İçeriğe geç
Bize Ulaşın 0(533) 426 26 62

Ozonlabs İletişim Hattı 0(533) 426 26 62 Whatsapp

Stresin Saçlar Üzerindeki Etkileri

21 Mar 2022 0 yorum
Stresin Saçlar Üzerindeki Etkileri
Stresin Saçlar Üzerindeki Etkileri

 

 

Stresin Saçlar üzerinde fiziksel bazı etkileri olduğu bilinmektedir. Duygudurum ve saçlara fiziksel olarak yapılan müdahale, kullanılan ürünler ve beslenme saçların sağlığı üzerinde etkilidir. 

Mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin tüm vücutta aktif olarak saç ve cildin yapısını etkiler. Serotonin (5-hidroksitriptamin; 5-HT), nöroendokrin sistem ve cilt arasındaki çift yönlü etkileşimlerin önemli bir aracısıdır. 
5-HT'nin l-triptofandan sentez hızı, beyin kaynaklı nöronal büyüme faktörü, sitokinler, ultraviyole ışığına maruz kalma ve steroidlerle arttırılabilir. 
Kısacası serotonin hormonu cilt ve saçların iyileşmesinde etkilidir. Vücutta strese bağlı serotonin metabolizmasındaki bozulma, yetersiz beslenmeye bağlı serotonin blokajı cildin ve saçların da hızlı yaşlanmasına sebep olabilir. 
Saçların sağlığı ve güzelliği bir noktada beslenme, kullanılan kişisel bakım ürünleri, çevresel şartlar ve duygudurumdan etkilenir. Cildin ve saçların parlaklığı, sağlığı, gözlerdeki ışıltı kişinin yaşam enerjisi, özbakımı ile de ilişkilidir. 

 

Saçlarda Fiziksel Stres Yaratan Faktörler

Saçlarımıza bakım yapmak kadar vücutta üretilen ve bir dizi biyokimyasal reaksiyonun sonucu ortaya çıkan ürünler de cildi ve saçları olumlu ve olumsuz etkileyebilir
Hayati besinlerden biri olan kobalamin olarak da bilinen B12 bu noktada önemlidir. B12, saç köklerini besleyen oksijen açısından zengin kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olarak sağlıklı saç büyümesini destekler. Saçınız keratin adı verilen bir proteinden yapılmıştır. Keratin, saç ve tırnaklarınızı sağlıklı ve güçlü tutmak için önemlidir. 
Metabolizmanın belli besin kaynaklarına ulaşamaması saçların cansızlaşmasına ve cildin de sağlıklı ve parlak görünümünden uzaklaşmasına neden olabilir. Beslenme eksikliği saçların dökülmesi ve cansızlığı için temelde en önemli fiziksel stresörlerden biridir. Vücudunuzun keratin sentezini doğal olarak destekleyebilecek birçok sağlıklı gıda bulunur. Saçlarda fiziki olarak keratin yapısını destekleyecek bir beslenme programı uygulanması önemlidir. Sarımsak, yumurta, havuç ve somon keratin sentezine yardımcı güçlü gıdalar arasındadır. 
Saçların sürekli sıkı sıkıya toplanması, hep aynı yöne taranması, bone ve sıkı bandajların kullanımı saçların ve saç köklerinin zayıflamasına neden olabilir. Saçların ve saç köklerinin dolaşımı önemlidir. Saçların güneş görmemesi ve sürekli fön ve kimyasal işlemlerle , boya ile sağlıklı saç derisinin florasının bozulması da saçların cansızlaşmasına neden olabilir. 
Sağlıklı saçlar ve D vitamini üretimi için de saç diplerinin günde 10-15 dakika güneş alması önerilir. 
Saçlara uygulanan sampuan içerisindeki silikon ve petrol türevler saç derisini bir film gibi kaplar. Saç derisi nefes alması gereken bir yapıda olduğundan ve oksijenasyon gerektirdiğinden kullanılan kişisel bakım ürünlerindeki petrol türevleri, talk, silikon, formaldehit, boyar maddelerden gelen toksinler, peroksit açıcılar saçlarda fiziksel stres yaratır.
Saçların hızlı ve yanlış tarak ile taranması, acele ile koparılarak taranması ve ısı uygulayarak düzleştirici işlemlerinin uygulanması, keratin yükleme sırasında kullanılan kimyasallar ve ısı ile aktifleştirilmesi, saçlara sabitlenmesi saç yapısını bozar, saç köprülerinin kırılarak saçların incelmesine ve kopmasına yol açar. 
Saç yapısı normalde bir boru gibi düşünülebilir. Keratin mimari arasında birbirine bağlı köprü görevi gören bazı yapılar bulunur. Saç köprülerinin arasında biyouyumu bulunmayan sentetik kişisel bakım aktifleri zaman içinde saçların kopmasına neden olabilir. Bunlardan en önce geleni Dimeticone’dur. Saçların sağlıklı uzaması için doğru bakım, tarama ve kişisel bakım ürünlerinin kullanımına dikkat edilmelidir.

Saçları Tararken ve Bakım Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Saçlarınız için bant, toka ya da bone gibi saçlarda strese neden olan ürünler kullanıyorsanız, bunları hergün kullanmamanız yerinde olur. Eğer saçlarımızı ince uçlu yerine kalın uçlu bir tarakla uçlarından başlayarak ıslakken tarama yaparsak saçlara çok daha az zarar vermiş oluruz. 

Kuru saçları fırça ile hızla taramak yine saçları strese sokacaktır. Fırçayı yumuşak saçlarda kurutma işleminden sonra yavaşça kullanarak saçlara şekil vermeliyiz.

Saçlara ısı vererek düzleştirme yerine ılık sıcak ayarda saç kurutma makinesini belli bir mesafe tutarak şekil vermeli ve kurutmalıyız.

Eğer sular kireçli ise kullanılan doğal şampuan yanında yine doğal bir saç bakım kremi kullanmakta fayda vardır. Saç bakım kremi diplere uygulanacaksa içinde silikon ve petrol türevleri uygulanmadığından emin olmalıyız.

Saç derisine belli başlı yağ bazları direk uygulanmaz. Son dönemde hindistan cevizi yağı gibi içeriklerin direk saç diplerine uygulandığını sıklıkla görüyoruz. Hindistan cevizi yağı kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde ürünlerin içinde belli miktarlarda kullanmak üzere çalışılır. 

Saçlara bakım yapmak ve hızlı uzamasını sağlamak hedefinde beslenme, kullanılan kişisel bakım ürünleri ve yapılan işlemlerin de saç ve saç derisine uygun nitelikte olduğundan emin olalım.

https://ozonlabs.com/collections/urunler/products/angelas-touch-sac-bakim-kremi

Yanmış veya Yıpranmış Saçlar için Ne Yapmalı? Blog Yazımızı Oku

https://ozonlabs.com/blogs/blog/yanmis-veya-yipranmis-saclar-icin-ne-yapmali

Yeni Ürünler

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6