İçeriğe geç
Bize Ulaşın 0(533) 426 26 62

Ozonlabs İletişim Hattı 0(533) 426 26 62 Whatsapp

Sigaranın Cilt Üzerindeki Zararlı Etkileri Nelerdir?

01 Apr 2019 0 yorum
Sigaranın Cilt Üzerindeki Zararlı Etkileri Nelerdir?

Sigaranın Cilt Üzerindeki Zararlı Etkileri Nelerdir?

Sigaranın birçok zararı olduğunu hepimiz biliyoruz. Sigaranın özellikle cilt üzerindeki zararının kırışıklıklar olduğunu duymuşsunuzdur. Ama cildiniz üzerinde sigaranın kırışıklık haricinde birçok zararı bulunuyor. Sigara dumanındaki toksinlerin bazıları, cildi sert ve esnek tutan lifli bileşenleri olan kolajen ve elastine zarar verir. Bu hasar cildin yaşlanmasını hızlandırır ve sigara içenlerin yüzlerinde ve vücutlarında kırışıklık oluşumu daha yatkın hale gelir.

Sigaranın Etken Olduğu Birçok Cilt Sıkıntısı Mevcut

Gün boyu tekrar tekrar sigara içmek, dudakları takip eden ağzın etrafında dikey kırışıklıklara sebep olur. Sigara dumanı cildin görünüşünü etkiler ve sigara içenlerin hayatlarını riske girer.

Kaz ayakları, gözlerin dış kenarlarında gelişen yaygın bir kırışıklık türüdür. Sigara içenler için bu hasar genellikle yaşlandıkça, diğer insanlar için olması gerekenden çok daha erken başlar. Yukarıda bahsedildiği gibi; kolajen ve elastin hasarı cildin erken yaşlanmasında büyük bir faktördür. Ancak sigara içmenin neden olduğu vasküler daralma da erken yaşlanmada rol oynar. Kısıtlanmış kan damarları, kan akışını ve oksijenin cilt hücrelerine ulaşmasını engelleyerek cildin yaşlanmasına neden olur. Sigara içmek, vücudun diğer bölümlerinde cildin sarkmasına neden olabilir. Özellikle, göğüsler ve üst kollar sigaraya bağlı cilt elastikiyetinin kaybından etkilenir.

Kırışıklık karşıtı bakım ürünleri için tıklayınız 

Sigara İçerenlerin Sedef Hastalığına Yakalanma Riski Daha Büyük

Sedef hastalığı; kaşıntıya sebep olan, kırmızı pul üreten bir cilt rahatsızlığıdır. Stres onu artırabilir, ancak sigara içmek de en büyük faktörlerden biridir. Doktorlar hastalık ve sigara arasındaki bağlantının sigaradaki nikotin olabileceğini öne sürer. Nikotin, tümü sedef hastalığının gelişimine katkıda bulunabilecek bağışıklık sistemini, cilt iltihabını ve cilt hücre büyümesini etkiler. Sigara içmek, bir kişinin sedef hastalığı geçirme riskini iki katına çıkarır ve içilen sigara sayısına bağlı olarak bu risk artar.

Günde 20 veya daha fazla sigara içen kadınların, sigara içmeyenlere göre sedef hastalığına yakalanma olasılığı iki buçuk kat daha fazladır. Erkekler için risk, sigara içmeyenlerinkinin sadece bir buçuk katıdır. Sigara içenler palmoplantar püstüloz adı verilen sedef hastalığına daha yatkındır.

Sigara içenlerin stresle başa çıkma tekniklerinin kullandığı spekülasyon, sigara içenleri ek sedef hastalığı riski altında bırakabilir. Sigara dumanındaki toksinlerin neden olduğu vasküler daralma, yara iyileşmesini olumsuz yönde etkiler. Kan akışının olmaması vücudun kendini onarma yeteneğini yavaşlatır.

Doktorların çoğu, sigara toksinlerinin iyileşme üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı sigara içen hastaların cerrahi bir prosedürden önce durmalarını önermektedir. Sigara içmek aynı zamanda yara enfeksiyonu, cilt greft yetmezliği, doku ölümü ve kan pıhtısı oluşumu riskini artırır. Yara izleri de daha belirgin olma eğilimindedir ve sigaranın genellikle hızlı kilo alımının neden olduğu bir yara izi şekli olan çatlak riskini artırabileceğine dair kanıtlar vardır.

Sigara Cilt Tonu Eşitsizliğine Yol Açar

Sigara içenlerin cilt tonları düzensiz ve donuk olabilir; cilt tonu turuncu veya gri renge kayabilir. Deri hücrelerine oksijen eksikliğinin nedeni şüphesiz tütündeki diğer birçok kimyasal maddenin olumsuz etkileridir. Sigara dumanı, 250'si zehirli ve 70'i kansere neden olan 7000'den fazla kimyasal madde ile doludur.

Sigara İçmek Cildin Nemini Azaltır

Sigaranın cildin nem içeriği üzerindeki etkileriyle ilgili kanıtlara göre, ciltte nemin azaldığı gözlemlenmiştir. Cilt nemini inceleyen bir İsrail araştırması, günde ondan fazla sigara içen kadınların, sigara içmeyenlere göre ortalama nem değeri olarak önemli ölçüde daha düşük olduğunu buldu.

Sigara İçmek Kan Akışını Azaltır

Sigara içmek vasopressin adı verilen bir hormon salınımını artırarak ciltteki kan akışını azaltır. Araştırmalar, kandaki vasopressin konsantrasyonlarının, tütün kullanımından hemen sonra arttığını göstermiştir.

Sigara içen kişilerde cildin nemlendirilmesi ve bakımı ekstra özen gerektirir. Cildin ağır metallerden ve toksinlerden temizlenebilmesi için gereken bakım ürünlerini kullanmak cildin uzun vadede avantajına olabilir.

Sigara karşıtı bakım ürünleri için tıklayınız. 

Kaynakça:

https://www.verywellmind.com/9-ways-smoking-damages-your-skin-4061299

Grady D, Ernster V. Does cigarette smoking make you ugly and old? Am J Epidemiol. 1992; 135(8): 839-42.

Koh JS, Kang H, Choi SW, Kim HO. Cigarette smoking associated with premature facial wrinkling: Image analysis of facial skin replicas. Int J Dermatol. 2002; 41(1): 21-7.

Grodstein F, Speizer FE, Hunter DJ. A prospective study of incident squamous cell carcinoma of the skin in the Nurses’ Health Study. J Natl Cancer Inst. 1995; 87(14): 1061-6. 

 

 

Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6