağlı ciltler sadece yağsız sıvıları veya hafif, su içinde yağ emülsiyonu olan cilt bakım ürünlerini kullanmalıdır. Genişlemiş gözeneklerin tıkanma olasılığını azaltmak için “komedogenik (gözenekleri tıkayan) olmayan” formülleri bulun.
- Eksfoliator'ınızı temiz, nemli bir yüze uygulayın.
- Parmaklarınızı kullanın veya ılık suyla bir yıkama bezi ıslatın
- Dairesel hareketlerde, ölü deriyi çıkarmak için yüzünüzdeki eksfolyantı nazikçe ovun.
- Ürünü ılık su ile durulayın. Çok agresif veya çok sık pul pul dökülmemeye dikkat edin; Aksi takdirde, cildin doğal dengesini bozabilir ve problemlerinizi daha da kötüleştirebilirsiniz.
Eksfoliasyon haftada iki kez yapılmalı ve yüzler aylık veya haftalık olarak yapılmalıdır; Ancak, cildinizi temizleyip nemlendirmek her gün yapılmalıdır. Çoğu uzman bu kritik cilt bakım adımlarını günde iki kez, bir kez de geceleri olmak üzere günde iki kez yapmanızı önerir.Cilt bakımı ürünleri, kısa bir süre içinde renk eşitsizliğini düzeltmek için inanılmaz etkili bir yol olabilir.
Bugüne kadar kullandığım en enteresan kil maskesinden bahsetmek istiyorum.(Ozonlava Volkanik Maske) İlk bakışta katı, beyaz kil gibi görünüyor ama sürdükçe yüzünüzde yağ formlu bir maskeye dönüşüyor, bekledikçe de katılaşıp, beyaz kil görünümü alıyor tekrar. Bekleme süresi cilt tiplerine göre değişiyor. Yağlı ciltler 20 dakika, normal ciltler 15, kuru ciltler ise 10 dakika beklettikten sonra yıkıyorsunuz. Bugüne kadar denediğim kil maskelerinden çok farklı ve çok daha etkisini gördüm. Bentonite cildi sıkılaştırmak, gözenek görünümünü azaltmak, renk eşitsizliğini gidermek, cildi aydınlatmak gibi sonsuz fayda sağlıyor. Ayrıca vücut için de kullanabiliyorsunuz. İlk kullanımda dahi yağı nasıl dengelediğini göreceksiniz. Sağlıklı bir matlık ve muazzam bir yumuşaklık sağlıyor..
Merve Özkaynak
Cildinizi temiz tutmak ve nemlendirmek, cildinizin sağlığı ve canlılığı için gereklidir. Kollajen üretimini hızlandıracak ve hücre yenilenmesini artıracak, böylece güneşe maruz kalmanın veya hormonal alevlenmelerin yol açtığı renk eşitsizliği hasarını önlemeye yardımcı olacaktır.
Düzgün olmayan cildinizi topikal olarak yönetmeyin; Cildinizi içten dışa doğru düzelterek tedaviye bir adım daha yaklaşın. Temiz bir diyet yemek sadece düzgün olmayanları değil, her türlü cildi güzelleştirmeye yardımcı olur. Beyaz ekmek, cips, soda ve şeker gibi işlenmiş gıdalardan kaçının. Bu bileşenler içinde bulunan koruyucu maddeler ve katkı maddeleri, kan şekeri seviyelerinizin artmasına ve böylece hormonal reaksiyonun tetiklenmesine neden olur.
Ek olarak, cildinizin kalitesini iyileştirdiği kanıtlanmış diyetinize daha fazla gıda katmayı hedefleyerek renk eşitsizliğini gidermeye yardımcı olabilirsiniz.
Kaynak:
https://www.stylecraze.com/articles/how-to-treat-uneven-skin-tone/#gref
http://www.colorescience.com/learn/how-to-manage-an-uneven-skin-tone