WhatsApp'tan Bize Ulaşın!

Valerian Kedi Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?

 

Valerian Kedi Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Valerian Kedi Otu ne demek? Faydaları neler? Belki duydunuz, belki de hiç merak etmediniz?
Gelin biz vesile olalım; yormadan sohbet eder gibi.

Doğa’da bir herb(bitki) ailesinin ismi. Latince kökenine kadar indiğimizde “Güçlü ve Sağlıklı” olmak anlamına gelen fiil “ Valere’den” türemiş, “Valerian” kelimesi. 
Kedi otu diğer farklı bir ismi. Köken tarihçesi incelendiğinde kedilerin kokusunu sevdiği bir ot olması nedeniyle adlandırıldığı konusunda kanıtlar var. 
Valerian bitki ailesinin; Avrupa, Amerika ve Asya’da yetiştiği ve yüzlerce çeşidi olduğu bilgilerine ulaşıyoruz. Ülkemizde az çeşidi olmakla beraber araştırmaların geliştirilmesi gerektiği aşikâr.


Tarihçesi ise ilginç! Birçok önemli uygarlık, öncü bilim insanı; İbn -i Sina, Hipokrat, Galen gibi büyük isimler bu bitki (Herb) ailesi ile yakın ilgilenmiş, üzerine geliştirmeler yapmış, halkına öneriler sunmuş…

Yunanlılar, Romalılar, Türkler ve belki de burada ifade edemediğimiz nice kadim uygarlıklar tarafından da kullanılmış bir doğanın armağanı. 
Ve biz bugün “Güçlü ve Sağlıklı” olmak anlamına gelene “Valere” fiilinden türeyen bu ailenin en önemli etken maddeleri olan; “Valerenic acid” ve “Isovaleric acid” ‘den bahsedeceğiz.


Doğanın keşfettiğimiz güzelliklerini siz sevgili okurlarımızla paylaşırken can kulağı ile okuyup, dinlemenizi rica ediyoruz. 


Bu 2 etken madde aslında pek ilginç maddeler. Üzerinde birçok araştırma yapılıyor. 
Biliyorsunuz, sinir sitemimizin bedenimizde çoklu noktaları var ve bu etken maddelerin sakinleştirici etkileri olduğu hem yıllar içinde uzmanlar hem de yeni araştırmalar tarafından onaylanıyor. 
Fiziksel ve fizyolojik stresten koruduğu çalışmalarda gösteriliyor. 
Bu sakinleştirici etkiler özellikle “Valerenic acid” etken maddesi ile anksiyete azaltıcı olarak çalışmalarda kanıtlanmış. Buradan yola çıkarak cildin” antienflamatuar” (Ödemi azaltıcı maddelerin ortak adı) özelliklerini de ortaya çıkarıyor diyebiliriz. 
Başka bir önemli nokta kan dolaşımına geldiğimizde ortaya çıkıyor. Şaşırabilirsiniz ama kan basıncını düşürdüğü de deneylerde gösterilmiş. 
Ve farklı bir çalışmada  “Valerenic acid’in” Parkinson hastalığındaki “dopamin” ana kaynağı olan “dopa minergic” nöronlarının “nöro korunumunu” gösteriyor! 
Hatta anti-tümör etkisi olduğu da çalışmalarda kanıtlananlar arasında.Valeriana officinalis bileşenlerinin, GABA'nın (Beyninizdeki sinir uyarılarını ve sinir sistemini düzenleyen bir kimyasal haberci) merkezi katabolizmasından (Zengin ve büyük moleküllerin küçük molekülleri parçalanması) sorumlu enzim sistemini koruduğu , GABA yoğunlaşmasını arttırdığı ve merkezi sinir sistemi etkinleşmesini azalttığı düşünülenler arasında. Menopoz, menstürel sorunlar, huzursuz bacak sendromlarında da iyileştirici etkileri gösterilmiş. Valeriana officinalis’in, sinaptik (Nöronlar arası ileti giden boşluk) aralıktaki artan GABA yoğunlaşmalarını, ya salgılanmasını teşvik ederek ya da geri alımını koruyarak etkilediğine dair kanıtlar rapor edilmiş durumda. 
“Isovaleric acid’in” istemsiz kas kasılmalarını engellediği konusunda çalışmalar da cabası. Ancak Valeriana officinalis yani kedi otu bitkisi tıpta kullanım alanları uzmanlarca halen devam da etmekte.

Özetleyecek olursak geniş bir çerçevede; cildi ve bizi sakinleştirici etkilerinin yanında, gevşeme, korunum, uyku dengesi sağlama, sağlıklı olmaya katkılar sunma, ödem azaltma gibi çoklu faydalar sunan etken maddeler olduğu söylenebilir.  
“Valerian” latince köken anlamındaki “Güçlü ve Sağlıklı” kelimelerini araştırmalar da doğruluyor gibi.
Ve sanırız hayvanlar aleminden kediler de bunu pek önceden fark etmiş, belki de bu yüzden ismi sevdiklerinden dolayı kedi otu😊 

Valerian kedi otunun cilt üzerinde yatıştırıcı ve hafif lezyonları da iyileştirici etkisi bilinmektedir. Valerian kedi otu yağı cilt tarafından hızla emilir ve kokusu da keskindir. Uçucu özelliği sebebiyle uygulandıktan sonra cilt tarafından hızla emilecek ve ciltte de yağlı bir his bırakmayacaktır. 

Valerian kedi otunun aktif biyolojik ürünleri akne ve akneye bağlı ciltte oluşan kırmızımsı lekelerinde sakinleştirilmesinde etkili olabilir. Ancak bu yağ hiç bir şekilde cilde direk uygulanmamalıdır. Valerian kedi otu kozmetik ürünlerde ve dermokozmetikte belli oranlarda tutundurucu yağlar ile birlikte ya da sıvı ekstraktlarında yine uyumlu bileşenlerle formüllendirilir. Kısacası aktifliği yüksek bu içerikler cilde saf oranda temas etmemelidir. 

Ciltteki yanma ve kızarıklıkta, akne ve akne lekelerinde, ciltte yağ - sebum salgısının artışı ve pullanmada Valerian kedi otu içerikli serumlardan faydalanılabilir.

250'nin üzerinde türü bulunan Valerian kedi otunun kozmetik alanda kullanılan formlarını araştırabilir ve cildiniz için fayda sağlayabilirsiniz.


Güçle ve sağlıcakla…

 

https://ozonlabs.com/collections/urunler/products/arcluna-x80-new-generation-anti-aging-serum


Kaynakça:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26177123/ 

Valerian Kediotu:

https://tibuad.istanbul.edu.tr/tr/content/blog/valeriana-officinalis-(kediotu) 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31909290/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32549758/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25066015/ 

İbn – i Sina kaynak:

http://www.tibb.co.za/wp-content/uploads/2018/12/Traditional_Roots_of_Medicine.pdf




Yorum Yap

Lütfen, yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.