İçeriğe geç

Selülit Nedir? Selülit Nasıl Önlenir?

22 May 2019 0 yorum
Selülit Nedir? Selülit Nasıl Önlenir?

Kadınların kabusu olarak bilinen, magazin dünyasında adını sıkça duyduğumuz bir sağlık sorunu olan selülit; genellikle kalça, uyluk ve karın bölgesinde görülen bölgesel estetik bir cilt problemidir. Selülit, cilt üstünde çukurlu-tümsekli portakal kabuğuna benzer bir görüntüye sahip olan girintili çıkıntılı dokuya sebep olan cilt sorunudur. Özellikle kadınlar arasında çok yaygındır. Ciltte epidermis ve dermis ismi verilen üst katmanların altında fazla miktarda yağ hücresi birikir, depolanır. Ufak bağ dokusu bantları bu yağ hücreleri arasında dikey pozisyonda uzanır ve cildin üst katmanlarını vücuttaki daha derin dokulara bağlar. Bantlar, orta büyüklükteki yağ hücrelerinin yeterli sayıda boş alana sahip olduğu odalar veya mini cepler oluşturur. Ancak yağ hücrelerinde genişleme olduğu vakit, bantlar yağ dokusunu adeta bir file gibi sıkıştırarak selülit oluşumuna zemin hazırlar. Böylece pürüzlü bir görüntü oraya çıkar. Tıp dilinde ödemli fibrosklerotik pannikülopati, gynoid lipodistrofi ya da adipoz ödemi gibi farklı adlarla anılır.

Selülit Nedir? Selülit Nasıl Önlenir?

Selülit Belirtileri Nelerdir?

Selülit, cilt görünümü ile anlaşılır. Genellikle kalça, uyluk, karın gibi bölgelerde girinti çıkıntı ile karakterize edilir. Bu görüntü portakal kabuğu benzetmesi ile tanımlanır. Hafif seviyede olan selülitte portakal kabuğu görünümü sadece uyluk bölgesi gibi etkilenen alan sıkıştırıldığında görülebilir. Daha şiddetli seviyedeki selülitte, cildin pürüzlü görüntüsü anında fark edilir. Ayrıca selülit; göğüslerde, alt karın bölgesinde, üst kollarda da bulunabilir.

Selülit, ciddi bir medikal durum değildir ve tedavi şart değildir. Birçok doktor selülit oluşumunun normal bir durum olduğunu düşünmektedir. Selülit yüzünden endişeleri olan kişilerin bir dermatoloğa ya da plastik cerrahi uzmanına görünmesi de öneriler arasındadır. Ancak düzgün beslenme, egzersiz ve uygun ürünlerin kullanımı ile derecesi azaltılabilir. 

Selülit Dereceleri Nelerdir?

  • 1.Derece: Ayakta durma ve yatak pozisyonunda ciltteki portakal kabuğu görünümü fark edilmez, cilt pürüzsüz gözükür.
  • 2.Derece: Yatarken cilt pürüzsüz görünür fakat ayaktayken bir miktar çukurlaşma görülür
  • 3.Derece: Hem ayakta dururken hem de yatarken ciltte portakal kabuğu görünümü vardır.

Selülit Oluşumuna Sebep Olan Faktörler

Selülit oluşumunun kesin bir nedeni olmamakla beraber, bazı yaşamsal faktörlerin oluşum riskini artırdığı biliniyor. Bu problemin oluşumuna neden olan muhtemel faktörler şunlardır:

  • Hormonal değişiklikler
  • Genetik unsurlar
  • Kilo alımı veya kilo kaybı
  • Sağlıksız beslenme
  • Pasif yaşam tarzı
  • Sigara bağımlılığı

Ayrıca fazla dar kıyafetlerin giyilmesi ve sürekli oturmak da selülite sebep olabiliyor.

Yine de birçok sağlıklı kadında düzgün bir beslenme ve spor programına rağmen selülit oluşabilir. Vücutta yağın dağılma şekli selülite eğilim gösterebilir. Birçok farklı faktör selülite neden olabilirken bütün kadınlar hayatlarının bir döneminde bedenlerinin bir bölümünde bu problemi yaşayabilir.

Şimdiye kadar yapılmış tüm araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlara göre; kadınların yaklaşık %90’ında, ergenlikten sonraki hayatlarının bir döneminde yüksek ihtimalle selülit gelişir. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artabilir. Çünkü yaş ilerlemesiyle birlikte cilt gevşer, deri incelir ve bu durum da riski artırır. Selülitin açık tenli kadınlarda daha fazla geliştiği görülüyor.

Erkeklerde, nadiren de olsa selülit görülebilir. Sağlık uzmanlarına göre erkeklerin cilt yapılarının farklı olması, yağ dokusunun daha az olması riski düşürüyor. Kilo artışı selüliti daha belirgin hale getirebilir ancak yine de zayıf kişilerin de selüliti olabilir. Aktif olmayan yaşam tarzı ve hamilelik de selülit oluşma riskini artırabilir.

Selülitten Korunma Yolları

Selülit oluşumunu yüzde yüz engellemek mümkün değildir. Ancak öncesinde bazı önlemler alarak selülit oluşumunu minimize etmek mümkündür. Hareketli bir yaşam tarzı ve sağlıklı beslenme, portakal kabuğu görünümünü en aza indirmekte yardımcı olabilir. Bunun dışında ideal vücut ağırlığını korumak, uyluk veya karında ortaya çıkan çukurlukların seviyesini en aza indirmede etkili yöntemlerdir. Göbek ve uyluk için kas güçlendirici egzersizler de selülitin olduğu kısımları şekillendirmeye, belirginliğini azaltmaya yardımcı olur. Fazla kiloları vermek de kötü görüntüyü azaltmak için etkili bir yöntem olabilir; fakat bazen kilo kaybı deri incelmesine ve gevşemesine sebep olur. Bunun sonucunda selülit görüntüsünü daha belirgin hale getirebilir. Cildinize iyi bakmanız, doğal cilt bakım ürünleri kullanmanız, sigarayı bırakmanız güzel bir görüntüye kavuşmanıza yardımcı olacaktır. Ozonlabs O3RSS Serum, selülitler ile mücadelenizde size yardımcı olacaktır. 

Önerilen Kullanım Şekli

Ozonlabs O3RSS Serum haftada en az 3 gün, banyoda sorunlu bölgeye kese ya da at kılı fırça uygulaması yapıldıktan sonra bölgeye masajla uygulanarak yapılır.

 

Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6