İçeriğe geç

Hamile ve Emzirenlerin Uzak Durması Gereken Kozmetik İçerikler

19 Jul 2022 0 yorum
Hamile ve Emzirenlerin Uzak Durması Gereken Kozmetik İçerikler

Hamilelik süreci kadınlar için oldukça keyifli bir o kadar da zahmetli geçen bir dönem. Kuşkusuz hamilelik bir heyecan ve hayata adım atacak bebek ve onunla bir serüvende yol gösterecek, onu hayata hazırlayacak anne için de yaratım süreci.

Gebelik - Hamilelik döneminde kullanılan kozmetik ürünlerin gebelik sonrası dönemde emzirme sürecinde de bebeğin ve annenin hayatında önemi bulunmakta. 

Kullanılan şampuanlardan, rolonlara, makyaj ürünlerinden, vücut nemlendiricilerine her içerik annelerce dikkatle seçilmeli ve belli başlı kozmetik aktifler – içeriklerden özellikle gebelikte uzak durulmalıdır.

Hamile ve Emzirenlerin Uzak Durması Gereken Kozmetik İçerikler

 

HAMİLELİK VE EMZİRME DÖNEMİNDE UZAK DURULMASI GEREKEN KOZMETİK İÇERİKLER

Hamilelik döneminde uzak durulması gereken kozmetik içeriklerden başlıca

 

  • Parabenler
  • Parfüm – fragnance
  • Aluminyum türevleri
  • Metalik oksitler – Titanyum Dioksit, Zinc Oksit
  • Alkol
  • Ftalat
  • SPF kimyasalları (Avobenzone, Oxybenzone, Benzophenon-3, Padimate O, Homosalate, Octisalate, Octinozate)
  • Triclosan
  • Sprey bazlı kozmetik ürünler

 

Hamilelik döneminde yukarıda sayılan içerikleri aldığınız ürünlerin etiketlerinde arayabilir, okuyabilirsiniz. Göz atılan bu ürünler dışında ev temizliğinde kullanılan deterjanlar da solunabildiğinden bebek ve anne için zararlıdır.

Fetüs gelişiminde dikkat edilmesi gereken bir çok konudan biri, gebenin yaşam kalitesine dikkat etmesidir. Sağlıklı ve doğal gıdalarla beslenme, temiz kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin kullanımı, temiz ve çevreci temizlik ürünlerinin kullanımı anne ve bebek sağlığı için önceliklidir. 

Hamilelik ve emzirme döneminde vücutta direk dolaşıma katılabilen ve her bireyde hormon olarak vücutta tanınan bazı kimyasallar en çok kol altı rolonları, deodorantlar, parfümler, nemlendirciler ve şampuanlar aracılığıyla vücuda alınmaktadır.

Hamile ve Emzirenlerin Uzak Durması Gereken Kozmetik İçerikler

 

Kozmetik ürünlerden güneş kremleri içerisinde ciltten dolaşıma katılabilen ve özellikle FDA’nında gebelik- hamilelik ve emzirme döneminde kullanımını uygun görmediği kimyasal kozmetik maddeler ve koruyucular anne ve bebek sağlığı açısından ele alındığında risk yaratabilir.  

Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin koruyucuları, ürünleri mikrobiyal etkilere ve bozulmalara karşı koruyabilir. Ancak rafta uzun süre bekletilebilen bu ürünlerde mikrobiyal üreme oluşmaması için kullanılan bu koruyucular, vücutta hormon bozucu ya da kanserojen etkilerin de sebebi niteliği taşıyabilir. Koruyuculardan bugün ilk akla gelen parabenler kadınlarda göğüs kanseri tetikleyicisi sayılmaktadır. Ürün etiketlerinde ethylparaben, methylparaben, propylparaben, isopropylparaben, butylparaben, and isobutyl paraben olarak rastlanmaktadır. Emzirenler ve gebeler için bu maddelere temas riskli görülmektedir.  

Parfüm – parfume ve frangance olarak geçen ibareler ise solunum yollarına katılmakta, alerjen tepkimelere yol açabilmekte ve bazı durumlarda da hormon bozucu işleve de sahip olabilmektedir.

Aliminyum ihtiva eden Aliminium Sulphate bir dizi karaciğer, böbrek ve kalp sorununa yol açabilir. Uzun vadede kansızlık problemine de neden olabilir. İçerik bilgisinde Alum olarak da geçmektedir. Aliminyum vücutta uzun vadede birikebilen toksik bir element ve Alzeimer konusunda şüpheli bir içeriktir.   

Titanyum dioksit fareler üzerinde yapılan araştırma embriyo gelişimini baskıladığını ortaya koymuştur. Kişisel bakım ürünlerinden gıdaya bir çok alanda kullanılan Titanyum dioksit potansiyel toksisite araştırması çok fazla bulunmamakta, ancak son dönemde çevre suları, deniz kuşları ve canlı metabolizmada toksik etkileri göze çarptığından yakın gelecekte daha çok mercek altına alınması beklenmektedir. 2017’de Science Direct’te yayınlanan araştırma sonucuna göre Titanyum Dioksit farelerde fetüse ölümcül zarar verdiği tespit edilen bir madde olarak karşımıza çıkıyor. Fetüste gelişim geriliği, embriyo ve kemik toksisitesi nano parçacık TiO2 ile ilişkilendirilmiştir. Bu sebeple gebelikte nano parçacık TiO2’ye maruziyet konusunda detaylıca araştırılmalıdır. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5576707/)

 

Hamile ve Emzirenlerin Uzak Durması Gereken Kozmetik İçerikler

 

Türkiye Klinikleri’nin de listelediği makalelerde belirtilen phthalates (ftalat) plastiklerden, çocuk oyuncaklarına, kozmetikten, gıda ambalajlarına kadar bir çok alanda kullanılmaktadır.

Yetişkin hayvanlarda, ftalatlar, üreme organlarına, böbreküstü bezlerine, karaciğer ve böbreklere zarar verir.Bilim insanları, uzun süreli ftalat maruziyetinin insanlarda ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtmişlerdir. Dietil ftalat, Dibutil ftalat, Benzilbutil ftalat içeriklerini etiketlerde gördüğünüz ürünleri kullanmamanız tavsiye edilir. 

Avobenzone, Oxybenzone, Benzophenon-3, Padimate O, Homosalate, Octisalate, Octinozate SPF yani güneş kremleri ve/veya nemlendiriciler, dudak balmlerinde kullanılabilen zehirli içeriklerdir. Kanserojen ve hormon bozucu olarak görülmektedirler.

Triklosan – Triclosan içerikleri sabun ve temizleyicilerde bulunan kanserojen maddelerdendir. 2,4,4'-Trichloro-2'-hydroxydiphenyl ether , 5-Chloro-(2,4-dichlorophenoxy)phenol, Trichloro-2'-hydroxydiphenyl ether, CH-3565 etiket üzerinde Triklosan’ın olduğunu ifade eden diğer isimleridir. American Society of Agronomy ‘de sunulan araştırma raporuna göre Triklosan karışan sularda büyüyen domates ve soğanda triklosan maddesine rastlanılmıştır. Fetüs ve annede karaciğerde metabolize edilen triklosan hormon bozucu olarak görülmektedir. FDA’nın 2016’da verdiği karar uyarınca Triklosan güvenli ve etkin içerik (GRAS/GRAE) olmaktan çıkarılmıştır. Triklosan anne sütü ile taşınabilir. 

Gebelerde kimyasal maddelere karşı bilhassa dikkatli olunmalıdır. Bebeğin gelişiminde geriliğe neden olabilecek ve annenin de uzun vadede etkilenebileceği kimyasal maddeleri, anne adaylarının da kullanması tavsiye edilmez.

Sadece gebelik değil, kişisel bakım ürünleri içerisindeki aktif kozmetik bileşenlerin insan vücudu üzerindeki uzun vadeli etkileri tartışma konusudur. Her ne kadar molekül büyüklüğü, insan derisinden dolaşıma katılmayacağı gibi varsayımlar ileri sürülmüş olsa da solunum, transdermal katılım ve hormon gibi tanınan kozmetik maddeler halen bilim insanları tarafından araştırılmaktadır.

Temiz kozmetiğin anne-bebek sağlığında yeri önemlidir.

Her gün ortalama 200 aktif kozmetik kimyasal içeriğe maruz kalan bireyler uzun vadede bu maddelerin cilt ve vücutları üzerindeki etkilerini iyi araştırmalıdır.

Sağlıkla

 

 

Bebek Şampuanı

Nemlendirici

Şampuan

Yüz Temizleme Köpüğü

Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6