İçeriğe geç

Temiz Kozmetik Ürünleri Hangi Kimyasalları İçermez?

10 Jun 2019 0 yorum
Temiz Kozmetik Ürünleri Hangi Kimyasalları İçermez?

Temiz kozmetik; vücuda zararlı kimyasallar içermeyen kozmetik ürünlerinin üretimi adına yapılan araştırmalar çerçevesinde ortaya çıkmış bir kavramdır. Temiz kozmetik araştırmaları şartlarına uygun olarak üretilen ürünlere temiz içerikli kozmetik ürünler denir.

Neden Temiz Kozmetik Ürünleri Tercih Edilmelidir?

Kozmetik ürünler vücudun herhangi bir bölgesine uygulandığında, ürünün büyük bölümü hızla vücut tarafından emilir ve vücut içinde aktifleşir. Yani aslında bir besin alınıyormuş gibi kozmetik ürünleri de vücuda alınır. Bu yüzden kozmetik ürünlerin içeriğine çok dikkat edilmelidir. Temiz içerikli kozmetik ürünleri zararlı kimyasallar içermediği için sağlıklıdırlar ve vücuda zarar vermezler.

Temiz Olmayan Kozmetik Ürünleri Nasıl Anlaşılır?

Kozmetik ürünler seçilirken öncelikle son kullanma tarihlerine sonrasında da içeriklerine bakmak gerekir. İçerikteki bileşenlere dair kısa bir internet araştırması yapıldığında zararlı maddeleri bulunduran seçenekler hemen ortaya çıkar. Ürün kutuları üzerindeki “İçindekiler” kısmında bazen sadece İngilizce içerik yazıyor olabilir ancak kimyasalların isimleri genelde farklı dillerde de yakındır. Mesela; ‘bütan’, İngilizce ‘butane’ olarak yazılır. Yine de sözlükten yararlanmak en doğru bilgiye ulaşmayı kolaylaştıracaktır. İnternet çağında yaşadığımız için herhangi online bir sözlükte çeviri yapabilir ve içeriğe dair bilgilere hızlıca ulaşılabilirsiniz.

Temiz Kozmetik Ürünleri Hangi Kimyasalları İçermez?

Temiz içerikli olmayan kozmetik ürünlerinde en çok kullanılan ve zararlı olabilen maddeleri şöyle sıralayabiliriz:

Parabenler

Birçok bakım ürününde, kullanım ömrünü uzatmak için ekleniyor. Bazı araştırmacılar östrojeni taklit eden parabenlerin kontrolsüz meme hücresi bölünmesi, tümörlerin büyümesi gibi zararlı etkileri tetikleyebileceğini savunuyor.

SLS (Sodium Lauryl Sulfate)

İçinde bulunduğu temizlik veya bakım ürününün köpürmesini sağlıyor. Ancak Sodyum Lauryl Sülfatın cildi tahriş ettiğine hatta dolaylı olarak kanseri tetikleyebildiğine dair araştırmalar bulunuyor.

Ftalatlar 

Parabenler gibi östrojeni taklit edebiliyorlar. Plastiklerin yumuşaması için kullanılan ftalatlar özellikle şampuan şişelerinde de kullanılıyor. Şişeden şampuana geçebilen bu madde daha sonra saç derisinden insan vücuduna geçerek olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Doğumsal gelişim bozuklukları, astım, sindirim gibi sorunlara yol açabildiği bilinen ftalatların temiz içerikli kozmetiklerde kullanılmıyor.

Alüminyum

Kozmetik ürünler içerinde daha çok koltuk altı roll-on ve deodorantlarda bulunuyor. Alüminyumun alzheimer ve kanseri tetikleme riski olduğu için zararlı kimyasallar listesine giriyor.

Bakım Ürünleri Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Temiz kozmetik ürünleri seçilirken özel sertifikalar da araştırılabilir. Böylece bu sertifikalara sahip markalardan daha güvenli ve içiniz rahat şekilde alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca ürün üstünde yazan “Bitkisel” ya da “Doğal” gibi kelimelere de hemen aldanmamak gerekiyor. Çünkü bu yazıların olması içeriğin tamamen temiz olması anlamına gelmeyebiliyor.

Bakım ürünlerinin içindekiler listesindeki maddeler en çok bulunandan en az bulunana göre sıralanıyor. Eğer yüzde ile belirtme yapılmadıysa bu sıralamaya göre inceleme yapabilirsiniz.

Temiz içerikli olmayan, yani daha çok kimyasal içeren ürünlerin çoğu daha uzun süre dayanıyor. Çünkü aslında kimyasallar, genel olarak raf ömrünü uzatmak için kullanılıyor. Kimyasalı azaltmak da otomatikman raf ömrünü kısaltmak anlamına geliyor. 

Temiz Kozmetik Ürünlerine Nasıl Ulaşabiliriz?

Dünyada hemen hemen her alanda kimyasallar ile mücadele ve doğal yaşam konuları son zamanlarda daha çok öne çıktığı için, kozmetik sektörüne de bu ilerleyişin etkileri elbette yansıyor. Yükselen hastalık oranları ve yeni oluşan rahatsızlıklar insanların aklına, acaba bunların arkasında kullandığımız bakım ürünlerinin etkileri de olabilir mi sorusunu getiriyor. Bu yüzden olabildiğince temiz içerikler tercih ediliyor. 

Temiz içerikli kozmetik ürünleri elbette tek bir marka çatısı altında bulunmuyor ya da ayrı bir damga ile ayırt edilecek şekilde paketlenmiyor. Tam bir yönlendirme yapılamasa da, örneğin; Alman ekolü kozmetik ürünler sektöründe titiz çalışmalarıyla bilindiği için Alman markaları içerisinde temiz içerikli kozmetik ürünlerine ulaşmak daha kolay oluyor denebilir. Amerika ne yazık ki bu konuda daha alt sıralarda yer alıyor. Türkiye’de ise Ozonlabs temiz kozmetik konusunda özel araştırmalar ile ürün geliştirdiği için bu alanın temsilcileri arasında bulunuyor.



Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6