İçeriğe geç

Saç Derisinde Seboreik Dermatitin Nedenleri

03 Oct 2019 1 yorum
Saç Derisinde Seboreik Dermatitin Nedenleri

SAÇ DERİSİNDE SEBOREİK DERMATİTİN NEDENLERİ

Günümüzde daha sık karşımıza çıkan ve oluşum nedeni tam olarak bilinmeyen, kırmızı renkte kabarcıklar seboreik dermatittir (egzama) adlı bir cilt hastalığıdır. Seboreik dermatit sık görülen bir papülo-skuamlı dermatozlardan biridir. Yağ bezlerinden elde edilen salgıya sebum, bu isleme ise sebore denir.

Oldukça kolay bir şekilde tedavi edilen ve çokça yaygın bir şekilde görülmekte olan cilt hastalığıdır. Bu hastalığın neticesi olarak, kulak ile göğüsün ortasında, saçlı deri ile göz kapaklarında kırmızı renkli ve de kaşıntılı bir döküntü oluşur. Bunun yanı sıra kasıklar, göğüs altı ve göbek çukur bölgesinde de görülebilir.

Saç derisinde oluşmasının en önemli nedenlerinden biri kullanılan şampuan, saç kremi, sprey gibi ürünlerin içerisinde bulunan zararlı bileşenlerdir.

 SeboreikDermatit

SEBOREİK DERMATİT SIK OLARAK KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Seboreik dermatit daha çok 3 yaş grubundaki çocuklarda görülmektedir. Bebeklerin kafa bölgesinde konak şeklinde gelişir. Ayrıca orta ve ileri yaş gruplarda da oldukça sık görülen bir cilt hastalığıdır.

Görsel olarak ve gösterdiği belirtiler bakımından diğer cilt hastalıkları ile çok sık karıştırılabilen bir hastalıktır. Her yaş grubundaki insanlarda görülen ve tedavi yapıldıktan sonra tekrar nüksetme özelliğine sahip olan seboreik dermatit, daha çok cilt yapısı yağlı olan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Akne ve sedef hastalığı ile bir arada görülme olasılığı oldukça yüksektir. Ayrıca mantar türü olan mikro organizmaların bu hastalığı tetiklediği yönünde görüşler vardır.

Genel olarak Parkinson hastalığı ile bir arada görülme olasılığı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bağışıklığı düşük insanlarda ve de hastanede yatmak zorunda olan hastalarda oldukça sık bir şekilde görülmektedir.

 

SEBOREİK DERMATİT NE KADAR SÜRE DEVAM EDER, TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Bu cilt hastalığının kendiliğinden iyileşme ve bir süre sonra yeniden ortaya çıkma gibi bir özelliği bulunmaktadır. Fakat düzenli bir tedavi uygulanarak iyileşme sağlanması mümkün olabilmektedir.

Kişileri bu hastalıktan koruyan ya da tam anlamıyla kişilerin iyileşmesini sağlayan bir tedavi sekli yoktur. Belirli aralıklarla kendini tekrarlayabilen bir hastalıktır. Fakat seboreik dermatit, iyi bir müdahale ile kontrol altında tutulabilir.

Hastalığın en bilindik belirtisi, saçlı deride oluşan kepeklenme sorunudur. Kepeklenme oluştuktan sonra kızarıklık ve kepeklenmede artış gözlemlenebilir. Kronik olarak gelişen olgular sonucu, kepeklenmeye eşlik eden saç dökülme sorunları görülebilir. Ancak dökülme sorunları tedavi ile geri dönüşümü mümkün olan geçici bir sorundur.

Hastalığın teşhisi için kimi zaman kan, idrar ve alerji tetkiklerine gerek duyulmazken, kimi zaman da deri biyopsisine ihtiyaç duyulabilir.

 

Tedavisi;

  • Seboreik dermatit, kimi durumlarda herhangi bir müdahale gerektirmeden kendiliğinden iyileşebilen bir hastalıktır.
  • Düzenli tedavi metodu ile hastalık kontrol altına alınabilir.
  • Yoğun stres, sinir sistemi merkezine bağlı gelişen hastalıklarda daha sık görülür. Bu durumda sinir sisteminizi etkileyecek, sizi strese sokacak durumlardan uzak durmanız gerekmektedir.
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha fazla gözükmektedir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek gıda ve takviye ürünler kullanmalısınız.
  • Doğru ve dengeli beslenme, düzenli uyku, spor aktivitelerinde bulunmak hastalığa karsı koruyucu bir etken durumundadır.
  • İçerisinde çok fazla yağ çözücü özelliği bulunan maddeler; sodium laurly sulfate ve sodium lauret ether sulfate barındıran temizleyiciler cilt yapısının nem ve yağ dengesini bozar ve ciltte aşırı yağlanmaya neden olur. Bu tür yağlanmaların sonucu olarak da ciltte seboreik dermatit meydana gelebilir.

 SeboreikDermatit

SEBOREİK DERMATİT OLUŞUMUNU ÖNLEMEK İÇİN YAPILACAKLAR

 

1)Yüksek Lif İçerikli İşlenmemiş Gıdalar Tüketin: Düzenli olarak yapılan diyet, bağırsakları temizler ve toksik bakteri yükünü azaltır. Bu da bağışıklık sisteminin hastalıktan sorumlu enflamatuar belirtilerinin ortaya çıkarmayacağının göstergesidir. En kaliteli lif içerikli gıdaların başında ise tam tahıllar, psilyun lifi ve keten tohumu yer almaktadır.

2)A Vitamini ve Klorofil İçeriği Zengin Besinlerle Beslenin: Cildi çevrenin olumsuz etkilerinden korumak, akne, siyah nokta gibi cilt lekelerini gidermek, ince çizgi görünümünü azaltmak ve cildi canlandırmak gibi pek çok görevi olan A vitamini bu anlamda da büyük bir öneme sahiptir.

Bu hastalığın giderilmesinde klorofil bakımından zengin koyu yeşil renkteki sebzelerin tüketimi oldukça yararlıdır. Bunun nedeni ise, klorofilin yüksek etkili bir antioksidan ve kanı temizleyici bir etkiye sahip olmasıdır.

 

3)Bolca Sebze, Meyve ve İşlenmemiş Kuruyemiş Tüketin: Sebze ve meyvelerin antioksidan bakımından oldukça zengin, aynı zamanda da vücutta bulunan enflamatuar yanıtları yatıştırıcı etkileri bulunmaktadır. Aynı sekilde kuruyemişlerin içerisinde bulunan yüksek miktardaki omega-3’te güçlü bir antienflamatuardır.

SeboreikDermatit

4)Probiyotik Gıdalar Tüketin:

Probiyotik içeren gıdalar ya da gıda takviyeleri, faydalı bakteriler içeren, bağırsak sağlığımızı iyileştirmede son derece etkili ürünlerdir. Eğer bağırsak floramızda zararlı bakteriler çoğunluktaysa ve yeterli sayıda faydalı bakteri bulunmuyorsa, seboreik dermatitin en önemli iki nedeni olan gıda intoleransı ve enflamasyon gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkar. Tam tahıllı, işlenmemiş gıdalarla beslenmek, rafine edilmiş karbonhidrat ve şeker üretimini kesmek ve her gün bir probiyotik gıda takviyesi kullanmak bağırsaklarda ve vücutta mikro florayı dengeler, seboreik dermatitin semptomlarını ortadan kaldırabilir.

5)Omega-3 Yağ Asitleri Açısından Zengin Bir Diyet Uygulayın:

Bu alanda Omega-3 yağ asitleri harika antienflamatuar ajanlarıdır. Bundan dolayı bağışıklık sisteminin aşırı reaktivitesinden sorumlu olan tüm romatizmal hastalıklar ve enflamatuar hastalıkların tedavisinde etkilidir. Bunun için düzenli olarak günde bir tane omega-3 gıda takviyesi almak, seboreik dermatit haricinde pek çok hastalığın tedavisinde de işe yarayacaktır. Böylece beyin fonksiyonlarınız sağlıklı şekilde çalışmaya başlayacaktır.

Omega-3’ü doğal yollardan almak için; işlenmemiş kuruyemiş, keten tohumu ve yağlı balık tüketmeniz gerekmektedir. Hatta keten tohumu yağı gibi omega-3 açısından zengin bitkisel yağları seboreik dermatitten etkilenen bölgelere sürerek hafif masaj yapabilir, hastalığın belirtilerinin kısa sürede ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.

 

6)Gerekliyse Multivitamin Gıda Takviyesi Alın: Günde en az 15 dakika güneşin altında kalınmaması halinde vücutta D vitamini eksikliği meydana gelecektir. Vücuttaki vitamin-mineral eksiklikleri de birçok hastalığa zemin hazırlar ve genel sağlığı korumak ve daha enerjik hissetmek için iyi bir multivitamin-mineral takviyesi kullanılmalıdır.

 

7)Sağlıklı Baharatların Faydalarından Yaralanın:

Antimikrobiyal ve antienflamatuar etkili olduğu bilinen baharatları tüketmek, seboreik dermatit semptomlarının da azalmasına yardımcı olabilir. Bu baharatlar başlıca şöyledir;

  • Zerdeçal, 
  • Fesleğen, 
  • Mercanköşk, 
  • Sarımsak, 
  • Kekik, 
  • Kişniş vs…

 

8)En Azından Bir Süre Doymuş Yağ Tüketiminden Kaçının:

Doymuş yağ tüketimi de ciltte dermatit oluşumuna neden olur. Bunun için tedavi süreci boyunca bu gibi ürünlerden uzak durulmalı, tüketimi yapılmamalıdır.

Doymuş yağlar; kırmızı et başta olmak üzere hemen hemen tüm hayvansal gıdalarda, kaymağı alınmamış yoğurt gibi yağlı süt ürünlerinde, yumurtada, tereyağında, hidrojenize bitkisel yağlarda, tüm işlenmiş ve yağlı gıdalarda, kızartmalar gibi ürünlerde çokça bulunmaktadır.

 

9)Alerjen Gıdaların Tüketiminden Kaçının:

Kimi gıdalar oldukça sağlıklı olsa dahi, pek çok kişide alerji ya da enflamasyon gibi problemlere sebep olabilir. Bunun için de, özellikle seboreik dermatitten yakınan hastaların 4 hafta boyunca aşağıdaki ürünlerinden uzak durması gerekmektedir:

  • Süt ürünleri,
  • Buğday içerikli gıdalar,
  • Gluten içerikli gıdalar,
  • Yumurta, 
  • Mısır, 
  • Soya fasülyesi,
  • Çilek, 
  • Kahve,
  • Yer fıstığı vs…

 

10)Zararlıların Tüketiminden Kaçının:

  • Kafein,
  • İşlenmiş şeker,
  • İşlenmiş tahıllar,
  • Sigara,
  • Alkol…

Gibi zararlı gıdaların yanı sıra çikolata, beyaz ekmek, işlenmiş gıdalar ve kızarmaların tüketimlerini de sınırlandırmalı ve dikkatli bir şekilde tüketimi yapılmalıdır.

 SeboreikDermatit

SAÇ DERİSİ İÇİN,

Saçlı deride seboreik dermatitin oluşmasının büyük bir nedeni kullanılan şampuan, saç bakım kremi, sprey veya saç ürünlerinin içerisinde bulunan zararlı bileşenlerdir. Bunlar, derinin altına da nüfuz ederek bakteri üremesine, cildin tahriş olmasına ve seboreik dermatitin oluşmasına neden olmaktadır.

 

KAYNAKÇA:

https://www.alternatifterapi.com/icerik/seboreik-dermatit-diyeti

https://www.sabah.com.tr/saglik/2017/01/16/seboreik-dermatit-nedir-nasil-tedavi-edilir

https://ozonlabs.com/collections/urunler/products/ozonlabs-o3rss-serum

Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6