İçeriğe geç
Bize Ulaşın 0(533) 426 26 62

Ozonlabs İletişim Hattı 0(533) 426 26 62 Whatsapp

Stres Cildi Nasıl Etkiler?

11 Jun 2019 0 yorum
Stres Cildi Nasıl Etkiler?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, stres kavramı modern dönemin en önemli kavramlarından biri haline geldi. Özellikle büyük kentlerde, yoğun iş hayatının etkisiyle insanlar sürekli bir koşturmaca halinde. Çalışma koşulları, ulaşım sorunu, sürekli hızlı olma ihtiyacı bizi strese sürüklüyor. Stres sonucunda, hem ruhumuz hem de bedenimiz bu durumdan etkilenmeye başlıyor. Stres, cildi etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Cilt aynı zamanda bir duyu organıdır. Vücudu koruyan bir zar işlevi görür. Stres cildi nasıl etkiler gibi bir sorunun cevabına ulaşabilmek için, cildimiz nasıl bir yapıya sahiptir öğrenmemiz gerekiyor:

Yaşanan Stres İle İnsan Cildi Arasındaki Bağlantı Nedir?

  • Cildimiz sinir hücreleri ile çevrilmiştir. Burada bulunan sinirler; dokunma ile ısı sinyallerini iletir, ter bezlerini çalıştırır ya da durdurur. Böylece rahatsızlık verici bir şeyden uzak durmamızı veya iyi hissettiren bir şeye yönelmemizi sağlar.
  • Cilt, çevremizdeki değişimleri algılayıp beyne iletir. Aynı zamanda sinir sistemimizden iletilen mesajları, nöro-immünkutan- endokrin ya da Harvard Üniversitesi araştırmacılarının NICE adını verdikleri ağ bağlantısı ile yansıtır. Bu ağ bağlantısının keşfedilmesi; sinirler, bağışıklık sistemi, bezlerdeki hareketler, aynı zamanda tepkiler (endokrin sistemi) ile cilt sağlığımızın fonksiyonlarının birbiriyle ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Eğer bu ağdaki herhangi bir zincirde bozukluk ortaya çıkarsa, diğer bölgeler de bundan etkilenir. Diğer bir deyişle; sağlık ve hastalık, zihin-cilt bağlantısını yansıtır. 
  • Bu ağdaki çift yönlü iletişim kimyasaldır: Hormonlar, proteinler, gelişme faktörleri, sinir iletkenleri sinyalleri taşır. Bir grup oluşturan bu kimyasallar, nöropeptit olarak adlandırılır. Örneğin; laboratuvar sıçanları ile insanlarda yapılan deneyler; ciltteki bağışıklık hücreleri, Lagerhan hücreleri ile sinirler arasında direkt sinyal iletişimi olduğunu göstermektedir. Tanımlayıcı kimyasalların, yani nöropeptitlerin bu mesajları taşımaları, bilim adamlarının ciltte zihin-vücut bağlantısı olduğuna dair fikirlerini kanıtlamıştır.

Stres Cildi Nasıl Etkiler?

Stressiz Bir Yaşam Cildi Nasıl Etkiler?

  • Sağlıklı ve güzel bir cilt; insanın duygusal, fiziksel, ruhsal iyiliği ile ortaya çıkan bir yansımadır. Temelini, piramidin en alt basamağı; hastalığa sahip olmamak oluşturur. Hastalık ya da yaralanma olduğunda yahut acil tedavi gerektiğinde, temel sağlam değilse geri kalan her şey zayıflar. İyi olma bakımından piramidin ikinci basamağını; duygusal hayatın birçok faktörü ile birlikte, kendine bakmaya yönelik bir yaşam biçimi arasındaki denge oluşturur.
  • Hayatınızda tutkuların ve ilgi alanlarının olması, diğer insanlarla güçlü ilişkiler kurarak yalnızlıktan kaçınmak, yakın ilişkiler, düşmanlıkla sinirden uzak, sevgi dolu yaklaşımlar, yeteneklerinizi iyi kullanmanın verdiği tatmin hissi bu aşamadadır.
  • Kendinize bakmak demek, vücudunuza iyi davranmanız demektir. Stres unsurunun cildi olumsuz etkilemesini istemiyorsanız, egzersiz yapmalı, yeteri kadar uyumalı, rahatlamak için kendinize zaman ayırmalısınız.
  • Bir sonraki aşama zihniniz ile vücudunuzu; enerji, gelişim, yenilenme için gerekli olan gıda takviyeleriyle donatmaktır. Gıda takviyeleri; zararlı çevre faktörlerinden, dahil enflamasyonlardan korunabilmeniz için gereklidir. Bu bütünlük stres unsurunu bünyenizden uzak tutar, cildi daha sağlıklı bir yapıya kavuşturur. 
  • Son olarak, piramidin en üst tabakasını sağlıklı beslenme oluşturur. Burada söz edilen, yenilmesi yahut yenilmemesi gerekenlerden oluşan bir liste değil; çok çeşitli yiyeceklerle beslenerek vücudunuzun sesine kulak vermektir. Doğru besinlerle beslenmediğinizde, yeteri kadar su tüketmediğinizde veya yeterli kaloriyi almadığınızda vücudunuz sizi uyaracak ve durumdan haberdar edecektir. 

Stres Unsuru Cildi Nasıl Etkiler?

Dermatoloji uzmanlarına (Dr. Oltulu) göre stres, cildi büyük ölçüde etkiler; bununla beraber insan sağlığında büyük rol oynar. Stres, yaşamı her konuda sıkıntıya sokar. Cilt üzerinde kuruluk, sivilce, akne gibi problemler oraya çıkarır. Stres altındaki bireyler beslenme düzeni ile cilt bakım rutinlerin gerçekleştirmeyi erteleyebilir. Bu nedenle, stresli kişilerin cildi genellikle sağlıksız görünmektedir. 

İnsan sağlığını ciddi ölçüde etkileyebilen stres, vücutta birçok ileri düzeyde hastalığa da sebep olabilmektedir. Bu nedenle; stresli bir yaşantıdan mümkün olduğunca uzak durmak, stres seviyesini minimuma indirecek çeşitli eylemlerde bulunmak doğru olacaktır. 

Stres, cildi yaşlılıkla beraber kırışıklıklar ile tehdit etmektedir. Genç yaşlarda oluşan bu kırışıklıklar, zamanla daha ileri düzeye ulaşabilir. Stres, cildin nemini yahut yağ dengesini bozar. Yağlı bir cilt ise; akne, sivilce, siyah nokta gibi pek çok probleme yol açabilir.

Kaynak: İHA

Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6