İçeriğe geç

Varis Nedir?

10 May 2019 0 yorum
Varis Nedir?

Vücudumuzun bütün yükünü taşıyan ayak ve bacaklarımızın sağlıklı olarak işlevini yerine getirmesi hiç şüphesiz çok önemlidir. Önemini bildiğimiz halde sağlığını korumakta çok da başarılı olduğumuz söylenemez. Varis, dünya üzerinde sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biridir. Bacakta bulunan damarların çeşitliliğine göre değişik renklerde deri üstünde görünmesinden dolayı bilhassa kadınları rahatsız eden hastalıklardandır. Fakat maalesef erkeklere oranla en çok da kadınlarda görülen bir damar hastalığıdır. Kolay tedavi yöntemine geçmeden önce varis nedir, oluşum sebepleri nelerdir, kimlerde görülür ve varis tipleri nelerdir gibi soruların yanıtlarını verelim.

Varis Nedir, Neden Oluşur?

Vücudumuzda kanın dolaşımını sağlayan iki grup ana damar bulunmaktadır. Bunlar kirli kanı kalbe taşıyan toplardamarlar ve temiz kanı vücuda dağıtan atardamarlardır. Varis, bacaklarda meydana gelen toplardamar genişlemelerine verilen isimdir. İnsan bacağında kanı devridaim ettirmekle görevli toplardamarlar vardır. Bu damarların etkin çalışmaması sonucunda kanın bacakta birikmesi, damarların genişlemesi, dışarıdan belirgin ve görünür bir hal almasıyla varis oluşur.

Varis Nedir?

Damar Genişlemesi Neden Olur?

Varisin temel nedeni bacaklarda toplardamara uygulanan fazla basınçtır. Bu basıncı tetikleyen durumlar ise varis oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

Genetik:

Damar genişlemesi genetik bir rahatsızlıktır. Bu demek değildir ki ailesinde varis rahatsızlığı olan herkes kalıtımsal olarak mutlaka varis olacaktır, olmayabilir de. Fakat hastalıkların genlerle kişiye geçen etkisini de yadsıyamayız. Ama söyle diyebiliriz; Ailesel yatkınlığı bulunan kişilerin varis problemi yaşamaları diğer bireylere göre daha yüksektir. Bu nedenle aileden gelme genetik riski olanların daha dikkatli olmaları gerekmektedir.

Sabit Pozisyonlarda Uzun Süre Kalınması:

Uzun süre ayakta kalmak ya da sabit bir pozisyonda kalmak, kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyerek, bacaklardaki toplardamara uygulanan baskıyı artırmaktadır. Mesela, uzun süre ayakta kalmak, kanın kalbe pompalanmasını zorlaştırmaktadır. Zor pompalanma ise basıncı artırmakta ve damarların genişlemesine zemin hazırlamaktadır. Günümüzde pek çok meslek grubu ya uzun süre ayakta kalarak ya da hareketsiz masa başı oturarak çalışmayı gerektirmektedir. Bu yüzden spor yapma imkanı olmayan ve hareketsiz bir yaşam süren birçok kişide varis rahatsızlığı görülmesi muhtemeldir.

Gebelik:

Gebelik ile birlikte tüm kadınların vücudunda hormonal birçok değişim yaşanmakta ve anne bedeni bebeğin varlığına ve gelişimine hazırlanmaktadır. Bu hazırlıklardan birisi de bebeğin kan ihtiyacının karşılanması için anne vücudunda bulunan kan miktarının hamilelik süresince artış göstermesidir. Bu artış da yine damarlardaki basıncın fazlasıyla artmasına sebep olmaktadır.  Bu sebeple de gebelik yaşayan çoğu kadında varis meydana gelmektedir.

Yaş:

İnsan yaşlandıkça vücudun ve hücrelerin kendini yenileyememesi, damarların esnekliğini yitirmesi ve birçok organın işlevinin yavaşlaması sonucunda yine damarlarda oluşan genişlemelerle varis rahatsızlıklarının görülmesi kaçınılmaz olmaktadır. Bu oluşum yaşlılık esnasında spordan uzak ve hareketsiz yaşayan kişilerde mutlaka olacaktır diyebiliriz. Bir de gençlik yıllarından itibaren bir varis rahatsızlığı var ise bunun katlanarak insan hayatını çekilmez hale getirmesi de mümkündür.

Aşırı Kilo:

Normalin üstünde bir kilo, ayak ve bacaklara taşıyabileceğinden daha fazla yük yüklenmesi demektir ki bu da yine bacaklardaki toplardamarlara fazla basınç uygulanacağının göstergesidir. Bildiğimiz gibi, fazla basınç da varisin habercisidir.

Varis Tipleri Nelerdir?

Kılcal Varisler

Bu varis tipinde hasta tam olarak varisi ayırt edemez, çok bir ağrı şikayeti de olmaz. Ama görsel olarak verdiği rahatsızlık, hastayı psikolojik olarak çok etkiler.

Orta Boy Varisler

Deri üstünde biraz daha kabarık ve belirgin olurlar. Hasta varise yönelik bulgular görür ve buna bağlı olarak ağrı şikayetleri sıklıkla olur.

Büyük Boy Toplardamar Varisleri

Bariz şekilde dışarıdan görülür ve hastalığın tüm şikayetleri mevcuttur.

    Varisten Korunma Yolları Nelerdir?

    Varis, gerekli önlemler alınarak ilerlemesi yavaşlatılabilecek ve engellenebilecek bir sağlık sorunudur. Oluştuktan sonra da tedavi olmadan geçmesi mümkün değildir. Bacaklara baskı uygulanacak durumların ortadan kaldırılması ve kan dolaşımının düzgün olması için günlük sporun hayatın bir parçası haline getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca günün sonunda ayakların altına yükselti konularak, dinlendirilmesi de hastalığın ilerlemesini önleyip, kan dolaşımını da kolaylaştırarak, hissedilen ağrı ve rahatsızlıkları da en aza indirmektedir.



    Önerilen ürün: Ozonlabs O3RSS Serum

    Önerilen kullanma şekli: Varisli bölgeye ozon yağını direkt sürerek uygulayabilirsiniz. Günde 1 kez varisli bölgeye ozon yağı uygulanması yeterli olacaktır. 

    Yeni Ürünler

    Son Görüntülenen

    Son Görüntülenen Ürünler
    Yukarı Geri Dön
    Kapat
    Seçeneği Düzenle
    Kapat
    Beni Haberdar Et
    Kapat
    Kapat
    Kapat
    Giriş
    Kapat
    Sepetim (0)
    Kapat
    Ozonlabs Yaşam Bilimleri
    Ozonlabs

    Ayrılmadan önce...

    3 AL 2 ÖDE
    1+1 Ürün

    Kampanyalarını Kaçırmayın!

    Alışverişe Devam Edin
    Yeni Ürünler 6