İçeriğe geç
Bize Ulaşın 0(533) 426 26 62

Ozonlabs İletişim Hattı 0(533) 426 26 62 Whatsapp

Yanık Nedir?

14 May 2019 0 yorum
Yanık Nedir?

Deri, vücudumuzdaki en önemli organlardan birisidir. Adeta bir bariyer gibi bedenimizi dış etkenlerden korur. Aynı zamanda ısı ve sıvı kaybını da azaltır. Derinin ortadan kalkması söz konusu olduğunda vücudun ısı ve sıvı dengesi bozulabilir hatta enfeksiyon oluşabilir. Bazı durumlarda deri tahribata uğrar ve görevini yerine getiremez. Tıp dilindeki anlamına baktığımızda yanık, yüksek ısıya maruz kalan cildin canlılığını yitirmesidir. Isının derecesine ve temas süresine göre derinin bazı kısımları yanarak ölü hale gelebilir. Dış faktörlerin etkisiyle oluşur. Herkesin hayatında en az bir kez yaşadığı bir durumdur. Genelde insanlar tarafından çok önemsenmez fakat aslında ciddi bir hadisedir. Yanık tarafından etkilenen tek alan deri değildir. Yanık esasında bütün organizmayı etkileyen bir olaydır. Yanık travması sonucu oluşan tahribatın ölçüsü, alanın genişliğine ve başlangıç etkenlerinin devamlılığına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Geçmişte bu alanda yapılan araştırmalara göre yanık oluşumuna sebep olan etken genellikle sıcak sıvılar iken en çok rastlanan yaş grubu çocuklardır.

Yanık Nedir?

YANIK ÇEŞİTLERİ

Birinci Derece Yanık

Daha çok güneşin etkisiyle ya da gazın aniden alevlenmesi sonucu oluşan yanık türüdür. Bu yanık türü çoğunlukla epidermis seviyesinde olup yüzeyseldir. Rengi kırmızı üzerine basıldığında rengi solan ve dokunulduğunda ağrı acı veren bu yanık ortalama 3-4 günde iyileşebilir. Yanık oluşumundan itibaren birkaç gün içinde kabuk bağlamaya başlar. Bu yanık türüne sahip olan hastalar en çok ağrıdan şikayet ederler.

İkinci Derece Yanık

Yüksek seviyede ısıya sahip olan sıvılar ile temas veya yine yüksek ısılı bazı maddelere (metallere, aleve) dokunma sonucunda ortaya çıkan yanık türüdür. İkinci derece yanık sonucunda epidermisin tamamı ve derimizin bazı kısımları bu yanıktan tahribata uğramıştır. Kendi içinde ikiye ayrılır: Yüzeysel ve derin yanıklar. İkinci derece yüzeysel yanık yaraları daha çok pembe veya renktedir ve ağrılıdır. Ortalama olarak hastanın 10-14 günde iyileşmesi beklenir. Derin dermal yanıklar ise büyük çoğunlukla kiraz kırmızısı renginde olup yüzey kısmı kurudur. Hastalık ilerlemezse 3-8 hafta arasında iyileşme sağlanabilir.

Üçüncü Derece Yanık

Kalınlık derecesi oldukça yüksek olan bu yanık türü derinin neredeyse tüm katmanlarını içermekle beraber görünümü kurudur. Bu yanık türünde eğer cerrahi bir müdahale olmaz ise sağlık riski artar. Dermal ve epidermal yapılar bu süreçte canlılığını etkinliğini yitirmiştir fakat yanığın kenarından tekrar epitel çoğalmasıyla iyileşme hızlanabilir. Bu sebeple yüzeyi geniş olan yanıklarda tedavi iyileşme süreci aylarca sürebilir veya iyileşme gerçekleşmeyebilir.

Dördüncü Derece Yanık

Bu tip yanık vücuttaki kas, tendon ve kemikleri etkilediği için son derece derin yaralardır. Çok kapsamlı geniş bir cerrahi müdahale gerektirir. Flep cerrahisi yöntemiyle dokuda bulunan kusurlar (defektler) kapatılır veya bazı durumlarda işlevini gerçekleştiremeyen uzvun vücuttan kesilerek atılması gerekebilir.

Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yanık yaralarında pansuman yapmak son derece elzem bir durumdur. Yanık onarımında pansumanın bazı amaçları vardır. Bunlar; yaranın bulunduğu alanın ısısın azaltılması, ağrının minimuma indirilmesi ve yaranın çevredeki zararlı etkenlerden korunması yani izolasyonudur.

Birinci derece yanıklarda, güneş koruyucu kremler, aloe vera içeren kremler ve nemlendirici kremler gün içerisinde birkaç kez kullanılır. Bu tür yanıkların alanı geniş ise ağrının azaltılması için hasta gerektiğinde yatırılarak tedavi edilebilir.

İkinci derece yanık tedavisinde cerrahi bir müdahaleye ihtiyaç bulunmamaktadır. Uygun krem serum ve sargı ile iyileşme sağlanabilir. Kozmetik anlamda görünen alanlarda poliüretan maddeden üretilen film tabakalar kullanılabilir. Bunlara ulaşılamayan durumlarda ise parafin veya yağlı merhemler ve emdirilmiş gazlı bezler kullanılarak pansuman yapılması uygundur.

İkinci derece derin dermal yanık tedavisinde ise antibiyotikli kremler doğrudan veya parafin emdirilmiş bezlerin altına olacak şekilde uygulanabilir. Cerrahi bir operasyon gerçekleşmeden belirgin yara izleri ile iyileşir. Daha az yara izleri ile iyileşmesi isteniyorsa cerrahi bir müdahale önerilir. Uygun bir şekilde pansuman yapılıp hastaların hastane içerisindeki yanık-ünite merkezlerine geciktirilmeden nakledilmesi gereklidir.

Yanık, erken teşhis ve müdahale ile doğru yönlendirilerek bir miktar önlenebilecek bir durumdur. Yine de birinci basamak sağlık kuruluşları ve aile hekimliği gibi yerlerden ilk etapta yardım almak son derece faydalıdır.


Önerilen ürün: Ozonlabs O3RSS Serum

Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6