İçeriğe geç

Sporcularda Görülen Cilt Sorunları Nelerdir?

13 Jun 2019 0 yorum
Sporcularda Görülen Cilt Sorunları Nelerdir?

Fiziksel anlamda hareketli yaşantısı olan kişiler, ister profesyonel sporcu olsun isterse sağlıklı yaşam için egzersiz yapsın, bir takım cilt problemleri ile karşılaşma ihtimali bulunabilir.

Sporcularda görülen cilt sorunları konusunda belirli bir bilince ulaşılırsa; bu cilt sorunları erken teşhis edilebilir ve önlem alınabilir. İstatistiksel olarak yapılan çalışmalara göre, dermatolojik problemler yaklaşık %10 -15 arasında antrenman performans kaybına neden olmaktadır.

Sporcularda Görülen Cilt Sorunları Nelerdir?

Sporcularda Sık Karşılaşılan Cilt Sorunları

Genel olarak vücudumuz ve cildimiz için son derece sağlıklı bir aktivite olan spor yapmak, ek olarak psikolojik durumumuzda da olumlu etkiler yaratıp stres unsurunu azaltmaya yardımcı oluyor. Ancak; özellikle egzersiz sırasında oluşabilen cilt sorunları sporcularda sıkça rastlanabiliyor. 

Su Toplanması 

Sürtünmeye bağlı derinin üst tabakası altında su toplanması durumudur. Steril ortamda açılarak, mutlaka kapatılmalıdır. Tekrarlıyorsa, nedene yönelik önlem alınmalıdır. Sporcularda, egzersiz sırasında yapılan herhangi bir hareket sonucu görülebilir.

Tırnak Batması

Sporcularda görülen bir cilt sorunu olma nedeni, yanlış ayakkabı seçimine bağlıdır. Ayak başparmağı tırnağının, tırnak yatağına batmasıdır. Ağrılı bir süreçtir. Erken önlem alınmazsa, tırnak teli, B/S bant uygulaması, kısmi tırnak çıkarımı hatta tırnağın tamamen çıkarılması ile tedavi edilebilir. Bu nedenle spor yapanların ayakkabı seçimine dikkat etmesi gerekir.

Ayakta Deri Altı Kanamaları

Genellikle, maruz kalınan şiddetli darbeler sonucu deri altında görülen kanamalardır. Bu nedenle sporcularda sık görülen bir cilt sorunu olabilir. En çok, topuk ve ayak başparmağında görülür. Kanamadan bir süre sonra, darbe alınan yer siyah renge dönebilir. Önemli derecede ağrı yahut kemik ve tendonlarda bir hasar yoksa bir şey yapılmasına ihtiyaç yoktur. Bir süre sonra geçecektir.

Tırnak Mantarı

Terleyen ayaklar yüzünden; nemli ortam, hava almayan ayakkabılar, küçük ama tekrarlayan darbeler zemininde gelişen enfeksiyondur. Egzersiz sırasında fazla efor sarf edilmesi sonucu sporcularda görülen bir sorun olabilir. Bulaşıcı olduğu için başkalarının çorap, ayakkabı, terliğinin giyilmesi ve yalın ayak ile dolaşılması risk yaratmaktadır. İnatçı bir sorundur ve tedavisi oldukça uzun sürer. Tedavi edilmediği takdirde tırnak harabiyetine kadar gidebilmektedir.

Nasır

Kronik mikro-travmalar ve baskılar sonucu oluşan, bölgesel deri kalınlaşmalarıdır. Mutlaka önlem alınmalıdır yoksa sporcularda performansı önemli oranda düşürmeye neden olabilir. Tedavinin düzenlemesi yanında mutlaka sebep olan faktörlerin uzaklaştırılması gerekmektedir.

Siğil

Human papilloma virüs etkenine bağlı olarak gelişen bulaşıcı bir durumdur. Sporcularda genellikle yalın ayak dolaşmaya bağlı bulaşan, ayak tabanında sık görülen küçük sertlikler şeklinde oluşumlardır. Koter veya dondurarak yakma, lazer ve kimyasal eriticiler ile tedavi edilebilmektedir.

Molloscum Contagiosum

Human papilloma virüsünün neden olduğu, bir çeşit bulaşıcı siğil hastalığıdır. Çok küçüktür fakat tedavi edilmediği sürece sayısı gittikçe arttan, inci tanesi gibi görülen, parlak oluşumlardır. Genellikle mekanik olarak, kazıma işlemi ile tedavi edilmelidir.

Mantar Enfeksiyonları

Sporcularda, düzenli spor yapma sonucu; nemli ve sıcak zemin üzerine havlu, çorap, şort, tişört gibi özel eşyaların paylaşılması ile birlikte, kasık ve koltuk altı bölgelerinde mantar enfeksiyonları gibi cilt sorunları görülmektedir. Kızarma, sulanma, kaşıntı belirtileri vardır. Uygun ilaç ve kremler ile tedavi edilmelidir.

Genital Bölge Virüs Enfeksiyonları

Paylaşılan spor giysilerine bağlı olarak, genital bölgede siğil veya herpes enfeksiyonları görülebilir. Önlemleri alınmadığı takdirde kısa sürede yaygınlaşabilir.

Miliaria (İsilik)

Ekrin tip ter bezi kanallarının tıkanması sonucu oluşan kırmızı kabarıklıklardır. Sporcularda; çok terleme, sıcak, hava dolaşımını engelleyen sentetik giysilere bağlı oluşabilmektedir. Ortamın klimatize olması, sık atlet değiştirilmesi, pamuklu giysilerin tercih edilmesi ile tedavi edilebilir.

Sporcularda Görülen Cilt Sorunları Nelerdir?

Sporcularda Görülen Cilt Sorunları Nasıl Önlenir?

Sporcularda veya sağlıklı yaşam için düzenli fiziksel aktivitede bulunanlarda, çeşitli cilt sorunları görülebilmektedir. Bu sorunlar ile karşı karşıya kalınmaması için dermatologlar aşağıdaki tavsiyeleri sıralamaktadır.

  • Spor esnasında, herhangi bir sebeple oluşmuş kesik ve sıyrıkların mutlaka kapalı ve temiz tutulması gerekmektedir. Deri bütünlüğünün bozulması, mikropların girişi için önemli risk oluşturmaktadır.
  • Su toplanması ile oluşan kabarcıkların oluşması önlenmelidir. Bilhassa el ve ayaklarda sık görülüyorsa, bunların önüne geçilmelidir. Çalışırken eldiven giyilmesi, gerekirse çift kat çorap giyilmesi, çorapların ayaklara tam oturtulmasının sağlanması önemlidir.
  • Nem tutmayan giysilerin kullanılması tercih edilmelidir. Bu sayede sıcaklık artışı sonucu oluşan terin uzaklaştırılması ile bakterilerin üremesinin önüne geçilmektedir. Sporcularda görülen cilt sorunlarını minimuma indirgemek için, yapılan kıyafet seçimi oldukça önemlidir.
  • Soyunma odalarında yere yalın ayak basılmamalı, mutlaka terlik veya ayakkabı kullanılmalıdır.
  • Her fiziksel aktivite sonrası duş alınmalıdır.
  • Havlu, terlik, sabun, jilet gibi kişisel eşyalar kesinlikle paylaşılmamalıdır.
  • Spor giysileri ve havlular her kullanımdan sonra yıkanmalıdır. Ayrıca spor çantalarının da belli aralıklar ile yıkanması ihmal edilmemelidir.
  • Koruyucu ekipmanlar ve giysiler düzenli olarak kullanım talimatlarındaki şartlara göre temizlenmelidir.
  • Düzenli olarak cilt kontrol edilmelidir.

Sporcularda görülen bu tip cilt sorunları tedavi edilmediği takdirde daha da kötüleşebilmektedir. Eğer; bir sporcu cildinin herhangi bir yerinde kaşıntı, yanma, kızarıklık, acı-ağrı hissederse bunu kesinlikle ihmal etmemelidir.

Sporcularda beliren cilt sorunlarını azaltmak ve cildi hafifletmek için, gün sonunda sorunlu bölgeye 21 gün boyunca O3RSS Serum kullanılabilir. Bu sayede sorunlu cilt zamanla kendine gelecek ve yatışacaktır. Bunun dışında egzersiz sonrası cildin temiz tutulması oldukça önemlidir. Probiyotik Yüz Temizleme Köpüğü ile cildinizi arındırabilirsiniz. 

Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6