Uyku Düzeninin Cilde Etkileri Nelerdir?
Uykusuz kaldığınızda, az ya da gereğinden fazla uyuduğunuzda cilt renginizin soluk olduğunu, fazla uyusanız bile yorgun gözüktüğünüzü fark etmişsinizdir. Sahip olduğunuz uyku düzeninin önemi burada devreye giriyor; uyku alışkanlıklarınız cildinize de tamamen etki ediyor.
Düzenli Uykunun Önemi
- Uyku, insanın en temel ihtiyaçlarından birisidir. Uyku yaşam için gerekli bir alışkanlıktır. Her temel ihtiyaçta olduğu gibi, uyku eksikliğinde yani yanlış uyku düzenine sahip olduğunuzda sağlığınız da etkilenmektedir.
- Uyku, sadece fiziksel sağlığımızı değil psikolojik ve ruhsal sağlığımızı da son derece etkilemektedir. Örneğin; uyku sırasında büyüme hormonu daha fazla salgılanır ve bu da cildimizin daha canlı, daha parlak olmasını sağlar.
- Uykunun miktarı kadar zamanı da çok mühim bir konu. Çünkü birçok uzmanın belirttiği gibi “gece uykusu” adeta anahtar vazifesi görür. Tıp biliminin hakkında az bilgi sahibi olduğu konularından biri olmasına rağmen, eldeki sınırlı bilgiler bile iyi bir uyku düzeninin yaşam standardımızın temel belirleyicilerinden biri olduğunu gösteriyor.
- Uykusunu yeterince alamayan kişilerin kalp krizinden felce, kalp ritim bozukluklarından tansiyon yüksekliğine, kilo almadan depresyona pek çok hastalığa eğilimli hale geldiği, yüzlerce farklı araştırma sonucu kanıtlandı.
- Daha fazlası, eğer bir gece önce yeterli ve güzel bir uyku alamadıysanız; yorgun, bitkin, halsiz, gergin, aniden patlamalar gösteren, herhangi bir şeye odaklanmada zorluk çeken, öğrenme sorunu yaşayan, yani iş başarısı ciddi ölçüde sekteye uğrayan, daha da önemlisi trafikte kaza yapmaya eğilimli biri haline geldiğiniz ispatlandı.
- Kısaca uyku; sadece bir ara ya da mola gibi düşünülmemesi, vücudun kendini iyileştirdiği, uyanıklık döneminde ortaya çıkan problemleri adeta tedavi ettiği, yaraları sarıp sarmaladığı bir iyileşme süreci ve doğal ilaç olarak kabul edilmesi gereken bir süreç.
Uykusuzluğun Cilde ve Sağlığa Zararları Nelerdir?
Yapılan araştırmalara göre önümüzdeki yıllarda uykusuzluğun daha pek çok gündelik sorunla doğrudan bağlantılı olduğunu göreceğiz. Bunların bazılarına ait ipuçları şimdiden gelmeye başladı bile.
Uzmanlara göre uyku düzeniniz bozuksa; obeziteye yakalanma ihtimaliniz de, diyabet olma riskiniz de artıyor. Uykusuzluk yaşayan insanlarda ani ölüm riski beklenenden daha yüksek ihtimalli.
Düzenli uyku ile beraber kanda miktarı artan bu hormon cildin temelini oluşturan kolajen ve elastin liflerinin üretimini artırıp nem kazandırıyor. Ayrıca uykuda daha fazla salgılanan büyüme hormonu (somatotropin) saçların ve tırnak yapısının güçlenmesini teşvik ediyor. Özetlemek gerekirse, iyi bir uyku cildimize bir gençlik ilacı olarak da etki ediyor ve “güzellik uykusu” tanımlaması çok haklı.
Uykusuzluk Sonucu Oluşan Kaygı Cilde Zarar Veriyor
Stresli bir ruh haline girdiğimizde, vücudumuzda salgılanan kortizol hormonu fiziksel sağlığımızı etkilediği kadar cildimizi de etkiliyor. Kortizol miktarı bedenimiz uykudayken azalıyor. Düşük bir kortizol seviyesi, cildimizin daha hızlı tazelenmesini ve kendini korumasını sağlıyor. Devamlı yüksek seviyede bir kortizole sahipseniz, bu durum cildinizin kendini yenileme düzeni oluşturmasını engelliyor ve daha fazla sivilce, akne çıkmasına sebep oluyor.
Uyku Adeta Bir Gençlik İksiri
Öncesinde belirttiğimiz üzere, uykusuzluk yüksek kortizol seviyesi oluşmasına neden oluyor. Yüksek kortizol seviyesi, genç kalmayı ve genç görünmeyi sağlayan proteinin yani kolajenin yıkılmasına neden oluyor. Bu da erken yaşlılığa ve cildin incelmesine neden oluyor. Sonuç olarak cildinizde ince çizgiler ve kırışıklıklar daha erken dönemde ortaya çıkıyor.
Uykusuzluk Sonucu Vücut Direnci Zayıflıyor
Uyuduğumuz süre boyunca, vücudumuzda besinlerden edinebildiğimiz koruyucu antioksidanlar yenileniyor. Antioksidanlar cildinizi güneş ışınlarının sebep olabileceği zararlardan koruyor.
Bütün gece uyanık kaldığınızda cildiniz suya aç kalıyor. Bu yüzden uykusuzluk cildinizde kuruluğa yol açabilir. Cildinizin adeta bir çöl haline gelmemesi için, uygun bir uyku düzeninin yanında cildi besleyen ve nemlendiren ürünler kullanabilirsiniz.
Deliksiz bir uyku olmadan mükemmel görünüme sahip olamazsınız. "Uyuyan Güzel" masalı aslında çok doğru bir mesaj veriyor; uykusuz geçen bir geceden sonra daha şişik gözler, mor göz altları ve soluk bir cilt oluşuyor. Ek olarak uykunuzu yeterli almadığınız bir günde, uykunuzu iyice aldığınız güne göre daha mutsuz hissediyorsunuz. Tavsiye edilen uyku süresi yaklaşık 8 saat. 6 saatten daha az uyku aldığınızda, bu durum sinirli olmaya ve performans kaybına neden olur. Ciltteki etkilerini buradan daha iyi tahmin edebiliriz.
Deliksiz Bir Uyku İçin Öneriler
- Uykuya geçmeden 3 saat öncesine kadar spor yapmamaya çalışın, çünkü fiziksel aktivite vücudunun devamlı alarm durumunda olmasına neden olur.
- Odaya ışık girmemesine ve nevresimin temiz olmasına özen gösterin. Yatak odanızda televizyon ve telefon gibi elektronik araçlar olmamasına dikkat edin.
- Her gün düzenli olarak aynı saatlerde uyumaya ve uyanmaya dikkat edin. Böylece doğal uyku düzeninizi kendiniz oluşturmuş olacaksınız.
- Sizin için en uygun uyku pozisyonunu bulun.
- Uyku öncesi alkollü içecek tüketmeyin.
- Uyku ilaçlarından yardım almayı düşünmeyin; çünkü bu bağımlılığa neden olabilir.
- Yatağa kafanızda düşüncelerle birlikte girmeyin, beklentilerinizi ertesi güne bırakın.
- Eğer uykusuzluk ile ilgili bir sorununuz varsa, öğle uykularını göz ardı edin.