İçeriğe geç

Temiz Kozmetik'te Kozmetik İçerikler Nelerdir?

13 Jul 2022 0 yorum
Temiz Kozmetik'te Kozmetik İçerikler Nelerdir?

Aynaya baktığımızda kendimizi güzel hissetmek, ışıltılı bir cilt görmek; yumuşak, temiz, kırışığı olmayan bir cilde sahip olmak için pek çok şey yapıyoruz. Cilt temizliği ürünleri, bakım kremleri, serumlar, makyaj malzemeleri gibi pek çok ürün kullanıyoruz yüzümüze. Bunları yüzümüzü güzelleştirmek ve bakımlı görünmesini sağlamak için kullanıyoruz fakat ürün konusunda ne kadar seçiciyiz? Kullandığımız ürünlerin içerikleri hakkında fikrimiz var mı? İşte en önemli konu bu. Cildimize bakım yapalım, güzel görünelim derken cilt sağlığımızdan vazgeçmemeliyiz. Bu aşamada temiz içerikli ürünler kullanmak akıllıca yapılmış bir tercih olabilir. Peki temiz kozmetik nedir, "temiz kozmetik"te kozmetik içerikler nelerdir, hadi birlikte bakalım...

'Temiz Kozmetik'te Kozmetik İçerikler Nelerdir?

Temiz kozmetik; "zararlı kimyasal maddelerin ve katkı maddelerinin bulunmadığı kozmetik" anlamına gelmektedir. Son dönemde oldukça popüler olan bu kavram cilt sağlığımız için oldukça önemlidir. Zira pek çok cilt bakım ürününün içinde, aslında cildimize zararlı pek çok madde bulunmaktadır. En az yediğimiz içtiğimiz ürünlerin içeriğine dikkat ettiğimiz kadar cildimize, saçımıza kısacası tüm vücudumuza kullandığımız ürünlerin içeriğine de önem vermemiz gerekir.

İçeriğini bilmediğimiz ve aslında içerisinde katkı maddelerinin ve zararlı kimyasalların kullanıldığı ürünleri kullandığımızda vücudumuzda asla istemeyeceğimiz bazı semptomlarla karşılaşabiliriz. Örneğin ciltte yanma, kızarıklık, kaşıntı, kuruma, kırışıklıkların artması, aşırı yağlanma, pul pul olup kavlama, sivilce ve akne sorunları, saçlarda dökülme, kepeklenme, kırık oluşumu ve matlaşma, saç derisinde kaşıntı, vb gibi onlarca sorunla karşılaşabiliriz.

Bunların da ötesinde, ilgili zararlı bileşenlerin vücutta birikmesi, gözenekleri tıkayarak vücudun doğal döngüsünü etkilemesi; kanser oluşumuna kadar kötü sonuçlar doğurabilir. Bu konuda örnek vermek gerekirse; ter kokusunu önlemek için kullanılan bazı deodorantların içinde bulunan alüminyum, deri tarafından emilerek vücuda girer. Karaciğerde ve beyinde birikme yapan alüminyum alzheimer hastalığına yol açabileceği gibi kadın hormonu olarak bilinen östrojeni taklit etme yeteneği ile meme kanserine davetiye çıkarabilmektedir.

Cilt bakım ürünleri laboratuvarlarda üretilen, kimyasal bileşenler içeren ürünlerdir. Vücudumuzun herhangi bir yerine uygulayacağımız bir kozmetik ürünü satın alırken bunu aklımızdan çıkarmamalı ve mutlaka içeriğine göz atmalıyız. Temiz kozmetik içeriğe sahip ürünleri tercih etmek sağlığımız için oldukça yerinde bir davranış olacaktır.

Temiz Kozmetik İçeriğinde Hangi Kimyasal Maddeler Olmamalı?

Temiz içerikli kozmetik ürünler cildimize zarar vermeyen, katkı maddesi ve zararlı kimyasallar içermeyen, gönül rahatlığı ile kullanabileceğimiz organik ürünlerdir. Her kozmetik ürününde, ürünün içeriği yazmak zorundadır. Herhangi bir kozmetik ürününü satın almadan önce içerik kısmını incelemeli ve uygun gördüklerimizi satın almalıyız. İlgili ürün aşağıdaki kimyasallardan birini bile içeriyorsa, bu ürün sağlığa zararlı demektir.
Kozmetikte sıklıkla kullanılan, sağlığımıza zararlı olan bazı kimyasalları şu şekilde sıralayabiliriz:
1- Parabenler: Paraben, kozmetikte adını en çok duyduğumuz zararlı kimyasallardan biridir. Kozmetik ürünlerde parabenin türevleri olan "etil paraben, bütil paraben, metil paraben ve propil paraben" kullanılabilmektedir. Özellikle şampuanlarda sıklıkla kullanılan bir maddedir. Bununla birlikte kullanıldığı tek ürün şampuanlar değildir; farklı kozmetik ürünlerde de kullanılan bir kimyasaldır. Paraben, kullanıldığı ürünün ömrünü uzatmak amacıyla eklenen bir bileşendir. Yapısı gereği östrojen hormonunu taklit edebilme yeteneğine sahip olan bu kimyasal madde, kanser hücrelerinin kontrolsüz büyümesine yardım eder.
2- Alüminyum: Alüminyum kimyasalının kozmetikte en sık kullanıldığı ürün deodorantlardır. Kötü kokuyu önlemesi amacıyla ürünlere eklenir. Fakat deri alüminyumu emer ve vücuda fazladan alüminyum alınmış olur. Bu kimyasal madde karaciğerde ve beyinde birikir ve neticesinde alzheimer gibi, kanser gibi büyük sağlık sorunlarına yol açabilir.
3- Sodium Lauryl Sulfate (SLS): Sodyum Lauril Sülfat kozmetikte en sık kullanılan zararlı kimyasallardan biridir. Ürünlerdeki köpürmeyi sağlayan madde SLS'dir. Şampuan, diş macunu, banyo köpükleri, duş jelleri, makyaj temizleme ürünleri gibi pek çok üründe maalesef ki kullanılmaktadır. SLS cilt tarafından çabuk emilen ve birkaç gün boyunca ciltte kalabilen bir maddedir. İnsan sağlığı için oldukça zararlı olan bu kimyasal; üreme gelişiminden cildin nem dengesine, saç derisinden cinsel sağlığa kadar pek çok şeyi olumsuz etkilemektedir.
4- Ftalatlar: Ftalatar (Ftalat esterler) plastiğe esneklik kazandırmak için eklenen kimyasal maddedir ve kanserojendir. Astım, sindirim sorunları, gelişim bozuklukları, kısırlık, vb gibi sağlık sorunlarına yol açabilen ftalatlar; oje, saç spreyli, parfüm, vb. gibi kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır.
Temiz Kozmetik İçeriği Nasıl Olmalı?
Dünya çapında organik sertifikası veren kuruluşlar bulunmaktadır. Temiz içerikli kozmetik ürünlerde bu sertifikaların biri olmalıdır. Aşağıda listeleyeceğimiz sertifika etiketlerinden birinin bulunmadığı durumlarda, ürünün içeriğine mutlaka bakmamız gerekir.
Her ne kadar ürünün içerik kısmını okusak da bazen ilgili ürünün temiz içerikli olup olmadığını anlayamayabiliriz. Bu durumda, arama motorlarından ya da ürünlerde kullanılan maddeler hakkında bilgi veren, ilgili bileşenin zararlı olup olmadığını açıklayan bazı sitelerden faydalanarak, söz konusu madde hakkında bilgi alabiliriz.
Ozonlabs olarak "temiz kozmetik" kapsamında ürettiğimiz ürünlerin tamamı, temiz kozmetik içeriğine uygun, insan sağlığına zarar vermeyen bileşenlerden oluşmaktadır.
Global çapta güvenilir organik sertifikası veren bazı kuruluşlar ve sertifikaları şu şekildedir:
1- Ecocert Organik Sertifikası: Ecocert organik sertifikasını alabilmek için, ürünün içeriğinde bulunan bitkisel içeriklerin en az % 95, tüm katkı maddelerinin oranı ise maksimum yüzde 5 ile sınırlandırılması gerekmektedir.
2- Cosmebio: Cosmebio Fransız markaları ile iş birliği yapmaktadır. Bu kuruluştan sertifika alabilmek için ürün içeriğinin yüzde 95 oranında doğal olması gerekmektedir.
3- USDA: USDA Amerika menşeli bir sertifika kuruşudur. Bu kuruluştan sertifika alabilmek için ilgili ürünün yüzde 95 oranla doğal yollarla üretilmiş olması gerekmektedir.USDA'nın yüzde 100 organik sertifika etiketi de bulunmaktadır.
4- BDIH: BDIH bir Alman sertifikasıdır. Bu sertifikayı alabilmek için ürünün hayvansal hammadde, sentetik boya, parafin, silikon, sentetik koku, herhangi bir petrol maddesi içermemesi gerekmektedir. Söz konusu ürün bitki ve minerallerden üretilmiş ise, hammaddesinin de doğal yollardan yapılmış olması gerekir.

Yeni Ürünler

Eski yayın
yeni yayın

Yorum yapın

Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6